Kiezen voor een opleiding massage

Als je erover denkt een opleiding massage te gaan volgen, heb je keus uit vele opleidingen. Het niveau, de duur en de prijs van die opleidingen kan zeer van elkaar verschillen. Om een goede keus te kunnen maken voor een opleiding massage, ontkom je er niet aan om je enigszins in de verschillende opleidingen te verdiepen. Om je op weg te helpen vind je hier een klein overzicht.

Opleiding massage voor thuisgebruik

Als je een opleiding massage wilt volgen om je familie en vrienden verantwoord te kunnen masseren, kun je het best terecht bij thuiszorginstellingen. Veel thuiszorginstellingen bieden een basisopleiding massage. Als je voor een klein bedrag lid wordt van een thuiszorgorganisatie, kun je dit soort cursussen tegen een redelijke prijs volgen. Na een paar lessen ben je in staat om anderen al te verwennen met een heerlijke massage.

Opleiding tot sportmasseur

Als je sportmasseur wilt worden, kun je een basisopleiding volgen bij instituten die zijn aangesloten bij het Nederlands Genootschap voor Sportverzorging. Zij leiden je op en je sluit de opleiding af met een landelijk staatsexamen. Zo’n sportmassageopleiding duurt nog geen jaar  en besteedt naast massage ook aandacht aan eerste hulp bij sportongelukken, reanimatie, tapen en bandageren.

Oosterse massagetechnieken

Er zijn ook diverse opleidingen massage die oosterse massagetechnieken aanleren, zoals Shiatsu en Tuina. Sommige opleiders bieden ook een opleiding massage waarbij oosterse en westerse technieken gecombineerd worden. Na het volgen van dergelijke opleiding is het vaak mogelijk om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging en een eigen praktijk te beginnen.

Fysiotherapie

In plaats van een op zichzelf staande opleiding massage kun je ook kiezen voor een opleiding fysiotherapie. Dit is een hbo-opleiding en wordt door sommige instituten ook in deeltijd aangeboden. Deze opleiding kost je wel een paar jaar, maar je kunt daarna wel aan het werk als fysiotherapeut en binnen je werk ook gebruik maken van massagetechnieken.