Jolien Mahler, studieadviseur bij Sonnevelt Opleidingen, over haar werk

Jolien Mahler, studieadviseur Sonnevelt Opleidingen

Wil je een opleiding bij Sonnevelt volgen en heb je hulp of advies nodig? Studieadviseur Jolien Mahler is dan hét aanspreekpunt. Met haar 20 jaar ervaring bij Sonnevelt Opleidingen weet ze als geen ander wat een opleiding inhoudt en welke studie bij je past. In gesprek met Jolien over haar werk als studieadviseur en wat zij voor jou kan betekenen.

Ben je altijd studieadviseur geweest?

“Nee, ik ben eigenlijk uitvaartverzorger van beroep. Dat werk heb ik tien jaar gedaan en toen was het tijd voor een carrièreswitch. Overigens verzorg ik op mijn vrije dag nog uitvaarten voor familie en vrienden en daarnaast coach ik mensen die zijn vastgelopen in hun rouwproces.

Mijn werk in de uitvaartbranche heeft trouwens wel een duidelijke link met wat ik nu doe. Als uitvaartverzorger voer ik onder andere gesprekken met nabestaanden, luister naar de persoonlijke wensen en adviseer bij het maken van vaak lastige keuzes. Bijvoorbeeld hoe een uitvaart plaatsvindt.

Als studieadviseur bij Sonnevelt heb ik veel kennis over de verschillende opleidingen. Daarom kan ik mensen zowel inhoudelijk als persoonlijk studieadvies geven en óók helpen met een passende opleidingskeuze.”

Wat houdt je werk als studieadviseur zoal in?

“Mijn werk is zeer gevarieerd. Ik informeer toekomstige studenten per mail, telefonisch, via de online chat en/of persoonlijk. Over wat opleidingen inhouden, de verschillen tussen studies en ook begeleid ik het keuzeproces.

In de opleiding Lichaamsgericht Coach zit bijvoorbeeld een stukje massage. Wil iemand weten of die opleiding past? Dan vraag ik: vind je het fijn met je handen te werken? Is het antwoord ‘nee’ dan geeft dat een indicatie of de opleiding geschikt is. Ik merk dat mensen vaak met flink wat plussen en minnen in hun hoofd zitten, maar eigenlijk zijn er geen restricties. Het gaat erom dat je kiest met je hart.

Ook krijg ik regelmatig vragen van ervaringsdeskundigen. Denk aan iemand die een burn-out heeft gehad en de opleiding Stress en Burn-out Coach overweegt. Voor die ervaringsdeskundigen is het belangrijk te weten dat een goede coach inzicht heeft in z’n eigen terugkerende patronen en zonder oordeel de cliënt coacht. Daarvoor moet je zelfinzicht krijgen. En óók weten dat je mag meeleven, maar niet oordelen. Dat leer je in de opleiding, maar het betekent dus wel dat je je eigen problemen moet kunnen loslaten.

Daarnaast stel ik offertes op voor werkgevers en ook het UWV, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben. Denk aan een offerte maken voor iemand met een uitkering voor de werkcoach. Vervolgens ontwikkel ik voor de opleidingen vragenlijsten voor de toelating. Zo moeten studenten minimaal een mbo 4 vooropleiding hebben. Die voorwaarde stelt de SNRO, Stichting Nederlands Register voor Opleidingen. Bij onduidelijkheden neem ik contact op met de geïnteresseerde studenten voor aanvullende informatie.

Welke opleidingen heb je gevolgd bij Sonnevelt?

“Tijdens mijn werk in de uitvaartbranche volgde ik de 3-jarige opleiding Voetreflex bij Sonnevelt. Toen ik bij Sonnevelt begon, startte ik eerst de opleiding Stress en Burn-out Coach. Door mijn werk als uitvaartverzorger was ik geconfronteerd met verschillende soorten van overlijden. Zelfmoord, ongeluk, de Herculesramp enzovoort. Ik wilde weten wat ik door mijn ervaringen aan stressfactoren had ‘op te ruimen’. 

