Van slapen word je slank | Sonnevelt

Van slapen word je slank

Van slapen word je slank

Het bereiken en behouden van een gezond gewicht en slank zijn, is niet alleen een kwestie van de balans tussen calorie-inname en calorieverbruik. Ook de slaapduur bepaalt of iemand risico loopt om aan te komen.

Een onderzoeksteam uit Canada kwam tot de opvallende conclusie dat te weinig of te veel slaap een hogere kans op gewichtstoename met zich meebrengt. Bij het zes jaar durende onderzoek waren 276 volwassenen van 21 tot 64 jaar betrokken, van wie ruim de helft ten minste één ouder en één kind met overgewicht had. De duur van de slaap bepaalde men met behulp van een vragenlijst, waarna de deelnemers in drie slaapcategorieën werden ingedeeld.

3 categorieën slapers

  • de langslapers, zij sliepen negen tot tien uur per nacht
  • de normale slapers met zeven tot acht uur per nacht
  • de kortslapers, zij sliepen vijf tot zes uren per nacht.

Nadat de onderzoekers de gegevens corrigeerden voor geslacht, leeftijd en mate van overgewicht, bleek dat de kort- en langslapers meer kans hadden om dikker te worden dan de mensen die zeven tot acht uur per nacht sliepen. Kortslapers kwamen na zes jaar bijna twee kilo meer aan en langslapers bijna 1,6 kilo meer dan de normale slapers.

Slaap van invloed op hormonen

Het is nog een kwestie van zoeken naar een antwoord waarom te weinig en te veel slaap kan leiden tot gewichtstoename. Men suggereert dat slaaptekort de productie van hormonen verstoort die van invloed zijn op de eetlust. Te weinig slaap gaat gepaard met een toegenomen gehalte ghreline – het ‘hongerhormoon’ – en een afgenomen gehalte leptine, dat het lichaam een verzadigd gevoel geeft. Een teveel aan slaap leidt echter tot hetzelfde probleem, wat te maken zou hebben met het feit dat langslapers eigenlijk slechte slapers zijn. Zij zouden langer in bed blijven omdat de kwaliteit van hun slaap niet voldoende was.

Adviezen voor voldoende slaap

De slaapduur mag met recht aan het rijtje omgevingsfactoren worden toegevoegd die ons lichaamsgewicht in belangrijke mate bepalen. Het is gebleken dat mensen tegenwoordig veel minder slapen dan enkele jaren geleden. Het zal lastig zijn om de bevolking een gezond slaappatroon aan te leren voor slank zijn, aangezien de meeste mensen niet hebben gekozen voor korte nachten. In een poging om tot gedragsverandering te komen, hebben de onderzoekers wel enkele adviezen opgesteld. Zo wordt aangeraden om op een vast tijdstip naar bed te gaan en op te staan, cafeïne en andere stimulerende middelen vóór bedtijd te vermijden en zonder volle of lege maag te gaan slapen. Ook is fysieke inspanning in de zes uur vóór het slapen gaan onverstandig, evenals piekerend naar bed gaan. En niet te vergeten de plek waar het allemaal moet gebeuren: een stille, donkere slaapkamer waar het niet te warm is, biedt de meeste kans op succes.

Regelmaat doet wonderen. 7 dagen per week op dezelfde tijd gaan slapen en op dezelfde tijd weer opstaan is het beste. Kortom: slaap 8 uur per nacht, op gezette tijden!

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles opleiding Vitaliteitscoach
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.