Overgewicht bij kinderen vraagt om anders (op)voeden

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter wordend probleem. Waar wordt dat door veroorzaakt? En bij wie ligt de verantwoording? Aan de andere kant van de wereld sterven kinderen letterlijk van de honger. Hoe kan het dat de mensheid zoveel kan bewerkstelligen, maar hier geen oplossing voor kan bedenken?

Verschil vroeger en nu

Als we 30 tot 40 jaar terug in de tijd gaan dan was dit probleem nog amper aan de orde in Nederland. Er is intussen veel veranderd op allerlei gebieden.Vroeger was er meer structuur en regelmaat in de gezinnen, moeders hadden immers geen betaalde baan. Er was daardoor meer tijd om boodschappen te doen en gezond te koken. Er werd ook veel traditioneler gegeten, gewoon Hollandse pot.

Tegenwoordig heeft iedereen het druk; ouders werken vaak beiden en kinderen moeten naar en van de opvang of allerlei clubjes. Vaak kiest men dan voor een pizza of een kant-en-klare maaltijd, veelal met minder voedingswaarde. We leven in een consumptiemaatschappij van overvloed en het is moeilijk om weerstand te bieden aan alle verleidingen. Zeker als je de hele dag hebt gewerkt en geen puf meer hebt om een gezonde maaltijd klaar te maken. Maar als ouder heb je de verantwoording voor het welzijn van je kinderen en daar hoort gezonde voeding bij. Gelukkig zijn er ook genoeg gezinnen waar wel heel gezond wordt gegeten.

Zoeken naar balans in voeding

Als ouder ben je een voorbeeld voor je kinderen en bepaalt zeker tot aan de puberteit hun eetgedrag. Daarna heb je er niet zo veel invloed meer op, de basis moet dan al zijn
gelegd. Uiteraard geldt net als bij volwassenen dat kinderen ook wel eens wat lekkers mogen, en als dit met mate gebeurt, is er niets aan de hand. Het gaat om de juiste balans en bewustwording. Daarom is het goed dat op basisscholen voorlichting wordt gegeven over gezonde voeding. Veel kinderen hebben die kennis immers niet van huis uit meegekregen. Ook op middelbare scholen zou er aandacht aan besteed moeten worden. Er is een taak weggelegd voor de school om te zorgen dat er in de schoolkantines niet alleen maar candybars en gevulde koeken te krijgen zijn, om maar te zwijgen over frisdranken en de populaire energiedrankjes.

Lekker naar buiten!

Verder is het in deze moderne tijd ook een feit dat kinderen steeds minder bewegen en liever achter de computer of playstation zitten. Ook daarin kun je als ouder het goede voorbeeld geven om kinderen te stimuleren te gaan sporten. Als gezin kun je op de vrije zondag natuurlijk gaan wandelen, fietsen, voetballen of skeeleren in de natuur. Er worden door o.a. Natuurmonumentenallerlei activiteiten georganiseerd voor alle leeftijden. Vooral kinderen uit de stad hebben toch al
zo weinig ruimte en groen om te spelen in de buitenlucht.

Conclusie

Ondanks dat de opvoeding een zeer belangrijke rol speelt, zijn er nog andere factoren die kinderen beïnvloeden. De media en de levensmiddelenindustrie hebben zulke grote commerciële belangen bij de verkoop van voedingsmiddelen dat geen enkel middel geschuwd wordt om de verkoop te stimuleren. Als ouder moet je sterk in je schoenen staan om al die handig op ooghoogte van kinderen geplaatste lekkernijen in de supermarkt te negeren. Maar er moet een goede basis zijn van gezond eten en af en toe eens wat lekkers én de juiste balans tussen computer en buiten spelen. Het wordt pas moeilijk als ze eenmaal in de puberteit zijn.
Maar ik ben ervan overtuigd dat al het werk voor die tijd uiteindelijk zijn vruchten gaat afwerpen!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.