Stress ontstaat vooral als je niet kunt kiezen

Stress ontstaat vooral als je niet kunt kiezen

“Druk, druk, druk”... is vaak het antwoord als je aan iemand vraagt hoe het met hem of haar gaat. Druk zijn is vandaag de dag hot! En hoe zit het dan met de bijbehorende stress? Deze zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden: gratis en voor niets een portie stress erbij. Voor de één goed te doen, de ander bezwijkt eronder. Hoe kan dit? En wat voor mij verbazend is: waarom is druk, druk zijn zo hot?

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties*. Dit kan positief zijn, dan wel negatief. We hebben positieve stress nodig: een gezonde druk om goed te presteren of voor leuke spannende dingen zoals vakantie, promotie of een huwelijk. Anders is de negatieve stress, zoals  acute stress bij bijvoorbeeld brand of ander gevaar tot sluimerende toenemende stress bij drukte thuis of op het werk. Negatieve stress ontstaat als er een disbalans ontstaat tussen gestelde eisen en de mogelijkheden om aan deze eisen te voldoen. Bewuste, maar zeker ook onbewuste ‘gedachten’ spelen een enorm grote rol bij stresssituaties. Niet het daadwerkelijke controleverlies, maar het idee dat men daarover heeft, bepaalt de mate waarin je stress ervaart en hoe je hiermee omgaat. Dit is de reden, in combinatie met de mogelijkheid tot het wel of niet kunnen ontspannen, dat stress per individu verschillend ervaren wordt. Het langdurig aanhouden van negatieve stress met het daarbij vrijgekomen hormoon cortisol, is zeer schadelijk voor onze gezondheid!

We moeten veel tegenwoordig

We moeten veel tegenwoordig……… werk, opvoeding/verzorging kinderen, huishouden, sporten, sportclubjes kinderen, familie en vrienden, social media bijhouden…. En eigenlijk MOETEN we OOK nog ontspannen tussendoor… waar dan min of meer geen tijd voor is. Eigenlijk is het populaire druk, druk zijn van tegenwoordig..… een moeten van allerlei dingen. Een lat die veel te hoog ligt. En raar, maar zo waar: we kiezen er zelf voor! Bewust dan wel onbewust. Het gaat ten koste van de kwaliteit en tevredenheid van je eigen leven en dat van je gezin. Vage gezondheidsklachten, prikkelbaar, moeheid, depressies zijn aan de orde van de dag. En we blijven ons afvragen waar deze toch vandaan komen….. Je mag oprecht van geluk spreken als je je staande houdt in het jachtige leven van nu.

Dus wie kan mij vertellen, met het bovenstaande inachtneming, … waarom is druk druk zijn zo hot?

Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.

*Wikipedia/stress

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.