Reinig het lichaam met massage | Sonnevelt Opleidingen

Reinig het lichaam met massage

Massage is goed voor ontspanning. Maar belangrijker nog: met massage reinig je het lichaam. Als massagetherapeut help je zo mensen gezonder te worden. Reinig het lichaam van cliënten met een massage, help hen fit te zijn en te blijven en geef hen ook nog eens een ontspannen gevoel. Dat kun je allemaal doen na het volgen van een opleiding voor massagetherapie, of dat nu is als voetreflexzonetherapeut  of als therapeut integrale lichaamsmassage.

Reinig het lichaam met massage

Reinig het lichaam met massage bij cliënten door de doorbloeding te stimuleren. De massage zorgt ervoor dat de bloedvaten in de huid verwijden, waardoor er meer bloed gaat stromen en er meer afvalstoffen uit de weefsels verwijderd kunnen worden. 

Het lichaam reinigt ook door massage doordat het lymfevocht eveneens gestimuleerd wordt en daarmee meer afvalstoffen en lichaamsvreemde stoffen langs de afweercellen komen, die zo nodig in actie kunnen komen en de lichaamsvreemde stoffen kunnen verwijderen. De verbeterde doorbloeding zorgt er bovendien voor dat er meer zuurstof en energie aangevoerd kan worden, waardoor de lichaamsprocessen die nodig zijn om het lichaam te reinigen ook gestimuleerd worden. Een flinke massage over het hele lichaam reinigt zo het lichaam.

Ontspan het lichaam met massage

Reinig het lichaam niet alleen met massage, maar creëer bij de cliënt ook een ontspannen gevoel. Daar staat massage immers om bekend, dat het een ontspannen gevoel heeft. Door de omgeving, de ontspannende handelingen van jou als therapeut en het feit dat de cliënt er even uit is en nergens aan hoeft te denken, zorgt voor complete ontspanning bij de cliënt. Ook de aanraking zelf zorgt voor ontspanning; bij aanraking van de huid wordt het gelukshormoon oxytocine aangemaakt. Dit knuffelhormoon zorgt voor een goed en ontspannen gevoel.

Minder stress

Door de ontspanning reinig je het lichaam met massage nog extra. Want ontspanning en de hormonen die daarbij horen, zoals oxytocine, onderdrukken het stresshormoon cortisol. Dit stresshormoon, dat bij chronische stress constant aanwezig is, onderdrukt het immuunsysteem. Hierdoor worden afvalstoffen en ziekteverwekkers minder goed teruggetrokken, waardoor allerlei lichamelijke en psychische klachten kunnen optreden.

Met een massage reinigt het lichaam dus, doordat het stresshormoon het immuunsysteem niet langer remt. Een massage geeft het immuunsysteem dus de ruimte het lichaam te reinigen, waardoor de cliënt zich gezonder gaat voelen.

Reinig het lichaam met massage door energie

Reinig het lichaam met massage bij de cliënt ook door je energie te gebruiken. Dat massage werkt is naast bovengenoemde Reinig het lichaam met een massagewerkingen ook te verklaren vanuit de Oosterse geneeskunst, die bijvoorbeeld bij voetreflexzonetherapie wordt toegepast. In de Oosterse geneeskunst gaat men er vanuit dat massage nog iets anders doet dan het stimuleren van de bloedsomloop, namelijk het stimuleren van de energiedoorstroming door het lichaam.

In de Oosterse geneeskunst gaat men uit van een holistische benadering van het lichaam, waarbij bij klachten niet alleen naar het orgaan wordt gekeken waar de klacht in plaatsvindt, maar na het hele lichaam. De theorie is dat er energie, Qi, door het lichaam stroomt. Als deze energie niet ongehinderd door kan stromen, maar wordt geblokkeerd, kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Massage op de juiste plaats kan die blokkade opheffen en de energie weer laten doorstromen. ‘Reinig het lichaam met massage’ slaat in dit geval niet zozeer op letterlijke reiniging, maar op herstel door doorstroming van de energie. Aan de aard van de klachten kan bepaald worden welke energiebaan, meridiaan, geblokkeerd is. Op basis daarvan wordt de plaats van de massage bepaald. Dit kan zijn op bepaalde drukpunten op het hele lichaam, zoals die ook bij acupunctuur worden gebruikt. Bij voetreflexzonetherapie wordt gebruik gemaakt van zones op de voet die corresponderen met de betreffende meridiaan.

Reinig het lichaam niet alleen met massage

Reinig het lichaam met massage, maar ook met andere technieken. Een massagetherapeut richt zich op massage, maar het reinigen van het lichaam kan nog efficiënter als diverse technieken gecombineerd worden. Zo kan het lichaam ook gereinigd worden met een detoxkuur, waarbij men tijdelijk op een geheel ander, zeer gezond, dieet overgaat. Ook meditatie en yoga kunnen bijdragen aan het tot rust brengen van de geest, met zowel mentale als lichamelijke reiniging tot gevolg. Een combinatie van diverse therapieën kan het lichaam geheel tot rust brengen en laten reinigen.

Lange termijn

Reinig het lichaam met massage regelmatig. Het effect van massage is iets tijdelijks. Na verloop van tijd zal de stress weer toenemen, zullen afvalstoffen weer ophopen en neemt de bloeddoorstroming weer af. Een regelmatige massage is daarom zeker een aanrader. Alleen als cliënten hun leven aanpassen, de stress vermijden en door aanpassing van het voedingspatroon gezonder gaan eten, kunnen ze dit voorkomen.

Een massagetherapeut zal zijn cliënten dan ook vaak aanraden om regelmatig terug te komen, om steeds opnieuw het lichaam te reinigen met massage. Dat zorgt voor een gezonder lichaam nu, maar, door de afname van de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam en de afname van het stresshormoon, zeker ook op de lange termijn.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.