Massage tips, leer de basistechnieken

Massage man. Massage tips, leer de basistechnieken

Massage tips, wie kan ze niet gebruiken? Masseren is gezond. Het verlaagt stress, verhoogt de doorbloeding, bevordert de concentratie en motivatie en verlaagd het aantal ziekmeldingen bij werknemers. Er zijn vele soorten massage, waarvan de klassieke massage de meest uitgevoerde massage is in de westerse wereld. Lees in dit artikel een paar basistechnieken en doe je voordeel met deze massage tips.

Massage tips alleen voor spieren

Bij het masseren is het belangrijk dat alleen de spieren gemasseerd worden en niet de botten. Botmassage ervaart de cliënt als erg onaangenaam. Vooral de wervelkolom is een gevoelig gebied. Veel massage tips houden hier onvoldoende rekening meer. Masseer daarom niet de wervels, maar alleen de spieren eromheen. Strijk zachtjes over de botten en zet alleen druk als de handen voorbij de botten zijn.

Van rug naar nek, armen en benen

Begin bij de rug en ga dan via de nek naar de armen en dan de benen. Start door lichte cirkelbewegingen te maken en maak rustige, strelende bewegingen. Hiermee kan olie of crème worden uitgesmeerd, dat helpt om de cliënt te laten ontspannen. Bovendien wordt de plek van de massage warm. Voer geleidelijk de druk op en maak meer knedende bewegingen. Dit stimuleert de doorbloeding en de lymfedoorstroom.  Als laatste kun je met de vingertoppen of duimen lokaal meer druk geven als dat nodig is.

Spierknopen

Spierknopen zijn plekken van een spier die lokaal verkrampt zijn. Ze worden ook wel trigger points genoemd. Ook al gaat het soms om een kleine plek, toch kan het de omliggende spieren behoorlijk in de weg zitten. Je kunt dit laten behandelen door een therapeut, maar zelf kun je ook simpel een basistechniek uit de massage tips gebruiken om de knoop te laten verdwijnen. Zet je vinger op de spierknoop, zet lichte druk en draai zachtjes rondjes op en rond de knoop. Dit kun je ook doen met je knokkels. Doe dit niet te hard, want het is de bedoeling dat je ontspant. Herhaal dit een paar keer per dag, gedurende minstens drie dagen.

Drukpuntmassage

Het lichaam kent verschillende drukpunten. Door deze te masseren wordt geblokkeerde energie vrijgemaakt en kunnen gespannen spieren weer ontspannen. Hier volgen een paar massage tips om de verschillende drukpunten te masseren:

Onderkant van de schedel en bovenkant van de nek:

Deze drukpunten zitten onder de schedel en liggen op een duimbreed afstand van elkaar bovenaan de nek. Werk telkens aan één kant tegelijk door je duim licht en langzaam in de holle ruimte vlak onder het bot te drukken. Dit versoepelt de spieren en verlicht nekklachten.

Schouders:

Begin onderaan de nek en maak knedende bewegingen naar buiten, bovenop de schouders. Dit ontspant de schoudergordel en kan hoofdpijn verlichten.

Schouderblad:

Plaats één hand aan de voorkant van de schouder om het lichaam steun te bieden. Druk met de duim van de andere hand in het midden van het schouderblad, daar waar een kleine kuil zit. Door zachtjes te drukken ontspannen de schouders. Dit bevordert een rustige ademhaling.

Zijkant ruggengraat:

Maak met beide duimen streekbewegingen van de wervelkolom naar buiten toe. Vermijd hierbij druk op de wervels. Dit verlicht rugpijn, ontspant de ruggengraat en is goed voor de doorbloedig van inwendige organen.

Blijf altijd in contact

Bij massage tips wordt dit vaak achterwege gelaten, terwijl dit toch één van de meest cruciale massage tips is. Veel beginners laten vaak het lichaam los wanneer ze van techniek wisselen, of wanneer ze naar de volgende plek gaan om te masseren. Voor degene die de massage ondergaat is het veel ontspannender als de bewegingen vloeiend in elkaar overgaan en de handen niet loskomen van het lichaam. Het doel van masseren is dat degene die het ondergaat ontspant, dus houd hier rekening mee. Je doet dit als volgt: wanneer je van gedeelte wisselt, laat dan altijd eerst de ene hand liggen op de plek waar je gestopt ben, waarna je de andere hand naar de nieuwe regio brengt, daarna kun je ook de tweede hand hiernaartoe brengen.

Vele soorten massage tips en technieken

De massage tips die hier zijn gegeven zijn maar een paar voorbeelden van vele technieken die kunnen worden toegepast. Massage is een rekbaar begrip en wordt op veel uiteenlopende manieren gebruikt. Zowel thuis als in fysiotherapiepraktijken, welnessresort en massagepraktijken.

De 6 aanrakingen is een techniek die heel eenvoudig te leren is en daarna tot grote dieptes uitgewerkt kan worden. De workshop De 6 aanrakingen vergroot je inzicht in emotionele processen en je verbreedt je mogelijkheden om mensen te begeleiden. De behandeling die je leert kun je geven als een algemene, heerlijke behandeling of je kunt de technieken ervan gebruiken binnen andere behandelingen. Bovendien is het een heerlijke dag met veel massages. Zowel voor professionele masseurs en coaches als voor mensen die uit interesse voor de 5 elementen en/of shiatsu meedoen.

Gratis proefles Opleiding Lichaamsgericht Coach

Proefles Lichaamsgericht Coach
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
  • Lees over de relatie tussen lichaam en psyche: emoties, zintuigen, waarneming
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.