Verleg je focus van afvallen naar vitaliteit

Overgewicht en afvallen is een onderwerp waar veel over te doen is in deze tijd. Waarom hebben zoveel mensen er last van en lijken maar enkelen eigenlijk te weten wat ze hier anders in kunnen doen? Bewegen en voedsel zijn natuurlijk belangrijke factoren. Maar het begint allemaal met het verleggen van de focus, van afvallen naar vitaliteit. Indien je met afvallen bezig bent, ben je bezig met je afzetten tegen je gewicht, je lichaam en dus ook jezelf. Het is een strijd tégen iets. Verschuif je je focus naar vitaliteit, dan kies je vóór iets, namelijk energie, genieten, lekker in je vel zitten, heerlijk eten en aandacht voor de dingen.

Focus verleggen hoe doe je dat?

Met afvallen begin je van de ene op de andere dag. Vandaag eet je nog alles wat ‘verboden’ is, want morgen begin je. Als je eenmaal begonnen bent, hou je wel een tijdje ‘vol’ maar daar komt vroeg of laat een einde aan. De focus ligt op volhouden, dingen niet eten die je lekker vindt en dingen doen die je eigenlijk niet leuk vindt (bijvoorbeeld sporten).
Vitaliteit ontstaat niet in één nacht, het is als een bloem die langzaam groeit. Het is eerst een bloemknop en neemt de tijd om uit te groeien tot een prachtige bloem. Je oriënteert je op een eetpatroon dat je energie gaat geven en dat bij jouw lichaam past. Daar neem je de tijd voor door boeken erover te lezen, internet te raadplegen, erover praten met anderen (bv. een natuurvoedingsadviseur) of welke manier om meer over voeding en jezelf te weten te komen dan ook . 

Dan begin je langzaam de nieuwe recepten te koken. Aandacht voor het koken en het eten is hierbij de sleutel. Als je aan tafel zit proef je je eigen gekookte maaltijd. Wat vind je heerlijk en wat wil je de volgende keer nog aan dit gerecht veranderen? Zo verander je langzaam, met kleine stapjes het zwart-wit denken in je eetpatroon, hoe je beweegt en hoe je naar jezelf kijkt. Wees in dit proces mild voor jezelf. Het hoeft niet van vandaag op morgen gelijk compleet anders te zijn. Wat doe je nu al anders in dit veranderingsproces en waar geniet je van?

Voeding als bron van energie, inspiratie en vitaliteit

Het voedsel dat we in de supermarkt kunnen kopen is onvolledig. Het bevat veel suikers, toegevoegde, kunstmatige stoffen en is zeer bewerkt (geraffineerd). Er zijn een heleboel natuurlijke stoffen (vitaminen, mineralen, spoorelementen) uitgehaald, die ons lichaam juist nodig heeft om het te kunnen verteren en zo vitaal te worden. Het lichaam blijft, door de ontstane tekorten, vragen om voedsel. Dat proberen we aan te vullen met nog meer bewerkt, onvolledig voedsel. We verwachten een andere uitkomst met dezelfde input. Vreemd, nietwaar?

De bewerkte producten die we in de supermarkt kopen moeten instant geluk brengen. Jouw vitaliteit is niet kant-en-klaar te koop. Er is dus een focusverandering nodig om anders met voeding om te kunnen gaan en andere keuzes daarin te kunnen maken.  Je er mee verbinden in de vorm van aandacht, is hierbij een sleutelwoord voor de oplossing. Jouw aandacht, tijdens het koken, door goed te kauwen en jouw liefde die je daarbij in het eten stopt, dat is de basis van je vitaliteit.

Liefde en aandacht kun je wél kwijt in je voeding, als je met zorg onbewerkt voedsel koopt of verbouwt, heerlijk kookt en geniet van je zelfgemaakte maaltijd. 

Proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Gratis proefles opleiding Natuurvoedingsadviseur

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding.
  • Ontdek de soorten en functie van koolhydraten.