Vitaal de feestdagen door | Sonnevelt

Vitaal de feestdagen door

Vitaal de feestdagen door

Feestdagen die je energie geven, blij maken, zorgen voor balans, je laten bruisen, genieten…. Hoe heerlijk zou dat zijn? Bijgaand tips hoe je met volle teugen geniet van de decembermaand en het nieuwe jaar ontspannen, positief en vitaal start.

Tips voor relaxte en vitale feestdagen

1. Beweeg elke dag

In beweging zijn geeft energie en zorgt dat je lekkerder in je lijf zit en goede stofjes aanmaakt die je geluksgevoel stimuleren. Maak het jezelf gemakkelijk en plan elke dag minimaal een beweegactiviteit. Bijvoorbeeld een flinke wandeling in het bos, langs het strand of door de stad. Of pak samen de fiets, ga een potje voetballen in het park, speel verstoppertje met je kids et cetera. Zet het gewoon op je dagagenda: naar buiten en lekker bewegen. Het is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar helpt je ook op gewicht blijven, fit en vitaal te voelen. Gewoon doen!

2. Kies voor eenvoudig, natuurlijk en gezond eten

Geslaagde feestdagen draaien niet om een overdaad aan calorierijke, decadente hapjes en corpuleuze maaltijden, die worden weggespoeld met de nodige wijntjes. Houd het simpel. Je hoeft niet én te ontbijten én te brunchen én te dineren. Ga daarnaast voor kwaliteit en niet de hoeveelheid. Kies gezonde en natuurlijke voeding en (alcoholvrije) drankjes met smaakvolle ingrediënten. Online zijn legio voorbeelden van gezonde en lekkere gerechte te vinden. En ben je geen keukenprins(es)? Houd het low profile! Bereid samen met je gasten bijvoorbeeld een buffet. Informeel, relaxter en leuk voor de kinderen. Het draait om gezellig samenzijn, genieten en plezier hebben. Dat voelt goed, geeft energie en bevordert je vitaliteit.

3. Bekijk het van de positieve kant

Sta je positief in het leven? Dan ziet alles er rooskleuriger uit en gaat het allemaal makkelijker. Ja, ook tijdens de feestdagen. Dus, maak je niet zo druk, dat geeft spanningen en voedt je met negatieve energie. Niet doen! Neem dingen zoals ze komen. Heb je een cadeautje te weinig? Mors je wijn over je tapijt? Brandt het eten aan? Bedenk een oplossing en je zult zien dat het goed komt. Kortom: relax en schiet niet in een kramp, want dan gaat het geheid mis. Geniet vooral! Van de verhalen, de schaterlach die de kamer vult, de blije gezichten et cetera dat stemt positief en voedt je vitaliteit.

4. Blijf in het hier en nu

Vier je samen de feestdagen? Leg de lat niet te hoog, dat scheelt druk en helpt je meer ontspannen te zijn. Lukt het niet? Doe dan iets met volle aandacht. Ga je handen wassen en voel het water op je huid, kauw je groenten eens extra, luister aandachtig naar een verhaal dat iemand vertelt, knuffel je kind liefdevol of geef je huisdier wat extra aandacht. Dat zorgt dat je terugkeert in het hier en nu: ergernissen, irritaties, hooggespannen verwachtingen en dergelijke verdwijnen naar de achtergrond. Jouw voordeel? Je voelt je fijner, relaxter en geeft negatieve energie geen kans.

5. Wie goed doet, goed ontmoet

Onverwachts iets voor anderen doen, kan je een ontzettend goed en fijn gevoel geven. Echt waar! Probeer het maar eens. Nodig je alleenwonende buurvrouw bijvoorbeeld uit voor de kerstbrunch. Schrijf een liefdevolle brief of kaart aan familie of vrienden die ver weg wonen. Help een middag mee bij de daklozenopvang. Schenk speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen met Sinterklaas aan een project voor kansarme kinderen. Geef je kerstpakket aan een gezin verderop in de straat. Het fijne ervan is dat de reacties je een blij, warm en fijn gevoel geven die goed zijn voor je vitaliteit.

6. Ontspan en rust uit

Vergeet tijdens de drukke feestdagen niet volop te ontspannen. Want, ben je relaxed en uitgerust, dan kun je de hectiek van december veel beter aan. Zorg er daarom niet alleen voor dat je voldoende slaapt, maar doe ook leuke dingen die je ontspannen. Maak tijd voor je hobby, speel gezelschapspelletjes, bezoek de bios, luister naar muziek, laat je masseren, lees een boek, maak een strandwandeling enzovoort. Je ontspant zo je lichaam alsook je geest. Daarbij geeft ontspannen bezig zijn je nieuwe energie, bevordert je fitheid en vitaliteit, ook tijdens de feestdagen. Oh ja, en plan gewoon nu en dan een afspraak met jezelf. Ofwel: zorg voor me-time! Volg een yoga-sessie of laat je verwennen door de schoonheidsspecialiste.

7. Het draait om het samenzijn

Vergeet niet wanneer je de feestdagen plant dat het gaat om gezellig samenzijn met je dierbaren: gezin, familie, vrienden enzovoort waar je van houdt. Die er voor zijn in goede en slechte tijden, met raad, adviezen, knuffels, luisterend oor enzovoort. De cadeaus, diners, decoraties en dergelijke zijn maar opsmuk, daar kun je buiten. Maar, dat geldt niet voor die geliefde relaties. Dan sta je alleen. Richt daarom je aandacht op de sociale kanten van de feestdagen. Beleef plezier aan je gezelschap door samen dingen te doen, thuis en in de buitenlucht en geniet daar met volle teugen van. Dit zijn de momenten waarop je herinneringen maakt met je geliefde dierbaren. En het fijne is? Het doet je fysieke en mentale gesteldheid goed en draagt bij aan vitale feestdagen.

Kortom, houd je feestdagen eenvoudig. Hol niet al een gestresste kip van hot naar her. Het hoeft echt niet perfect. Bedenk dat de mooiste herinneringen niet draaien om vijfgangendiners, grote cadeaus, een prachtige gedecoreerd huis enzovoort. Focus je op wat er voor jou echt toe doet. Investeer in wat je een goed en prettig gevoel geeft. Dat helpt je ontspannen, geeft energie en zorgt dat je lekker in je vel te zit en vitaal voelt. Ook tijdens de feestdagen.