Plezier en passie: 7 tips voor meer geluk in je werk!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Plezier en passie: 7 tips voor meer geluk in je werk!

Werken met passie: I love my job

Werken met passie klinkt nogal zwaar, maar niets in minder waar. Want, eigenlijk komt het erop neer dat je plezier hebt in je werk. Waarom dat zo fijn is? Omdat het je energie geeft, je zelfvertrouwen versterkt en je leven zinvoller maakt. Daarbij ben je gemotiveerder, productiever en succesvoller in wat je doet. Het helpt je bovendien tegenslagen en stressvolle situaties het hoofd bieden. Maar, hoe zorg je voor meer werkplezier en word je een gelukkiger werknemer? Onze tips!

1. Achterhaal waar de schoen wringt

Neem je baan eens onder de loep. En vraag jezelf af wat je mist. Ofwel: waarom haal je er geen voldoening meer uit? Is het de cultuur, je werkzaamheden, het management, je collega’s…? Weet jij waar de schoen wringt? Pak het op. Bespreek het en maak een plan. Van bijvoorbeeld wekelijks een bos verse bloemen bij de receptie, het opzetten van een maandelijkse interne nieuwsbrief, regelmatig gezamenlijk lunchen of een vrijdagmiddagborrel tot netwerkbijeenkomsten organiseren. Soms zijn kleine veranderingen al voldoende om gelukkiger te worden van het werk dat je doet.

2. Weet waarvoor je werkt

Doe jij je werk op de automatische piloot? Omdat er brood op de plank moet komen? De kans is groot dat het weinig voldoening geeft. Want, dat argument geldt voor de meesten. Ga eens bij jezelf na wat je werk je verder oplevert dan die allereerste basisbehoefte. Misschien wel het huis waar je in woont? Een droomvakantie? Een goed doel? Kinderen die studeren? Favoriete hobby of activiteit? Kortom: wat kun je allemaal doen dankzij je werk? Sta daar geregeld eens bij stil. Zeker weten dat je werk je meer voldoening geeft dan je denkt.

3. Daag jezelf uit

Misschien mis je de nodige uitdaging in je werk. Leg de lat wat hoger. Daag jezelf uit door met nieuwe ideeën te komen en kansen te creëren. Volg een opleiding, training of cursus en ontwikkel je. Bespreek eventueel toekomstige mogelijkheden met je manager. Met een positieve en proactieve houding bereik je meer dan wanneer je negatief over je werk denkt en/of maar afwacht. Bezoek voor de verandering eens netwerkbijeenkomsten. Sluit je aan bij werkgerelateerde groepen op bijvoorbeeld LinkedIn. Houd je vakliteratuur bij en zoek contact met mensen die je bewondert en succesvol zijn. Kijk hoe zij het doen om met passie te blijven werken.

4. Raak bevriend met je collega’s

Goed sociaal contact draagt bij aan werken met passie en er voldoening uithalen. Maak er een goede gewoonte van om oprechte belangstelling te tonen in wat collega’s doen. Stel eens voor om samen buiten de deur te lunchen of een drankje te drinken. Je hebt vaak meer onverwachte overeenkomsten, bezigheden en interesses met anderen dan je denkt. Daarbij bevordert een fijne collegiale werksfeer de werkprestatie en productiviteit en dat draagt bij aan een fijn gevoel.

5. Vraag om feedback

Vind je dat je niet wordt gezien in de organisatie? Ervaar je een gebrek aan waardering? Erkenning? Van je leidinggevende en/of je collega’s? Dat kan je minder gemotiveerd maken en zo ervoor zorgen dat je met minder passie werkt. Vraag daarom regelmatig om feedback. Even de werkzaamheden terugkoppelen en evalueren hoe je het doet. Niet alleen doet dat de onderlinge communicatie goed, maar het draagt zeker ook bij aan een fijnere werksfeer die je stimuleert en je productiviteit boost.

6. Verhoog je betrokkenheid

Kijk je van de zijlijn toe wat er zoal speelt op je werk? De kans is groot dat je je niet of nauwelijks identificeert met wat de organisatie doet. Verander dat. Wees meer betrokken bij wat er speelt. Ofwel: stel je positief op en kom in actie. Op welke dingen kun je invloed uitoefenen? Wat zijn de veranderingen die je bijvoorbeeld vanuit je functie kunt realiseren? Ook deelnemen aan activiteiten, lid worden van een werkgroep of je aanmelden voor de ondernemingsraad zijn allemaal dingen die je betrokkenheid bij de organisatie verhogen. Niet alleen geeft het een voldaan gevoel, maar je krijgt er ook energie van.

Meer tips werken met plezier en passie

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om weer plezier in je werk te krijgen en je zo gelukkiger en energieker te voelen. Bijvoorbeeld door jezelf te belonen als je een megaklus met succes hebt geklaard. Of spreid je vakantie over het jaar zodat je je batterij bijtijds oplaadt. Ook die energieslurpers op je werk bannen en je focussen op energiegevers, draagt bij aan werken met passie. En vergeet niet werkdruk de baas te blijven. Sla geen maaltijden over, wissel tijdens werktijd inspanning en relaxen af en neem liever geen werk mee naar huis. Reserveer die tijd voor leuke dingen als sporten, muziek luisteren, samenzijn met je gezin enzovoort. Ook dat alles draagt bij aan werken met passie en houdt stress buiten de deur.

Heb je alle bovenstaande tips in praktijk gebracht? En blijft de passie voor je werkzaamheden uit? Overweeg dan een carrièremove. Doe dat echter niet overhaast. Achterhaal eerst waar wel je passie ligt.

Wil je ontdekken waar je passie ligt? Tijdens de Masterclass Ontdek je passie helpt Albert Sonnevelt je bij het ontdekken van jouw passie. Met behulp van 10 fundamentele vragen krijg je een inspirerende indruk van de richting die je met jouw leven op kan gaan. Met praktische oefeningen, duidelijke voorbeelden en handige tips ontdek jij jouw passie. 

Proefles Vitaliteitscoach

Download gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Privacy: We sturen je geen SPAM. Je gegevens zijn 100% Veilig.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.