Massage is ouder dan de weg naar Rome | Sonnevelt Opleidingen

Massage is ouder dan de weg naar Rome

Lees meer over de geschiedenis van onze hedendaagse massagetechnieken

Sinds mensenheugenis worden vormen van massage gebruikt om te kalmeren, te genezen en te stimuleren. Men zal een kind dat gevallen is intuïtief wrijven op de pijnlijke plek van het lichaam en zo zonder dat men het beseft het teveel aan energie verdelen over de rest van het lichaam.

In het verre Oosten zijn massagetechnieken volledig geaccepteerde vormen van behandeling. Er zijn boeken en geschriften gevonden waaruit blijkt dat massage en drukpunttechnieken al meer dan 3000 jaar geleden werden toegepast. We kennen dat tegenwoordig als de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) waarvan vooral de acupunctuur in het westen een geaccepteerd begrip is geworden. Vanuit Japan is een vergelijkbare stroming op gang gekomen in de vorm van drukpuntmassage die Shiatsu wordt genoemd.

Natuurgeneeswijzen en massage gaan goed samen

De grondlegger van de traditionele natuurgeneeswijzen in Europa is de Griekse geneesheer Hippocrates. Hij schreef dat in de 5e eeuw v Chr. een  geneesheer naast kennis over kruiden en voeding beslist ook de vaardigheden moest hebben om te kunnen masseren. Een tijdgenoot van Hippocrates was de arts Herodicus die zich ook bezig hield met medische gymnastiek.

In de 5e eeuw na christus was er in Europa op medisch gebied nauwelijks enige ontwikkeling. Het waren de Arabieren die zich bezighielden met het bestuderen van technieken van de oude Grieken en Romeinen. Avicenna was een Arabische filosoof en geneesheer uit de 11e eeuw die ontdekte dat massage kon helpen om in de spieren aanwezige afvalstoffen te verspreiden en af te drijven. In de middeleeuwen had de kerk in West-Europa een sterke invloed op de uitoefening van de geneeskunde. Massage werd gezien als onrein en het was verboden om je over te geven aan “vleselijke genoegens”.

Pas in de 16e eeuw kwam er weer wat meer belangstelling voor de helende werking van massage. Dit was vooral te danken aan de Franse arts Ambroise Paré. In de 18e eeuw was het de Fransman Tissot die in duidelijke bewoordingen beschrijft hoe massagehandgrepen uitgevoerd moeten worden.

Integrale lichaamsmassage komt steeds dichter bij huis

In 1810 ontstaat de Zweedse massage die ontwikkeld is door Per Hendrik Ling. Hij zocht een vervanging voor gymnastische oefeningen en vond deze in de vorm van therapeutische massages. Ling integreerde zijn kennis van gymnastiek en fysiologie in zijn massagemethode en liet zich daarbij inspireren door de Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse massagetechnieken.

De Nederlander Metzger bracht rond 1868 de massage in West-Europa onder de aandacht. Zijn patiënten werden met een laken toegedekt en met zijn handen onder het laken voerde hij massagegrepen uit.

Tegenwoordig zien we een enorme ontwikkeling van allerlei massagevormen. Dit komt vooral door dat de communicatie wereldwijd sterk is toegenomen. Zo worden er massages aangeboden in Hawaï, brengen toeristen hun massageervaring mee terug uit Indonesië en ontdekken ze de werking van acupunctuur bij de Chinese arts in hun eigen woonplaats.

Zelf kan je ook een professionele opleiding volgen tot Integrale Lichaams Masseur. Ontdek hier hoe je dat het beste kunt doen.
 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.