Melk moet niet! (Maar mag wel …)

Melk moet niet! (Maar mag wel …)

Melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. Sommigen beweren zelfs dat het drinken van melk ziekmakend is. Dat druist recht in tegen het advies dat melk moet. Reden voor gezondNU om een van de belangrijkste criticasters van melk, auteur Alissa Hamilton, te ondervragen. Is melk écht zo slecht?

Wat is er tegen melk?

“Wees gerust: ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken. Ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt. Mensen hebben duizenden jaren kunnen overleven zonder het drinken van koemelk. Melk is echt een goede bron van eiwitten en calcium. Maar als je voeding eet met calcium, zoals groente, peulvruchten, noten en zaden, zijn de nutritionele voordelen van melk niet belangrijker dan de nadelen voor je gezondheid.”

Maar melk is toch belangrijk voor onze botten?

“De calcium in melk is belangrijk, maar die kun je ook prima uit andere bronnen halen. Ook in landen waar geen melk wordt gedronken, is het aantal mensen met botbreuken laag. Ja, we hebben calcium nodig voor onze botten. Maar calcium is niet hetzelfde als melk. En je botten hebben ook magnesium nodig en vitamine D; stoffen die juist niét in melk zitten! Ik zeg dus niet dat je zuivel uit je menu moet schrappen. Maar het zou geen officieel advies moeten zijn.”

Wat moet je eten om te voorzien in je calciumbehoefte als je melk schrapt?

“Groente! Dat verbaast me ook in de kritiek van mensen. Zij zeggen: ‘Maar dan moeten we heel veel groente eten om genoeg calcium binnen te krijgen!’ Ja natuurlijk! We móeten ook veel meer groente eten – voor onze calciumbehoefte en ook voor andere vitaminen, mineralen en vezels. Ook daaraan hebben we vaak een tekort. We kunnen niet doorgaan met eten zoals we eten. Kijk naar het aantal mensen dat te dik is. De Amerikaanse eetstijl spreidt zich nog steeds uit, met alle nadelen van dien. Melk is daar een onderdeel van.” 

Geschreven door José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van het magazine gezondNU. Een maandelijks tijdschrift over voeding, psyche en gezondheid.

Gratis proefles Opleiding Gewichtsconsulent

Proefles Gewichtsconsulent | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Gewichtsconsulent.
  • Ontdek de invloed van de psyche
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reacties

Hallo ik heb ook onderzoeken gelezen waarbij vast staat dat het calcium in melk bijna niet word opgenomen door het lichaam, maar dat het juist calcium onttrekt uit je lichaam, want dierlijke eiwitten verzuren het lichaam, waardoor calcium word onttrokken uit je botten. Het rare is verder dat juist in landen waar veel botontkalking voor komt ook veel zuivel genuttigt word, dus het helpt averechts. Verder is melk drinken zeer onnatuurlijk, vooral ook nog eens van een ander diersoort, want waarom moet een volwassen mens babyvoeding tot zich nemen, maar het ergste is toch wel de zuivel-industrie met hun leugens en de boeren met hun enorme dierenleed en massa moord op zoveel jonge dieren en de enorme milieu vervuiling. De veehouderij is een zeer zieke industrie, die zeer slechte producten leveren en de natuur verpesten, zonder de veehouderij zou Nederland veel meer natuur hebben en een veel gezondere samenleving.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.