Tips voor meer levenslust

Levenslust zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt, borrelt van de energie én plezier hebt in je leven. Maar, wat doe je als je dagelijkse leven z’n fleur en franje heeft verloren? Hoe je energieker in het leven staat en meer levenslust ervaart.

Proefles opleiding Mental Coach

Gratis proefles opleiding Mental Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het Mental Coach Model/lemniscaat.
  • Inleiding bewegen en tegenbewegen.

Waarom minder levenslust?

Dat je een tijd minder energie hebt en plezier in je leven kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is je levenslust minder doordat je bestaan een sleur is geworden zonder uitdaging? Loopt je relatie niet zo lekker? Is er een familielid of vriendin ernstig ziek? Is het superdruk op je werk en kamp je met stress? Of ben je minder levenslustig vanwege het gebrek aan zonlicht in de donkere maanden? Er zijn gelukkig wel manieren om je levensgeluk te verbeteren. 

5 tips voor meer levenslust

1. Sta positief in het leven

Wil je plezier hebben in je leven en je gelukkig voelen? Ban negativiteit. Dat kost namelijk alleen maar energie en maakt je somber. Bekijk het leven van de zonnige kant. Focus je op wat goed gaat, dat geeft je kracht. Bijkomend voordeel is dat anderen dat zien en/of voelen en graag bij je zijn. Daarbij helpt een positieve instelling je met tegenslagen om te gaan. 

2. Doe wat je leuk vindt

Gebrek aan levenslust kan ook komen omdat je niet je passie leeft. Je doet niet de dingen die je hart sneller laten kloppen, de tijd voorbij laat vliegen en ervoor zorgt dat je elke ochtend fluitend en vief je bed uitkomt. Je passie geeft je leven glans en betekenis. Het zorgt voor een voldaan gevoel, tomeloze energie en gaat depressies tegen. Kortom, ga op zoek naar wat je leven zin geeft. Denk eens na over onder andere: wat verveelt nooit om te doen? Welke activiteit of evenement mis je nooit? Hoe zie je jezelf over 5 jaar?  

3. Onderneem nieuwe dingen

Meer levensgeluk ervaren doe je ook door nieuwe activiteiten te ondernemen. Dat kan een hobby zijn, sportieve activiteit, vrijwilligerswerk, vakantie, stedentrip et cetera. Immers als je nieuwe en andere dingen doet stap je uit je comfortzone. Je ontmoet nieuwe mensen, snuift andere geuren op, proeft nieuwe smaken, hoort andere geluiden en voelt je ook anders. Dat alles voedt je. Geeft stof tot nadenken en om over te praten. Laadt je batterij op, inspireert, stimuleert en draagt zo dus bij aan meer levenslust.

4. Ontspan geregeld

Zoals een spreekwoord zegt: de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ongeacht de situatie. Neem daarom regelmatig de tijd om te ontspannen. Het vermindert stress en laadt je batterij op. Pak geregeld je momenten van rust. Relax. Geniet. Het zorgt dat je je lekkerder voelt en meer plezier ervaart in je leven. Maak elke dag een flinke wandeling, staar regelmatig in het niets, mediteer, sport, luister naar muziek of dompel je onder in een hobby. 

5. Verlies de kleine dingen niet uit het oog

Als je zoekt naar levenslust, denk je mogelijk dat wat je doet groots en meeslepend moet zijn. Dat hoeft echter helemaal niet. Ook de kleine dingen kunnen je leven fleur geven en bijdragen aan je levensvreugde. Soms is daar weinig voor nodig. Zeker als je in het hier en nu blijft. Sta eens stil bij het zwanenkoppel dat statig ronddobbert in een nabijgelegen plas. Vul je hart met die ontwapende lach van je kind. Snuif de geur van pas gemaaid gras op óf voel de genegenheid die uitgaat van dat kleine schouderklopje van een collega. Sta ook geregeld eens stil bij die kleine, vanzelfsprekende dingen én geniet daar ook van.

Meer levenslust ervaren? Doe het rustig aan

Wil je je levensvreugde bevorderen? Dan is het helemaal niet zo dat je rigoureus je manier van leven moet wijzigen. Kleine veranderen kunnen al bijdragen aan meer plezier en levensgeluk. Daarbij komt dat wanneer je in kleine stapjes verandert het makkelijker gaat, je happier voelt en meer plezier ervaart dan wanneer je drastisch je levenskoers aanpast. Je brein raakt dan in de war. Kortom: veranderen kan, maar doe het stap voor stap en blijf jezelf wel trouw!

Wil jij mensen helpen hun innerlijke motivatie te vinden? Zorgen dat de ‘glimmertjes’ weer in de ogen komen? Bekijk dan de opleiding Mental Coach.