Tegen je natuur ingaan, soms verrassend gezond

Jose Leeuwenkamp

Kan gevangenschap je bevrijden? Ja, stelde Arjan Erkel in gezondNU. Als ex-gegijzelde vertelde hij dat tegen je natuur ingaan soms verrassend heilzaam is. Zijn boodschap: ontdek hoe beperkend vrijheid kan zijn en hoe bevrijdend het is daar uit te stappen. De 5 meest bevrijdende uitspraken van Arjan Erkel.

Elke dag telt

Arjan: “We beschikken in Nederland over alles om het allermooiste uit het leven te halen. Maar we laten zo veel kansen liggen. We willen ander werk, maar durven niet te veranderen. We willen op wereldreis  maar blijven slechts dromen. Mensen blijven bij een vrouw van wie ze niet meer houden. Het leven is te kostbaar om zo maar aan je voorbij te laten gaan. Je bent aan jezelf verplicht je droom te leven.”

Doe jezelf versteld staan

Arjan: “Het ‘voordeel’ van opgesloten zitten is ook dat je ineens veel tijd hebt om te denken. Je bent weg van alle luxe. Geen contact met de buitenwereld. Niet langer vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Dat verandert het perspectief op de wereld. Ik heb dat tijdens mijn ontvoering in extreme mate ervaren. Maar ik heb het overleefd! Ik ben niet geknakt en dat geeft een gevoel of ik de hele wereld aan kan. Nog steeds. Ik kan op mijzelf vertrouwen. Dat pakt niemand me af.”

Wees dankbaar

Arjan: “Elf jaar na mijn vrijlating kan ik nog steeds genieten van het lekker in mijn eentje ongestoord naar het toilet gaan.”

Doe vooral ‘gek’

Arjan: “Mens, durf te dromen! Denk in mogelijkheden. Laat je niet weerhouden door werk, kinderen of een partner die niet mee wil. Wees klaar met maren. Stel jezelf de vraag: ik zou graag een wereldreis willen maken, wat is daarvoor nodig? Hoe pas ik het in mijn huidige leven in?”

Durf dapper te zijn

Arjan: “Stap in het onbekende, probeer iets nieuws uit, kijk wat er te verbeteren valt. En ja, misschien ga je dan op je bek. Maar dat is dan zo.”

Geschreven door José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van het magazine gezondNU.

Het artikel met Arjan Erkel verscheen eerder in gezondNU, een maandelijks tijdschrift over voeding, psyche en gezondheid - www.gezondnu.nl

Reacties

Ik vind het nogal narcistisch en egoistisch en om te zeggen: "Laat je niet weerhouden door werk, kinderen of een partner die niet mee wil". Er is immers ook nog sprake van gedeelde verantwoordelijkheid. Geen wonder dat de wereld er zo chaotisch uitziet want het is tegenwoordig vooral iedereen voor zich en god voor ons allen. Men hoeft zichzelf niet alles te ontzeggen maar men ook ook een beetje rekening houden met de ander. Het komt vooral op wijsheid aan.

Goedendag, Graag wil ik meer informatie ontvangen over Arjan Erkel, of het een workshop is of cursus? met vriendelijke groet, Lianne van Schaik

Beste Lianne, Het artikel geeft 5 uitspraken weer die Arjan van Erkel onlangs heeft gedaan in het tijdschrift gezondNU. Deze wilden wij graag met onze lezers delen. Wij bieden hier geen workshops of cursussen over aan. Hartelijke groet, Team Sonnevelt

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.