Vervolgens volgde ik de opleidingen Psychologie in de praktijk, Levenscoach, Traumatherapeut en Trainer Hormoonfactor. De essentie is dat je door het volgen van verschillende opleidingen steeds meer verdieping krijgt. Die opgedane kennis plus ervaringen gebruik ik weer in mijn werk. Anderzijds kom je door de opleidingen te volgen ook meer te weten over wat er in de lessen wordt gedaan.” 

Wat was je mooiste gesprek en waarom?

“Door de jaren heen heb ik veel fijne gesprekken gevoerd die voldoening geven. Bijvoorbeeld een studente die een opleiding volgde en een TIA kreeg. Hierdoor had ze problemen met haar kortetermijngeheugen. Om de opleiding te voltooien, hing zij overal briefjes op om dingen te onthouden. Maar dat gaf veel stress. Ik adviseerde haar toen in het hier en nu te blijven. Dat zorgde voor ontspanning en zij is geslaagd!

Ook herinner ik mij nog een buitenlandse studente uit Bosnië met een oorlogstrauma. Een hele intelligente vrouw die bang was dat de Nederlandse taal een obstakel zou vormen voor het volgen van een opleiding. Ik heb haar toen aangeraden een proefles te downloaden. Inmiddels is zij geslaagd voor de opleidingen Stress en Burn-out Coach èn Mental Coach. Het mooie is dat zij nu cliënten uit het oorlogsgebied kan helpen.

Kortom, niet alleen de studenten worden er zelf beter van, maar ook hun omgeving. Zij kunnen anderen helpen naar een fijner en vitaler leven. Ik ben er trots op dat ik daaraan mag bijdragen.”

Wat hebben de opleidingen je persoonlijk gebracht?

“Ik heb meer inzicht gekregen in mijn eigen processen, meer zelfvertrouwen opgedaan en ook mijn coaching technieken en vaardigheden verbeterd. Vervolgens ben ik ook alles wat lichter gaan zien. Zo kan ik veel meer in het hier en nu zijn.”

Waar ligt je kracht?

“Ik ben zeer gemotiveerd en leer van elk gesprek. Dat versterkt mijn intrinsieke motivatie. Ik geef dus graag goede informatie, luister, vraag door, denk mee en adviseer. Uit elk gesprek wil ik het beste halen. Dat streven zit in mij. Ik ben hockeykeeper geweest en twee keer wereldkampioen geworden met Nederland. 

Daarbij komt dat ik veel kennis heb over de opleidingen en die kennis geeft ook kracht. Dat kan ook betekenen dat, als iemand niet geschikt is, ik het benoem en verwijs naar een andere opleiding waar degene beter op z’n plek is. Ik ben dus niet bezig met het verkopen van opleidingen.”

Welke vragen krijg je vaak?

“Ik krijg een diversiteit aan vragen. Van heel praktisch over startdata en locaties tot meer opleidingsgericht. Denk aan: wat houdt de opleiding in en welke studie past bij mij tot wat betekent intervisie en zoeken jullie proefcliënten voor mij. Maar ook krijg ik geregeld de vraag: Welke opleiding zou jij kiezen? Maar, ik laat mij niet verleiden te zeggen wat mensen mogen gaan doen. Ik kan ze wel begeleiden bij het maken van een keuze.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Dat ik mensen een zetje in de juiste gevoelsrichting kan geven. Mijn intuïtie is vaak loepzuiver.”

Nog tips voor mensen die twijfelen over het volgen van een bepaalde opleiding?

“Het allerbelangrijkste is: luister naar je gevoel en volg je hart daarin!”

Contact met Jolien

Twijfel je over welke opleiding je wilt volgen, of de opleiding wel bij je past, heb je vragen over een bepaalde studie of wil je meerdere opleidingen combineren maar weet je niet hoe? Dan is Jolien de juiste persoon om je te adviseren over de opleidingen en de manieren om een juiste keuze te maken.

Jolien is bereikbaar op 0418-515782, via mail Jolien@sonneveltopleidingen.nl en via de chatfunctie op onze website.

Je kunt Jolien ook persoonlijk ontmoeten tijdens een van onze open dagen