Signalen van je lichaam, negeer ze niet

signalen van je lichaam, negeer ze niet

Luister je naar de signalen van je lichaam? Die rommelende darmen, moeheid bij het opstaan, hoofdpijn in de middag? Of ben je een heuse kanjer in het negeren van die talloze seintjes die je lijf je op een dag geeft? Hol je onverstoorbaar door omdat je lijstje met to-do’s erg lang is? Waarom het goed is te luisteren naar wat je lijf je vertelt én welke signalen je niet moet negeren.

Waarom luisteren naar de signalen van je lichaam

‘Luister goed naar je lijf’, is een veelgehoord advies als je bijvoorbeeld ziek in bed ligt. Ja, toch? Maar, waarom neem je niet dagelijks even de tijd om stil te staan bij wat je lichaam je zoal vertelt?

Want, luister je naar de seintjes van je lijf? Laat je de boel de boel als je spanningen ervaart? Neem je rust als je vermoeid bent? Stop je met eten als je vol zit? Dan blijf je in balans en zit je lekker in je vel. Je bent gefocust, hebt energie, voelt je fit, bent productief, zit vol met ideeën en bent minder vaak ziek. Kortom, je geniet en bent beter in staat te kiezen wat je werkelijk wilt in je leven. Zowel privé, zakelijk als sociaal.

Maar, wat zijn nu signalen van je lichaam waar je alert op moet zijn? Die je niet mag negeren? 

Welke seintjes je niet moet negeren

Kost het je moeite om naar je lichaam te luisteren? Bijgaand een aantal veelvoorkomende signalen van je lichaam die je niet mag wegdrukken. 

Hoofd

Kamp je regelmatig met hoofdpijn? Is het continu druk in je hoofd? Heb je moeite om je te concentreren? Voelen je nek- en schouderspieren gespannen? Is de pijn dof, klemmend en drukkend? Het zijn een aantal signalen van je lichaam om bij stil te staan. Want, last van je hoofd hebben kan komen door onder andere slecht of onvoldoende slapen, vermoeidheid, spanningen en vochtgebrek.

Buik

Heb je een zwaar gevoel in je buik? Krampen? Obstipatie? Diarree? Pijn in je rug die naar je buik uitstraalt? Menstruatiestoornissen? Onder andere spanningen en stress kunnen buikklachten én spijsverteringsproblemen veroorzaken. Maar, ook wat je eet kan problemen geven. Van te veel, te vet, te snel en te gekruid tot last hebben van voedselallergieën en –overgevoeligheden. Geef het daarom je aandacht als je last van je buik hebt.

Huid

Ook je huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam, vertelt veel over je gezondheid. Voelt je huid droog aan? Ziet het er dof uit? Bleek? Heb je last van huidproblemen? Acné? Eczeem? Uitslag? Het zijn tekenen van je lijf dat er iets schort. Zo kan een droge huid wijzen op vochtgebrek en een grauwe gelaatskleur is nogal eens gekoppeld aan oververmoeidheid.

Emoties

Positieve en negatieve emoties ervaren, heeft ook invloed op je welzijn. Zo dragen positieve gevoelens als liefde, plezier, hoop, trots en dankbaarheid ertoe bij dat je het leven vol vertrouwen tegemoet treedt. Je voelt je positief, hebt energie en bent vitaal. Dat doet je goed. Negatieve emoties als boosheid, schuld, angst, verdriet, schaamte en dergelijke zorgen daarentegen nogal eens voor onprettige gevoelens en gedachten. Zeker wanneer je die nare emoties wegdrukt of je er juist aan vastklampt. Op den duur raak je uit balans en kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen.

Kortom, luisteren naar de signalen van je lichaam draagt bij aan je gezondheid. Maak elke dag even wat tijd vrij om te checken wat je voelt in je lijf. Hoe zit je in je vel? Ervaar je spanning? Zo ja, waar? En welke gedachten heb je? Sta je echter regelmatig even bij jezelf stil? Dan krijg je een beter inzicht in je wat je lichaam nodig heeft en kun je er – indien gewenst – actie op ondernemen.

Wil je de signalen van je lichaam beter voelen en begrijpen? De opleiding Lichaamsgericht Coach reikt je de kennis en vaardigheden aan hoe je je eigen lichaam gebruikt om richting te geven aan je leven. Na de opleiding zit je beter in je vel doordat lichaam en geest meer in balans zijn. Je kunt, indien van toepassing, je ervaring en kennis als professional toepassen in ieder denkbaar contactberoep.

Gratis proefles Opleiding Lichaamsgericht Coach

Proefles Lichaamsgericht Coach | Sonnevelt
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.