Je hebt invloed op je levensgeluk

Levensgeluk, gelukskoekje

Wat zijn de 3 basispijlers van geluk? In dit artikel het gaat over de bevindingen van de Amerikaanse gelukswetenschapper Sonja Lyubomirsky.

50 procent van je levensgeluk is erfelijk

Volgens Sonja spelen de erfelijke factoren een voorname rol. Dit zal voor een deel worden bepaald door de omstandigheden waar je als mens opgroeit. Je hebt nu eenmaal families bij wie het in hun genen zit om blij en optimistisch te zijn. Er komen echter steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat zelfs de DNA-structuur te beïnvloeden is door je gedachtenkracht. Zowel vanuit de hoek van quantumfysica als uit de psychoneuro-immunologie komen er overtuigende bewijzen van de kracht die ‘Mind over Matter’ heeft, oftewel de geest is sterker dan de materie.

10 procent van je geluk is toeval

Wanneer je de staatsloterij wint, heb je natuurlijk ontzettend veel mazzel. Daarmee heb je ook alle reden om jezelf gelukkig te voelen. Het gaat dan niet zozeer over het geld dat je krijgt bijgeschreven op je bankrekening, maar om de vrijheid en de onafhankelijkheid die het je geeft. Zo kunnen er natuurlijk nog allerlei andere zaken in je leven komen die je niet hebt verwacht, maar je wel ‘toevallen’. Ook hier is het maar de vraag in hoeverre dat toeval bestaat. Veel lezers van deze blog zullen daar al lang niet meer in geloven. Zij snappen inmiddels dat bepaalde gebeurtenissen die op je pad komen onvermijdelijk zijn.

40 procent van je geluk heb je zelf in de hand

Met name door de boeken en de dvd’s van de ‘Secret’ zijn steeds meer mensen overtuigd van het feit dat geluk maakbaar is. Dat is goed mogelijk. Maar aan de andere kant geldt dat je om bepaalde situaties in je leven niet hebt gevraagd. Het krijgen van een kind met een verstandelijke of lichamelijke beperking, daarop heb je geen invloed. Wat je wel kunt beïnvloeden is de manier hoe je er mee omgaat. Zoals Albert Sonnevelt vaak zegt: "De wind kun je niet beïnvloeden, de stand van de zeilen wel." Daarin ligt voor hem de basis van geluk. Je kunt iedere dag opnieuw bepalen hoe je met je leven omgaat. Ook al zit het misschien niet helemaal in je genen, je kunt leren relativeren. Het is mogelijk om stil te staan bij de kleine dingen die jou doen glimlachen.

Het ligt binnen je vermogen om dankbaar te zijn voor datgene wat je wél hebt in je leven, in plaats van te kijken wat er allemaal ontbreekt.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.