Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Stress - de oorzaak van veel lichamelijke klachten

Je kent het wel, hoofdpijn, nek- of rugklachten of slapeloosheid. Stress is de oorzaak van veel symptomen en klachten. Spanning beleven wij op het werk, op school en in onze vrije tijd. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat we gestrest zijn. Ineens krijgen we last van hoofdpijn, nekpijn of zelfs slapeloosheid of concentratiestoornissen.

Wat gebeurt er bij stress?

Bij stress en spanning trekken we altijd eerst onze nek- en schouderspieren op. Hierna volgen de spieren rondom de wervelkolom. Er ontstaat al snel een verkeerde lichaamshouding. Dit kan vele gevolgen hebben, zoals lichamelijke en/of psychische klachten.

Maar wat gebeurt er precies in ons lichaam tijdens een stressreactie?  

In moeilijke en bedreigende situaties bereidt ons lichaam zich binnen een paar seconden voor op vluchten of vechten. Veel bloed stroomt naar de spieren, die daardoor klaar zijn om in actie te komen. Ze spannen zich aan en maken opgeslagen energie vrij. De ademhaling versnelt en de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert. Daardoor stijgt de bloeddruk en gaat ons hart sneller kloppen. Vervolgens neemt de bloedtoevoer naar de darmen af, waardoor de spijsvertering stil komt te liggen. Het gevolg hiervan: een droge mond.

Hoe herken je stress?

Het herkennen van stress is vaak niet makkelijk. De gevolgen van stress zijn meestal niet van het ene op het andere moment zichtbaar, maar ontstaan vaak pas na een langere periode van stress. Bovendien reageert elk persoon weer anders op stress. Desondanks zijn er een aantal signalen waar stress vaak aan te herkennen is. Deze zijn onder te verdelen in lichamelijke klachten, psychische klachten en gedragsveranderingen. 

lichamelijke klachten psychische klachten gedragsveranderingen
verhoogde bloeddruk depressiviteit teveel eten
verhoogd cholesterolgehalte irritatie meer roken
slapeloosheid niet meer kunnen genieten medicijngebruik
hartkloppingen verminderde interesse drankgebruik
spierpijn besluiteloosheid veel praten
hoofdpijn snel geemotioneerd veel klagen
slechte eetlust gevoel van angst concentratieproblemen
aanhoudende vermoeidheid    
maag- en darmstoornissen    

Wat kun je er aan doen?

Herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen, merk je dat je gestrest bent? Luister dan zoveel mogelijk naar je eigen lichaam om gevoelens van spanning te voorkomen. In een stresssituatie zijn de spieren meestal erg gespannen. Daarom is het belangrijk om én de geest én het lichaam te ontspannen. Naast goede voeding en sporten kan een goede massage en/of meditatie bijvoorbeeld erg ontspannend werken. Daarnaast is het ook van groot belang om de achterliggende oorzaak van deze stress te zoeken, en daar, indien mogelijk, iets aan te doen. Een goede gediplomeerde massagetherapeut kan je daarmee wellicht een handje bij helpen. Want zeg nu zelf, wat zou een leven zonder stress toch fijn zijn!

Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen? Neem dan eens een kijkje bij de opleiding Stress en Burn-out Coach. Je kunt ook een gratis proefles downloaden.

Lees meer over werkstress.

Bron: Linda Dekker
Proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

Gratis proefles opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Oorzaken en functie van stress.
  • Leer over stressfysiologie.