Massage van gewrichten helpt voor reumapatiënten

Massage van gewrichten helpt voor reumapatiënten

Dat massage kan helpen bij allerlei spierspanningsklachten is al jaren bekend. Maar ook voor gewrichtspijn blijkt massage zeer effectief. Effectiever dan men lange tijd dacht. Dat toonde een onderzoek van MassageProfs aan in 2010. Massage aan gewrichten kan op verschillende manieren worden vormgegeven. De precieze benadering verschilt per therapeut.

Pijnlijke gewrichten

Pijnlijke gewrichten kunnen ontstaan door allerlei oorzaken. Het grootste deel van de mensen met chronische gewrichtspijn heeft een vorm van reuma, in totaal bijna 2 miljoen Nederlanders. Er zijn grofweg 3 categorieën reuma te onderscheiden:

1. Ontstekingsreuma, waarbij pijn aan gewrichten ontstaat door ontstekingen in die gewrichten en daarbij de gewrichten beschadigen.
2. Artrose, waarbij het kraakbeen in de gewrichten steeds slechter wordt
3. Wekedelenreuma, waarbij de spieren, banden, pezen en kapsels rondom de gewrichten voor pijn zorgen.

Om te begrijpen hoe massage bij deze vormen van reuma kan helpen, is het belangrijk om te begrijpen hoe de gewrichten in elkaar zitten.

Gewrichten zijn beweegbare verbindingen tussen twee botten, zoals in de vingers, polsen, elleboog, knie en enkels. De twee botten zijn met elkaar verbonden door banden en kapsels die ze bij elkaar houden. Om te zorgen dat de gewrichten soepel kunnen bewegen, zit er aan het uiteinde van de botten kraakbeen met een laagje gewrichtssmeer. De spieren rondom de gewrichten maken de bewegingen zelf mogelijk.

Effect van massage in gewrichten

De pijn bij reumaklachten blijkt bij 50% van de ondervraagden goed te verlichten te zijn met massage, aldus de onderzoekers van MassageProfs. Ook blijken reumapatiënten zich goed te kunnen ontspannen door een massage en merkt ruim 30% dat de bewegingsvrijheid door de massage vergroot wordt. Dat zijn belangrijke effecten, omdat het leven van reumapatiënten ernstig beperkt kan worden door de pijn en het moeilijke bewegen.

Hoe komt het nu dat massage aan gewrichten zoveel verlichting geeft? Hoewel de precieze effecten van massage moeilijk te bewijzen zijn, zijn er wel wat effecten te noemen. Zo verbetert massage de doorbloeding in het lichaam. Daardoor kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd en komen er meer voedingsstoffen en zuurstof op de plek die gemasseerd wordt. Daardoor kunnen plaatsen waarin een ontstekingsreactie plaatsvindt eerder opgeschoond worden en neemt de zwelling eerder af. Bovendien kan massage verkrampte spieren doen ontspannen. Pijn in gewrichten kan ervoor zorgen dat een patiënt verkrampter gaat bewegen, waardoor de spieren onnodig spannen. De ontspanning die een massage geeft kan daardoor de pijn verlichten en de bewegingsvrijheid vergroten.

Massagetherapieën 

Voor massage bij gewrichten zijn allerlei verschillende therapieën in omloop. Sommige masseurs richten zich puur op het vergroten van de doorbloeding en het ontspannen van spieren. Er zijn er echter ook die bij de massage van gewrichten de Oosterse geneeskunst betrekken. Door middel van een shiatsumassage of meridiaanmassage proberen therapeuten de klachten te verminderen door de energiedoorstroming van het lichaam te verbeteren.

Het grootste verschil met reguliere massagemethoden is dat de focus hierbij niet ligt op de plaats waar de pijn optreedt, maar op de energiebanen (meridianen) en knooppunten daarvan (chakra’s), omdat volgens de Oosterse wijsheden die energiebanen ervoor zorgen dat het lichaam goed functioneert. Obstructie daarvan kan in het hele lichaam voor klachten zorgen. In deze zienswijze ligt de oplossing voor genezing dus niet in de massage van de gewrichten zelf, maar met name in de behandeling van deze energiebanen.

Om te leren luisteren naar de signalen die jouw lichaam geeft is de opleiding Lichaamsgericht Coach ontwikkeld. Hierbij komen o.a. haptonomie, basiskennis van massagetechnieken en van (voet)reflexologie aan bod.

Gratis proefles Opleiding Lichaamsgericht Coach

Proefles Lichaamsgericht Coach | Sonnevelt
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
  • Lees over de relatie tussen lichaam en psyche: emoties, zintuigen, waarneming
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.