Motivatie op de werkvloer | Sonnevelt Opleidingen

Motivatie op de werkvloer

Motivatie op de werkvloer

Sommige mensen staan zonder problemen iedere dag op om naar hun werk te gaan. Ze lijken alles fluitend te doen, houden in hun vrije tijd energie over voor sport of andere hobby’s en lijken nooit te klagen. Anderen slepen zichzelf met moeite naar hun werk en daarnaast zijn ze te moe voor andere dingen. Vaak is een belangrijke oorzaak een gebrek aan motivatie. Het werk bevredigt niet meer en de gang naar het werk wordt iedere dag zwaarder. Dan wordt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk motivatie op de werkvloer eigenlijk is.

Gevolgen van demotivatie

Het motiveren van werknemers is een belangrijk onderdeel van management. Steeds vaker blijkt dat gebrek aan motivatie een belangrijke oorzaak is van burn-outklachten. Om de motivatie van werknemers te kunnen verhogen, moet je eerst weten welke factoren de motivatie bepalen.

Factoren die motivatie bepalen

Psychologen hebben het begrip ‘motivatie’ uitvoerig onderzocht. Zowel in onderwijssituaties als in werksituaties blijken beloning, uitdaging en succeservaringen sleutelbegrippen te zijn. Werk dat niets oplevert is slecht voor de motivatie. Als de energie die je ergens in stopt veel groter is dan wat het oplevert, is de motivatie om je ervoor in te zetten klein. Die beloning kan zijn in de vorm van loon, maar ook waardering en complimenten spelen een belangrijk rol bij motivatie.

Daarnaast is uitdaging belangrijk. Eentonig werk waarbij je je verstand op nul kunt zetten, is voor veel mensen niet motiverend, hoewel sommigen hun uitdaging ook daaruit kunnen halen, door steeds te proberen records te breken of complimenten van de baas binnen te halen. Te veel uitdaging daarentegen is weer niet goed. Als het werk net te moeilijk is en je teveel fouten maakt, of je steeds het gevoel hebt op de tenen te lopen, heb je te weinig succeservaringen. Dat is weer slecht voor de motivatie. De inspanningen moeten immers wel worden beloond.

Werknemers blijven motiveren

Deze factoren moet je als werkgever steeds in gedachten houden. Je moet al ver voordat een werknemer zijn motivatie verliest zoeken naar nieuwe uitdagingen en nieuwe beloningen. Als een werknemer eenmaal met een burn-out thuis zit, ben je te laat. Zo kan het voor werknemers goed zijn om af en toe nieuwe taken en verantwoordelijkheden te krijgen. Af en toe veranderen van functie doet wonderen. Ook het uitdelen van complimenten kan de motivatie verhogen.

Hoe je mensen kunt motiveren leer je in de opleiding tot Mental coach

Wil je aan de slag met duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Dan is de opleiding Vitaliteitsadviseur jou op het lijf geschreven.

Lees meer over duurzame inzetbaarheid.

Gratis proefles Opleiding Mental Coach

Proefles opleiding Mental Coach
  • Download de proefles van de opleiding Mental Coach
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
  • Interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.