Voetmassage met visjes

Voor mensen met een beroep waarin ze veel moeten lopen en staan, zijn vermoeide voeten een bekend verschijnsel. Even met de voeten omhoog, een voetmassage of een voetenbad kunnen dan wonderen doen. Behalve deze beproefde methoden zijn er ook andere manieren om de voeten te verwennen. Eén daarvan is een methode die uit Thailand is overgewaaid: fishspa therapie. Een voetenbad waarbij honderden kleine visjes aan de voeten knabbelen. Een aangename, maar vooral ook zeer effectieve voetmassage, die niet alleen zorgt voor ontspanning, maar zelfs bij huidaandoeningen zeer effectief blijkt te zijn.

Het nut van voetmassage

Voetmassage zorgt niet alleen voor een aangenaam gevoel, het kan ook wel degelijk nuttig zijn voor het lichaam. Ook als het niet professioneel wordt uitgevoerd. Iedereen kan zichzelf al een voetmassage geven, door het lostrekken van de tenen en het rustig masseren van de ondervoet. Handleidingen en tips zijn hiervoor op verschillende plaatsen op internet te vinden. Een voetmassage op deze manier stimuleert de doorbloeding, wat goed is voor de gezondheid. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat massage direct na zware inspanning bijdraagt aan een sneller herstel van de spieren. Voetmassage direct na zware belasting van de voet kan de voet dus sneller doen herstellen.

Verder is het zelf geven van een voetmassage rustgevend voor de geest. Alle aandacht gaat immers uit naar de voet en de voetmassage, waardoor alle andere gedachten geen kans krijgen. Dit kan bij grote stress helpen om tijdelijk te ontspannen en het lichaam de kans te geven te herstellen van die stress. Daarnaast kan voetmassage door een voetzoolreflextherapeut ook bijdragen aan de algehele gezondheid, doordat die vanuit de voetzool door middel van voetmassage op de juiste plaatsen energiebanen in het lichaam kan vrijmaken en stimuleren.

Knabbelende vissen

Op de bodem van warmwaterbronnen in Iran, Turkije en andere landen daar in de buurt, leven kleine visjes: de Garra Rufa’s. Deze visjes leven van dode resten op de bodem. Door de vele mensen die deze bronnen gebruiken als bad, zijn de visjes gewend geraakt om ook de dode huidcellen van mensen op te eten. Deze visjes worden nu op verschillende plaatsen gekweekt, ook wel onder de naam knabbelvissen of doktersvissen, en gebruikt als voetmassage in een voetenbad.

De visjes eten dus dode huidcellen op en maken zo de huid schoon. Maar de visjes doen meer. Het zachte knabbelen aan de voeten heeft hetzelfde effect als een goede voetmassage: het stimuleert de doorbloeding.

Voetmassage met vissen bij huidproblemen

De knabbelende visjes hebben nog een derde voordeel voor de mens: ze scheiden tijdens het eten van de dode huidcellen een enzym af, ditranol. Dit is een enzym dat ook gebruikt wordt in zalf bij de behandeling van Psoriasis, een vervelende huidziekte waarbij de opperhuid afschilfert. Ditranol heeft namelijk een remmende werking op huidcellen. Daardoor krijgen de cellen van de huid meer tijd om te rijpen, en ontstaan er veel minder schilfers. Ook bij wratten en andere huidaandoening kan deze remmende werking van ditranol zeer effectief werken.

De voetmassage met kleine visjes wordt dan ook aangeraden aan mensen met psoriasis. Eventueel kunnen ze ook met de rest van hun lichaam in het bad, zodat de hele huid kan worden schoongegeten. Overigens zorgt de behandeling met de Garra Rufa-visjes niet voor genezing van psoriasis of wratten. De symptomen worden alleen tijdelijk aangepakt. Regelmatige behandeling met de visjes kan zo de aandoening vooral draaglijker maken.

Volledige voetbehandeling

Voetmassage wordt vaak gecombineerd met een volledige voetbehandeling. Hierbij is het doel vaak tweeledig: de voeten mooier maken en ultieme ontspanning geven. De behandeling bestaat in zo’n geval behalve uit een voetmassage ook uit een behandeling voor de nagels, het pijnloos verwijderen van overtollig eelt (meestal met behulp van een peeling), het afwerken van nagels en eelt met een freesapparaat en verzorging van de voet met een crème.

De Garra Rufa-visjes leveren bijna dezelfde behandeling. Ze maken de voet schoon, verwijderen overtollig eelt, maken de voetzool glad en leveren een natuurlijke peeling door de enzymen die ze afscheiden. Terwijl ze ondertussen constant zorgen voor een heerlijke voetmassage. Alleen de behandeling van de nagels zal na het voetenbad nog handmatig gedaan moeten worden.

Voetmassage in de praktijk

In de praktijk zijn deze visjes niet altijd in de buurt. Toch zijn er ook in Nederland steeds meer plaatsen waar dergelijke voetmassages aangeboden worden. Maar ook zonder visjes zijn er genoeg mogelijkheden de voeten eens flink te verwennen. Een handmatige massage door jezelf of je partner is vaak al heel fijn. Ook een voetenbad met op de bodem knikkers waar de voeten steeds overheen rollen kan zorgen voor een heerlijke voetmassage.

Kortom, genoeg manieren om één van de meest belaste lichaamsdelen op een aangename manier te verwennen en te verzorgen.

Mentale en fysieke vitaliteit bestaan naast elkaar en hebben grote invloed op elkaar. Een gezond lichaam leidt tot een gezondere geest. Andersom is ook waar: wie mentaal vitaal is zal zich ook lichamelijk beter voelen.

Sonnevelt streeft naar een samenleving waarin vitaal leven voor iedereen bereikbaar en vanzelfsprekend is. Wij leveren een bijdrage door opleidingen aan te bieden waarin je leert hoe je een gezonde levensstijl ontwikkelt en om als coach anderen daarbij te kunnen helpen.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?