Positieve stress

Positieve stress

Wanneer we over stress praten, is dat meestal in negatieve zin. Maar is dat wel terecht? Is stress negatief? Als stress negatief zou zijn, waarom wordt mens en dier dan vanaf de schepping geboren met het stresshormoon?

Vroeger, toen de mens nog in grotten leefde, was het stresshormoon noodzakelijk om ons te beschermen tegen fysiek gevaar. Zo konden we bij bedreigingen vechten, vluchten of bevriezen. Tegenwoordig zijn deze bedreigingen niet meer van fysieke aard, maar van sociale of psychische aard. We hebben steeds minder controle en steeds meer onzekerheid. We willen steeds meer van het leven en we denken dat ook te krijgen. We denken vooral dat we stress nodig hebben om maatschappelijk een succes te zijn.  We willen  heel hard werken en doen ons best doen om succesvol te zijn en steeds een beetje hoger op de maatschappelijke  ladder te komen. Dan hebben we het gemaakt, maar wel ten koste van onze gezondheid.

Wij zijn in onze huidige samenleving verleerd om naar ons lichaam te luisteren. Wij negeren het stresshormoon, gaan maar door en hebben geen tijd meer voor rustmomenten. Het stresshormoon waarschuwt ons en we krijgen lichamelijke klachten en worden ziek. We denken teveel met ons hoofd en kunnen niet meer voelen en ervaren. Wij gebruiken stress niet meer om prestaties te leveren die van belang zijn, maar we jagen op de door onszelf gestelde doelen.

Daarom is het van belang dat we stress herkennen en het positief gaan gebruiken. Leer een situatie herkennen waarin stress jouw behulpzaam is.  Als  je een prestatie moet leveren is het handig om stress in te zetten. Stress zorgt dan voor een toegenomen alertheid en een betere concentratie. Stress maakt je bruisend en creatief. Het geeft je extra uithoudingsvermogen en een verbeterd immuunsysteem. Stress brengt je dan in een flow in plaats van dat het je sloopt. 

Positieve stress

Mensen kicken op positieve stress. Denk maar eens aan de achtbaan in een attractiepark, een beslissende voetbalwedstrijd of verliefd worden. Van dit soort stress willen we meer. Dit maakt al een heleboel duidelijk wat een groot verschil het kan maken hoe je tegen stress aankijkt.

Bedenk dat positieve stress je leven kleur geeft. Het prikkelt je en zet je aan tot betere prestaties. Zie de uitdaging in plaats van het probleem, heb zelfvertrouwen en straal dit ook uit. Blijf niet te lang stilstaan bij tegenslagen, maar vertrouw op je innerlijke overtuiging en kracht. Besef dat elke prikkel een stressor is en dat stress, wanneer het voor jou belangrijk is, nut heeft en dat je het positief kunt inzetten. 

Je herkent dan de perceptie van het probleem. Beoordeel dit en oordeel hoe belangrijk het is voor jou. Een goede perceptie is cruciaal voor de hoeveelheid stress. Bedenk dat je negatieve stress altijd kunt uitdagen met humor en positiviteit.

Bedenk dat stress is wat je ervaart en voelt. Wanneer je het gevoel hebt niet meer adequaat te kunnen reageren, is stress negatief. Maak dan gebruik van de onderstaande tips.

De tien positieve stresstips

1. Leef effectief en richt je leven in en bedenk wat belangrijk is voor jou;

2. Verminder de rommel om je heen, koop minder, ruim overtollige bagage op;

3. Denk na over je tijdsbesteding en stel je prioriteiten;;

4. Wees assertief en selectief in het nee zeggen;

5.Je hoeft niet alles zelf te doen, dus leer te delegeren en te vertrouwen;

6. Wees praktisch, stel prioriteiten en handel zaken in blokken af;

7. Laat je telefoon eens gaan, want ze bellen wel terug als het belangrijk is;

8. Leef gezond, neem voldoende lichaamsbeweging en zorg voor voldoende slaap;

9. Denk stressbestendig, maak van een mug geen olifant. Maak gebruik van je humor;

10. Wees realistisch leg, de lat niet te hoog, niet voor een ander, maar zeker niet voor jezelf.

 

Wil je meer leren over stress? Dan is de opleiding Stress en Burn-out Coach iets voor jou. Download de gratis proefles en lees o.a. een hoofdstuk uit de lesmap.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.