Onverklaarbare lichamelijke klachten? Je lijf wil je iets vertellen

Artsen spreken van onverklaarbare lichamelijke klachten als je al enige tijd kampt met bijvoorbeeld hoofdpijn, ernstige vermoeidheid of darmklachten, maar uitgebreid medisch onderzoek niets oplevert. Het wordt ook wel onverklaarde klachten of Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd. Hieronder lees je meer over wat een onvoldoende verklaarde klacht zoal inhoudt.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.

Wat zijn onverklaarbare lichamelijke klachten?

Praat je over onverklaarde klachten? Dan gaat het om lichamelijke (pijn)klachten waar geen medische verklaring voor is. Je hebt bijvoorbeeld al weken last van je maag, maar na goed medisch onderzoek wordt er niets gevonden. Ook komt het voor dat de klachten wel te maken hebben met een bepaalde aandoening of ziekte. Alleen zijn je klachten heviger of houden langer aan dan verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een wond aan je been en de pijn is ernstiger dan medisch verklaarbaar.

Vaak overheerst nogal eens de gedachte dat je pijnklacht tussen je oren zit. Dat je het je inbeeldt. Een veelgehoorde verklaring is dat emoties en spanning de aanstichter zijn. Immers, er is een wisselwerking tussen je lichaam en geest. Dit kan ertoe leiden dat geestelijke overbelasting lichamelijke pijn kan veroorzaken en omgekeerd. Zo kan fysieke pijn je geestelijk somber stemmen en kunnen sombere gedachten ertoe leiden dat je lichamelijk erg vermoeid bent. Overigens? De ervaren onverklaarde (pijn)klachten bestaan echt en zijn niet ingebeeld. 

Hoe ontstaan onverklaarbare lichamelijke klachten?

Zoals hierboven beschreven kunnen onverklaarde fysieke klachten te maken hebben met onverwerkte emoties en langdurige stress. De ervaren gevoelens, gedachten en ervaringen worden dan niet goed verwerkt. Het gevolg is zeg maar een soort kortsluiting door een onjuiste informatieverwerking en dat zorgt voor je onverklaarbare pijnproblemen.

Bijgaand een lijstje met mogelijke factoren die je klachten kunnen uitlokken of zelfs in stand houden, namelijk:

- Je maakt een heftige gebeurtenis mee of ervaart een stressvolle periode. Bijvoorbeeld een echtscheiding, ontslag of overlijden dierbare. Gun je jezelf onvoldoende tijd om de zaken een plekje te geven? Dat kan ervoor zorgen dat je na verloop van tijd extra kwetsbaar wordt voor zogenaamde onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. 

- Je kampt met een aaneenschakeling van alledaagse problemen, strubbelingen en zorgen. Denk aan een hoge werkdruk, relatiecrisis, mantelzorgtaken enzovoort. Dat zorgt ervoor dat je boog als het ware steeds gespannen is en kan zodoende je klachten triggeren.

- Je hebt een zwakke plek of aanleg voor bepaalde klachten. Bijvoorbeeld in stressvolle situaties krijg je hoofdpijn of jeuk. Ben je niet alert op die signalen? Dan raak je van de regen in de drup.

- Je gedachten spelen eveneens een rol. Ben je bijvoorbeeld snel bezorgd als je iets in je lichaam voelt? Denk je meteen dat je iets ergs onder de leden hebt? Dan kan dat onverklaarbare lichamelijke klachten uitlokken of zelfs verergeren.

- Verder kunnen ook je eet- en leefstijl een negatief effect uitoefenen. Bijvoorbeeld als je ongezond en onregelmatig eet, onvoldoende ontspanning neemt en te weinig slaapt ben je ook kwetsbaarder. Want, dat alles heeft zowel invloed op je geestelijke gezondheid als je lichamelijke gestel. Je afweer verzwakt en dat maakt je gevoeliger voor allerlei aandoeningen.

Symptomen onverklaarde fysieke klachten

Onverklaarbare lichamelijke klachten kennen verschillende verschijningsvormen. Hieronder de meest voorkomende klachten, namelijk: 

Pijn

Onverklaarde pijnklachten ervaar je op één of meerdere plekken in je lijf. Variërend van pijn in de gewrichten en op de borst tot hoofd-, rug- en nekpijn.

Langdurige vermoeidheid 

Je bent steeds hondsmoe ook als je je niet hebt ingespannen. Soms gaat vermoeidheid hand in hand met spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een lamlendig gevoel. Er kan dan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Buik-, maag- en darmklachten

Kampen met buikpijn, obstipatie, diarree, maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, rommelende buik en dergelijke zijn eveneens veelgehoorde klachten.

Uitvalsverschijnselen

Je hebt geen controle meer over bepaalde lichaamsdelen. Je kunt bijvoorbeeld een arm of been niet meer bewegen. Ook evenwichtsproblemen, moeite hebben met slikken en praten of slechter zien, horen of voelen komen voor.

Overige klachten

Behalve de hierboven genoemde onverklaarde klachten zijn er nog diverse andere klachten. Bijvoorbeeld oorsuizen, jeuk, duizeligheid, benauwdheid en hoesten.

Onverklaarde fysieke klachten tips

Maak je je zorgen over bepaalde lichamelijk klachten die je niet kunt duiden? En houden die onverklaarbare lichamelijke klachten langere tijd aan? Ga dan bij je huisarts langs. Want, blijven piekeren en malen over wat er aan de hand kan zijn verergert de klachten meestal. Is er na grondig onderzoek geen oorzaak te vinden? Zoek dan hulp om de negatieve spiraal waarin je vastloopt te doorbreken. Dit kan onder begeleiding van je huisarts, maar er zijn ook diverse gespecialiseerde therapeuten die je kunnen helpen. Daarnaast doe je er goed aan ontspanningsoefeningen te doen. Die verminderen de spanning en doorgaans ook je klachten. Probeer ook balans te creëren tussen inspanningen en ontspanning. Dus jakker niet steeds door. Las na elke activiteit een rustpauze in. Tot slot: luister naar je lichaam. Dus wanneer worden je klachten erger? Wanneer minder? Houd het eventueel bij in een soort dagboekje. Het helpt je beter grip te krijgen op je onverklaarbare lichamelijke klachten.

Wil je je graag verder verdiepen in wat je lichaam je zoal kan vertellen? De opleiding Lichaamsgericht Coach reikt je die kennis aan.