Mensen helpen met stress

Mensen helpen met stress

Mensen helpen met stress. Dat is wat een stress en burn-out coach (ook wel stresscounselor genoemd) doet. Stress is een belangrijke oorzaak van aandoeningen zoals burn-out en overspannenheid. Een stress en burn-out coach kan mensen helpen omgaan met stress. Zodat overspannenheid en burn-outs voorkomen kunnen worden, en mensen met een burn-out leren om beter met hun stress om te gaan, om een terugval in de toekomst te voorkomen.

Prikkels, werkdruk en stress

Dat stress veel meer voorkomt dan vroeger, is niet vreemd. Door alle moderne informatie- en communicatietechnieken krijgen we veel meer informatie en prikkels per dag door dan vroeger. Men zegt wel dat we binnen 4 maanden tijd dezelfde hoeveelheid te verwerken krijgen als een vorige generatie tijdens hun hele leven. We staan dus dagelijks bloot aan veel prikkels en informatie. Alles gaat steeds sneller. Bovendien is de werkdruk de laatste jaren enorm toegenomen. We gaan steeds meer richting een 24-uurs economie. Steeds vaker verwacht een werkgever dat je ook buiten je werkuren bereikbaar bent en steeds vaker werken mensen in de avonduren thuis op hun laptop gewoon door. Allemaal factoren die zorgen dat de hoeveelheid stress toeneemt.

Stress in balans

Een stress en burn-out coach kan niet altijd voorkomen dat je stress hebt. Stressvolle situaties zijn niet altijd te vermijden. Niet in een gezinssituatie en niet op je werk. Maar een stress en burn-out coach kan mensen wel leren om goed met die stress om te gaan. Dat heeft alles te maken met balans: een evenwicht tussen stress en ontspanning. Ons lichaam is gebouwd op stress. Als er een stressvolle situatie is maakt het lichaam zich in allerlei opzichten klaar om te reageren. Door een hogere hartslag en bloeddruk krijgen spieren voldoende energie om te reageren, en de spijsvertering wordt tijdelijk op een laag pitje gezet om geen energie te verspillen.

Dat is voor een tijdelijke reactie niet erg. Maar daarna heeft het lichaam wel tijd nodig om te herstellen, het lichaam moet tijdelijk even ontspannen. Het probleem in onze huidige maatschappij is vaak dat die stress niet tijdelijk is; veel mensen nemen geen tijd voor ontspanning en weten niet meer hoe ze zich moeten ontspannen. Daar kan het lichaam op den duur niet tegen. Daar ontstaan stress gerelateerde klachten door. Een stress en burn-out coach leert mensen daarom inzicht te krijgen in hun stress, en reikt ideeën aan om voldoende ontspanning op te zoeken. Zodat spanning en ontspanning beter in balans komen en het lichaam voldoende hersteltijd krijgt.

Mensen helpen met stress

Een stress en burn-out coach is niet iemand die alleen maar helpt om te ontspannen. Een stress en burn-out coach kan mensen op verschillende manieren helpen met stress. Het aanleren van ontspanningsoefeningen is wel één van de zaken die een stress en burn-out coach kan doen, maar daarbij kan een stresscoach nog veel meer. Zo geeft een stresscoach een cliënt inzicht in de oorzaken en gevolgen van stress en stress gerelateerde klachten. Dat is vaak een begin van het vermijden van teveel stress: ontdekken waar de oorzaak zit. De coach helpt vervolgens kijken hoe die stress verminderd kan worden. Soms bijvoorbeeld door duidelijke afspraken met de werkgever over bereikbaarheid en inzet en afspraken met het gezin over wanneer je wel en niet werkt. Vervolgens helpt een stresscoach bij het zoeken van manieren om te ontspannen. Niet alleen door ademhalings- en ontspanningstechnieken, maar ook door bewustwording van de zaken in je leven waar je blij en ontspannen van wordt. Een stress- en burn-out coach helpt je om je leven zo in te richten dat er meer balans komt tussen stress en ontspanning.

Stresscounselor in de praktijk

Een stress en burn-out coach kan mensen in verschillende omgevingen helpen met stress. Allereerst kan een stress en burn-out coach in het bedrijfsleven een grote rol spelen. Daar zijn veel spanningen: spanningen tussen personeelsleden onderling of tussen personeelsleden en het management, spanning rondom reorganisaties en ontslag en spanning door hoge werkdruk. Een stresscounselor kan individuelen helpen om beter met stresssituaties om te gaan, maar kan ook als trainer en adviseur ingezet worden om stress op de werkvloer bij alle werknemers te voorkomen.

Ook in de gezondheidszorg kan een stress en burn-out coach mensen helpen met stress. Patiënten kunnen in onzekere tijden over hun gezondheid bijvoorbeeld veel last hebben van stress. Dat is nadelig voor hun gezondheid. Een stress en burn-out coach kan deze mensen helpen met stress en daarmee hun gezondheid verbeteren. Ook de mantelzorgers rondom patiënten kunnen met behulp van praktische ontspanningsoefeningen geholpen worden bij de stress die mantelzorg vaak met zich mee brengt.

Een stress en burn-out coach kan ook in fitnesscentra of beautycentra mensen helpen met stress. Daarbij gaat het over het evenwicht tussen stress en ontspanning, en kan de stresscoach ook weer helpen om door ontspanningsoefeningen extra ontspanning te vinden, om zo de balans tussen stress en spanning te verbeteren en een burn-out te voorkomen.

Zit er een stress en burn-out coach in jou en wil jij mensen helpen met stress? Neem dan een kijkje bij de Opleiding Stress en Burn-out Coach.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.