Vitaliteit op de werkvloer, wat is daar voor nodig?

Stimuleer je vitaliteit op de werkvloer? Dus zorg je dat je werknemers zich fysiek, mentaal en emotioneel kunnen ontwikkelen? Dan voelen zij zich gezond, zijn productief, betrokken, zitten lekker in hun vel en ervaren levenslust. Dat alles heeft een positief effect op de organisatie. Vitale werknemers zijn productiever, verzuimen minder en ervaren meer werkplezier.

Zo ga je aan de slag met vitaliteit op de werkvloer

Wil je aan de slag met vitaliteit binnen je bedrijf? Doe het stap voor stap. Ingesleten patronen verander je niet van de ene op de andere dag. Creëer draagvlak door medewerkers bewust te maken van wat vitaliteit is en wat het effect ervan is op hun gezondheid én functioneren.

Promoot gezonde voeding

Stimuleer vitaliteit op de werkvloer door gezond eten aan te bieden. Vervang de snoepautomaat door gratis schalen fruit ter beschikking te stellen. Serveer daarnaast in het personeelsrestaurant verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Nodig een voedingsdeskundige uit om over het belang van gezonde voeding te vertellen.

Stimuleer in beweging zijn

Bewegen voelt goed en is fijn. Het reduceert stress én geeft nieuwe energie. Zo bevordert bewegen onder meer de bloedsomloop, verhoogt de zuurstofopname en houdt de hart- en bloedvaten in conditie. Promoot bijvoorbeeld lunchwandelen, zet een tafeltennistafel neer, organiseer sportieve teambuildingactiviteiten, maak werk van een gesubsidieerde bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer, richt een speciale fitnessruimte in en/of verzorg in de lunchpauze of na werktijd allerlei beweegactiviteiten. Denk aan: hardloopclinics, spinningsessies, kickbokstrainingen, pilatesworkshops en dergelijke.

Vitaliteit op de werkvloer verhogen? Ga zitgedrag tegen!

De hele dag zitten is ongezond, dat is inmiddels algemeen bekend. Wil je fitte en vitale werknemers op de werkvloer? Zorg er dan voor dat werknemers zitten regelmatig afwisselen met staan. Onderbreek bij voorkeur elk half uur zitten met enkele minuten staan of lopen. Dat werkt positief, omdat het de fitheid bevordert en bijdraagt aan de productiviteit. Onder andere doordat het aanspannen van spieren de bloedcirculatie op gang brengt en de zuurstof toevoer verhoogt. Minder zitten tijdens het werk doe je onder andere door staand te telefoneren, de trap te nemen en niet de lift, naar een collega lopen en niet mailen et cetera. Investeer daarnaast in dynamisch kantoormeubilair als zit-stabureaus, bureaufietsen, zitballen en een loopbandwerkplek.

Maak werkdruk bespreekbaar en pak het bijtijds aan

Soms kan de werkdruk plots hoog zijn en moet iedere werknemer een tandje bijschakelen. Dat kan zorgen voor stress. Duurt de werkdruk niet te lang en is er daarnaast ruimte voor genoeg ontspanning? Dan is die werkdruk doorgaans geen probleem. Is er continu sprake van een hoge werkdruk? Dan kan dat uiteindelijk leiden tot een stijging van het ziekteverzuim. Wees dat als werknemer voor. Maak enerzijds werkdruk bespreekbaar en neem anderzijds maatregelen. Schakel desgewenst extra personeel in en wees duidelijk over taken en verantwoordelijkheden. Investeer ook in zaken als bijvoorbeeld time- en/of stressmanagement of schakel bijvoorbeeld een stoelmasseur in.

Zorg voor een fijne werksfeer

Investeer als werkgever in teambuilding, bestrijd pesten op de werkvloer en ga roddelen tegen. Dit draagt bij aan goede collegiale contacten én een prettig werkklimaat. De werknemers voelen zich gezien en gesteund. Heb je fijne collega’s én is de werksfeer prettig? Dan deel je ups en downs, ben je er voor elkaar en dat voelt goed. Het geeft positieve energie en draagt bij aan vitalere werknemers.

Maak werk van werkgeluk

Werknemers die lekker in hun vel zitten en zich gelukkig voelen, werken met meer plezier en presteren beter. En hoewel werknemers natuurlijk zelf eindverantwoordelijkheid zijn voor hun geluksgevoel, kun je als werkgever zeker het werkgeluk tijdens werktijd verhogen. Zorg voor stimulerende arbeidsvoorwaarden, sta open voor flexibele werktijden en geef werknemers de ruimte zich te ontwikkelen. Laat werknemers verder werk doen waar zij goed in zijn, plezier in hebben en dat hun trots maakt. Neem eveneens geregeld even tijd voor een persoonlijk gesprek en vraag door. Organiseer daarnaast nu en dan een teamuitje. Ga bijvoorbeeld samen schaatsen, volg een workshop lachen, maak een stadswandeling, bezoek een muziekconcert et cetera. Zo verhoog je de betrokkenheid en dat geeft een goed gevoel. Het stemt werknemers positief waardoor zij met plezier naar hun werk gaan.

Wil je graag bijdragen aan vitaliteit op de werkvloer en met vitaliteitsmanagement aan de slag? Bekijk dan de opleiding vitaliteitsadviseur en download gratis een proefles.

Proefles opleiding Vitaliteitsadviseur

Gratis proefles opleiding Vitaliteitsadviseur

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Ontdek de scorecard duurzame inzetbaarheid.
  • Belang van draagvlak bij leidinggevenden.