Mijn ontwikkeling en ervaring met de voetreflexmassage

Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik ondanks mijn verpleegkundige achtergrond voorkeur ontwikkeld voor een alternatieve zienswijze. Als mijn kinderen of ik last hadden van lichamelijke klachten, was ik nieuwsgierig naar de echte oorzaak. Ik heb altijd al interesse voor voeten gehad en wanneer de kinderen op de bank lagen dan pakte ik weleens de voeten vast en masseerde intuïtief. Ze vonden het heerlijk en ik ervaarde dat ze persoonlijke dingen vertelden. Door dit contact voelden ze zich veilig en vertrouwd. Ik vroeg mij af wat er dan gebeurt en kocht een boek over voetreflexologie.

Toen de kinderen op de middelbare school zaten ben ik een pedicure-opleiding gaan volgen. Later bleek dat mijn oma ook pedicure is geweest. Daar kwam dus mijn interesse vandaan. Ik ben mijn werk in de zorg gaan combineren met pedicurewerk. Ik ervaarde het werken met de patiënten anders als met pedicureklanten. De klant vraagt om hun voeten te laten verzorgen door mij, in tegenstelling tot de patiënten die op de thuiszorg wachten. Ik ervaarde dat de aandacht die ik gaf via de voeten positiever werd ontvangen dan die bij de patiënten.

Na tien jaar een nieuw inzicht

Na tien jaar pedicurewerk had ik het gevoel dat er meer te doen is aan voeten dan alleen nagels knippen en likdoorns wegsnijden. Ondanks genomen maatregelen bleven dezelfde klachten terugkeren en hierdoor ben ik gaan kijken naar de stand van de voeten en tenen. Eerst dacht ik dat het aan de schoenen lag of erfelijk belast was. Ik kreeg zelf ook te maken met voetklachten en ging na wat de oorzaak hiervan was. Ik had steunzolen nodig en realiseerde op dat moment dat ik in een moeilijke periode van mijn leven zat en ook mentale steun nodig had. Ik zag de overeenkomst tussen mijn doorgezakte voeten en de zware belasting in mijn leven.

Voetreflexologie helpt een keuze te maken

Toen ben ik een workshop voetreflexologie gaan doen. Hierna ben ik nietsvermoedend onder behandeling gegaan met de verwachting een heerlijke voetmassage te krijgen. Ik ervaarde meteen dat het helemaal niet heerlijk was. Het deed pijn en er waren blijkbaar meer onderliggende problemen dan ik fysiek kon voelen. Deze manier van aandacht vragen en krijgen is uiteindelijk een cadeau aan mezelf geweest. Het heeft mij geholpen een keuze te maken in een moeilijke periode.

Aangezien ik zelf heb ondervonden wat voetreflex met een mens kan doen ben ik de opleiding gaan volgen. Ik wil anderen deze aandacht ook geven omdat ik anderen dit ook gun. Het is verassend hoe het lichaam de vertaalslag kan maken van fysieke aanraking naar geestelijke veranderingen.

Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. In de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.

Geschreven door oud student Voetreflextherapeut (de opleiding Voetreflextherapeut is niet meer beschikbaar). 

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.