Last van keuzestress? Er is één orgaan wat meer weet dan je denkt

Last van keuzestress? Volg je hart

Enig idee hoeveel keuzes je maakt op één dag?.... Gemiddeld zo’n 30.000 keer! Dat komt overeen met de hoeveelheid gedachten die je ongeveer dagelijks hebt. Iedere drie seconden komt er weer een andere gedachte in je op. Ook als je dit leest, stel je jezelf wellicht de vraag: “Is dat zo, zijn dat werkelijk zoveel keuzes per dag?” Vervolgens zijn er dan twee mogelijkheden: je neemt de gedachte aan, of niet. Je maakt in ieder geval een keuze...

Wat was je eerste gedachte toen je vanmorgen wakker werd? Waarschijnlijk werd je wakker met een vraag: “Hoe laat is het? Wat voor dag is het? Kan ik nog even blijven liggen?” Als antwoord op je vraag maak je dan weer een keuze.

Keuzes in je leven die er werkelijk toe doen

Het valt niet mee om beslissingen te nemen die ook een zeker mate van ‘verlies’ met zich meebrengen. Keuzes die invloed hebben op de manier waarop je in je relatie staat, de loopbaan die je uitstippelt, de sociale contacten die je aangaat, de studie die je kiest, de manier waarop je met geld omgaat en waarop je zorg hebt voor je gezondheid. Daar kom je met je gewone verstand niet uit. Zeker niet wanneer je voortdurend wordt afgeleid door allerlei prikkels.

Welkom in het informatietijdperk!

Het onderwerp keuzes maken is actueler dan ooit in de menselijke geschiedenis. Je leeft in het informatietijdperk. Nog nooit eerder heb je zoveel informatie op je af gekregen als de afgelopen jaren. Om je een idee te geven: de hoeveelheid media-informatie die onze (groot)ouders binnen kregen gedurende een heel leven, gemiddeld zo’n tachtig jaar, diezelfde hoeveelheid informatie krijgen wij op ons af in drie en een halve maand!

Een Amerikaan van achttien jaar heeft al meer tijd doorgebracht met televisie kijken dan met lessen volgen op school. Via radio en t.v., email, internet, fax, GSM, SMS, kranten, magazines enz. krijg je een onophoudelijke stroom informatie op je af.

Je hart weet het

Al die indrukken moet je zien te verwerken. Dit lijkt in eerste instantie een taak voor je hersenen te zijn. Er is echter een orgaan in je lichaam dat minstens een even grote functie heeft in het selecteren van indrukken; je hart! Wetenschappers hebben aangetoond dat je hart vijf maal meer signalen naar je brein stuurt dan andersom. Je hart is het emotionele centrum van je wezen. Het is een fijngevoelig instrument dat exact aanvoelt welke informatie bij je past en welke niet. Als je bedolven dreigt te raken onder een vloedgolf van informatie, dan kan je hart je daar weer veilig uit loodsen. Voordat je dus een belangrijke keuze maakt, is het aan te bevelen om eerst contact te maken met je hart. Hierdoor kan je vooraf een heleboel overtollige informatie “deleten”. Je leert om hoofd- en bijzaken te scheiden. Iedere hartslag brengt je weer terug op je oorspronkelijke levenspad.

Voor welke belangrijke (studie)keuze sta jij? Kies voor een van onze opleidingen of laat je inspireren op een van onze open dagen of informatieavonden!

Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.