Je weerstand verhogen, hoe doe je dat?

Je weerstand verhogen, hoe doe je dat?

Wil je graag je weerstand verhogen? In de herfst en de winter zijn mensen vaker verkouden. Je loopt te snotteren en te hoesten of ligt met de griep in bed. In dit artikel aandacht voor hoe je je weerstand een boost geeft en ziekteverwekkers buiten de deur houdt.

Maak geregeld een pas op de plaats

Ben je vaak druk? Ren je van hot naar her? Ho! Stop! Pauzeer geregeld even. Kom op adem en schud de stress van je af. Zo kun je je weerstand verhogen. Mediteer, doe een powernap, maak een strandwandeling, spreek af met vrienden of doe even helemaal niets. Want, negeer je de spanningen in je lijf en drukte in je hoofd? Dan ondermijn je je gezondheid en dat kan je ziek maken.

Krijg voldoende nachtrust

Te weinig slapen maakt je moe en gevoeliger voor ziektes. Zeker in tijden van drukte, hectiek en spanning ligt het gevaar op de loer dat je slecht of minder slaapt. Probeer daarom goed te slapen. Want, het doet je lichaam en geest eenvoudigweg ontzettend goed en helpt je weerstand te verhogen. Zeker als je ervoor zorgt dat je nachtrust zo’n 7 tot 8 uur duurt. Tijdens je slaap geef je alle gebeurtenissen en indrukken een plek. Daarnaast laad je ook je batterij weer op voor de volgende dag. Hierdoor ben je beter bestand tegen drukte en hectiek en voorkom je dat stress zich opbouwt.

Sta positief in het leven

Ook je mindset beïnvloedt je gezondheid. Want, negatieve gedachten kunnen je ziek maken. Denk daarom vooral positief. Dan ben je beter in staat met tegenslagen om te gaan. Je hebt veerkracht, vertrouwen in jezelf en zit niet bij de pakken neer. Je weet dat over een tijdje de zon weer schijnt. Dat komt je gezondheid ten goede en helpt je weerstand verhogen. En natuurlijk kun je niet altijd fluitend door het leven huppelen. Maar, je kunt jezelf wel leren om positiever te denken en te doen. Minder leuke gebeurtenissen en negatieve gevoelens relativeren. Zodat het niet aan je blijft plakken en zorgt voor onnodige spanningen en stress.

Weerstand verhogen? Eet voldoende fruit en groente

Er wordt aanbevolen dagelijks 2 stuks fruit en minimaal 2 ons groente te eten. Dat lijkt helemaal niet superveel, toch blijkt dat veel Nederlanders dat niet halen. En dat terwijl groente en fruit boordevol vitamines en mineralen zitten die je immuunsysteem goed doen. Neem je voedingspatroon eens onder de loep. Eet jij voldoende groente en fruit? Houd het eens een weekje bij en pas desgewenst je eetpatroon aan. Het komt je weerstand ten goede.

Ga naar buiten en beweeg

Trek je je het liefst binnen terug als de herfst en winter aanbreekt? Heerlijk natuurlijk! Maar, vergeet niet dagelijks wat tijd in de buitenlucht te bewegen. Vul je longen met die frisse zuivere buitenlucht. Niet alleen is het een oppepper voor je lichaam, maar ook je hoofd wordt weer helder en actief. Jog een rondje door het park, wandel langs het strand of maak een fietstocht. Bovendien pik je met buiten zijn ook nog wat zonlicht mee. En dat helpt bij de aanmaak van vitamine D. Dat is niet alleen goed voor je gestel, maar ook voor je humeur. Vitamine D zit onder andere ook in vette vis, melkproducten en sinaasappels.

Omring je met familie en vrienden

Mensen zijn sociale wezens en daarom zijn goede relaties met familie en vrienden goed voor je gezondheid. Heb je een kring met fijne relaties? Dan voel je geliefd, geborgen, gewaardeerd et cetera. Je kunt er in goede en slechte tijden terecht en zij ook bij jou. Of je je nu down voelt, op en top happy, even in de put zit, problemen op je werk hebt of gewoon wat aandacht wenst. Dat alles heeft een positief effect op je welbevinden waardoor je je beter voelt en dat helpt je weerstand verhogen. 

Zorg dat je dagelijks genoeg drinkt

Houd die goede zomergewoonte om genoeg te drinken ook vast als het kouder wordt. Want, drink je voldoende vocht? Gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 liter per dag? Dat is goed en kan je weerstand verhogen. Water drinken helpt om de afvalstoffen in je lichaam af te voeren en je houdt je slijmvliezen in conditie om verkoudheid en griep te bestrijden. Drink het liefst water, thee en/of koffie zonder suiker. Wees matig met alcohol, want dat onttrekt weer vocht aan je lichaam.

Gratis e-book Leef vitaal zonder stress

Stel je eens voor dat je op dezelfde manier blijft doorleven. Wellicht leef je, zoals de meeste mensen, op een manier die je niet slecht maar ook niet goed zou willen noemen. Voornamelijk ingevuld door allerlei dagelijkse verplichtingen: werk, huishoudelijke taken, opvoeden, familiebezoek enz. Het lijkt wel alsof je in een soort diepgetrokken karrenspoor zit, waar je maar moeilijk uit kunt komen. Maar deze patronen geven ook houvast. Planning zorgt voor structuur en zekerheid.

De belangrijkste vraag is: ‘Krijg je nu energie van deze dagelijkse routine of kost het vooral energie’?

Leer in het e-book 'Leef Vitaal, zonder stress'

  • Wat de 10 grootste energievreters zijn in je leven
  • De nummer één oplossing wanneer je meer rust wil in je hoofd
  • Het geheim van Positieve Psychologie om je Mentale Weerstand te verhogen
  • Hoe je jouw stressgedachten kunt ombuigen met de effectieve ‘80/20-regel’
  • Wat je dagelijks moeiteloos kunt doen om je veerkracht te vergroten

Download het gratis het e-book.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.