Stofje dat gelukshormoon genoemd wordt

Endorfine is een feelgood stofje dat te boek staat als gelukshormoon. En die naam heeft het niet voor niets. Wanneer je lichaam het aanmaakt, geeft het een gelukzalig gevoel. Bovendien vermindert het stofje pijn als je bijvoorbeeld intensief sport. Eigenlijk is het dus een natuurlijke drug die je gelukkig stemt en lekker in je vel laat zitten. Over wat endorfine nu precies is, wat het met je doet en hoe je de aanmaak van het feelgood hormoon een boost geeft. 

Proefles Opleiding Trainer Hormoonfactor

Gratis proefles opleiding Trainer Hormoonfactor

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Herken hormonale problemen.
  • Lees over het spijsverteringsstelsel en hormonen.

Wat is het gelukshormoon endorfine precies?

Endorfine is een klein, eiwitachtige stofje dat je hypofyse produceert bij onder andere pijn, stress, liefde, opwinding en fysieke inspanning. Het hormoonstofje is net als bijvoorbeeld dopamine en serotonine een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat het fungeert als boodschapper die informatie doorgeeft aan je hersenen en/of lichaam. Zo zorgt de aanmaak van het hormoon endorfine ervoor dat je minder pijn voelt en een gevoel van euforie ervaart. Dus het is een natuurlijk feelgood medicijn en pijnstiller dat je lichaam zelf aanmaakt en je gemoed oppept.

Wat doet endorfine in je lijf

Zoals beschreven vermindert het gelukshormoon endorfine enerzijds pijn en verhoogt het anderzijds je geluksgevoel. Zo produceert je lichaam endorfines als je je bijvoorbeeld stoot om de pijn te verminderen. Echter, als je intensief sport ervaart je lichaam dat ook als pijn en komt het hormoonstofje ook vrij. Gevolg is dat je makkelijker beweegt, nauwelijks pijnklachten hebt en meer plezier ervaart. Ga je lang genoeg door? Dan is de kans groot dat je in een soort euforische roes belandt. Dat wordt ook wel runners high genoemd. Vervolgens is endorfine – evenals dopamine – betrokken bij je beloningssysteem in de hersenen. Je kent het vast wel. Als je even niet lekker in je vel zit en je eet bepaalde vette of suikerrijke voedingsmiddelen dan krijg je weldra een prettig gevoel. Inderdaad, je lichaam maakt dan endorfines aan om je te belonen.

Wanneer maak je het feelgood hormoon endorfine aan?

Er zijn verschillende momenten waarop je lichaam het gelukshormoon endorfine produceert. Bijvoorbeeld als je een flinke lachbui hebt of juist moet huilen. Ook chocolade of hete pepers eten stimuleert de endorfineproductie. Dat geldt eveneens voor seks hebben, flink knuffelen of hoteldebotel verliefd zijn. Maar, ook vanaf de derde zwangerschapsmaand en gedurende de bevalling maakt het lichaam flinke hoeveelheden gelukshormonen aan. Verder triggert ook gestresst zijn de aanmaak van endorfines evenals pijn en intensief sporten. Ga je een uurtje fietsen, squashen of doe je een work-out in de sportschool? Na afloop voel je je moe, maar ook blij en voldaan.

Meer opties om gelukshormonen te produceren

Wil je het gelukshormoon endorfine door je lichaam voelen stromen? Zodat je geen pijn voelt, happy bent en dus lekker in je vel zit? Er zijn nog meer manieren om die ‘happy’ hormonen te boosten.  
Zo bevordert onder meer natuurlijk zonlicht dankzij de uv-stralen je endorfineproductie. Ook één glaasje wijn schijnt de aanmaak van endorfines te stimuleren. Let wel: een overdaad aan alcohol daarentegen werkt negatief. Voorts zorgt een weldadige massage net als een acupunctuurbehandeling er ook voor dat je meer endorfines gaat produceren waardoor je meer ontspanning ervaart. En weet je dat positief denken, mediteren, mindfulness en naar je favoriete muziek luisteren ook de aanmaak van gelukshormonen triggert?  Kortom, door je hormonen aan het werk te zetten, kun je bijdragen aan je eigen geluksgevoel.

Wil je meer weten over hormonen en de invloed ervan op je gezondheid? Download de gratis proefles van de opleiding Trainer Hormoonfactor.