Mentaal detoxen: verwijder ‘gif’ uit je hersenen

Mentaal detoxen is net zo belangrijk als fysiek detoxen. Fysiek detoxen aan de hand van sappen en een streng dieet neemt toe in populariteit. Maar het lichaam ontdoen van gifstoffen heeft pas echt zin als men fysiek detoxen combineert met mentaal detoxen. Want ook de geest wordt door de stress van deze maatschappij ‘vergiftigd’, wat grote invloed heeft op het functioneren van het hele lichaam. Mentaal detoxen heeft om verschillende redenen nut en kan vanuit verschillende invalshoeken aangepakt worden.

Mentaal detoxen door ademhalingsoefeningenMentaal Detoxen door ademhalingsoefeningen

Een eerste manier van mentaal detoxen is het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen. Uit onderzoeken blijkt dat ademhalingsoefeningen niet alleen depressie en stress kunnen verminderen, maar dat er ook meetbare fysieke veranderingen in het lichaam plaatsvinden, zoals lagere hartslag en bloeddruk.

Dat ademhalingsoefeningen dit effect hebben, is niet vreemd. Ademhalingsoefeningen helpen te ontspannen; de hersenen focussen volledig op de ademhaling, waardoor de stressgevoelige gebieden in de hersenen even rust krijgen en het lichaam minder stresshormonen maakt. Dat is gunstig, want stresshormonen putten het lichaam uit en onderdrukken het immuunsysteem. Een  onderdrukt immuunsysteem zorgt voor een minder goede spijsvertering; rust in de hersenen kan dus ook leiden tot een betere spijsvertering, waardoor de nodige voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Tot slot helpen ademhalingsoefeningen bij het sneller in slaap vallen. Juist in de slaap vindt de spijsvertering plaats en ruimt het lichaam gifstoffen op. Voldoende slaap is dus essentieel en kan door ademhalingsoefeningen bevordert worden.

Een voorbeeld van een ademhalingsoefening is de volgende: ga ontspannen zitten met de hand op de buik. Adem langzaam en diep door de neus en voel hoe je buik daarbij uitzet. Laat vervolgens tijdens het uitademen je buik weer langzaam leeglopen. Herhaal dit verschillende keren.

Mentale gifstoffen aanpakken

Een andere manier van mentaal detoxen is het bestrijden van zogenaamde ‘mentale gifstoffen’. Twee mentale gifstoffen die in het lichaam veel schade kunnen aanrichten zijn de niet ondersteunende overtuigingen, (bijvoorbeeld ‘ik kan dat toch niet’, ‘ik ben niet goed genoeg’) en op termijn giftige emoties (bijvoorbeeld boosheid, haat, schuld; emoties die niet erg zijn, maar wel giftig worden als ze onderdrukt of gekoesterd worden).

Een belangrijk doel van mentaal detoxen kan zijn om deze ‘mentale gifstoffen’ uit de weg te ruimen. Dat kan door de negatieve overtuigingen te detoxen en positieve overtuigingen te versterken. Een eerste stap in mentaal detoxen met dit uitgangspunt is het herkennen en erkennen van de aanwezigheid van die ‘mentale gifstoffen’ en vervolgens de negatieve overtuigingen te vervangen door positieve. Natuurlijk is het niet mogelijk om die negatieve overtuigingen puur rationeel te vervangen. Oefeningen die daarbij kunnen helpen komen voort uit therapieën als NLP, NEI en hypnotherapie.

Meditatie

Regelmatig mediteren kan je geest tot rust brengen. Bovendien leer je door mindfulness je lichaam en geest beter te koppelen. Samen met de positieve gevolgen van fysiek detoxen, waardoor je je ook meer bewust wordt van je eigen lichaam, gaan je geest en lichaam door een combinatie van fysiek en mentaal detoxen steeds meer bij elkaar passen, en voel je je steeds beter in je eigen lichaam. Dit kan je zowel mentaal als fysiek veel nieuwe energie geven.

Reacties

Ik vind het mooi te zien dat jullie mental detoxen zien als een groot deel van genezing. Leven zonder conflict in een wereld in conflict. Ik heb gezien dat ons taal hier een groot probleem met zich mee brengt.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.