Voorkom de terug 'naar-school-stress'

Voorkom de terug naar-school-stress

De vakanties zijn weer voorbij. Voor kinderen is dit het moment om weer in een nieuw ritme te komen. Met de start van een nieuw schooljaar wordt het patroon doorbroken van laat opblijven en eindeloos uitslapen. Maar voor veel scholieren breekt ook het moment aan dat ze worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en onzekerheden. Hoe kun je jouw kind een gezonde start geven?

Oorzaken van schoolstress

Kinderen maken zich aan het begin van een schooljaar vaak veel zorgen; ‘Wie is de leraar? Hoor ik wel bij de groep? Ben ik slim genoeg om de lesstof te begrijpen?’  Vooral bij jongere kinderen kan er ook nog een flinke portie verlatingsangst bij komen. De veilige thuissituatie wordt ingeruild voor een onzekere schoolomgeving vol nieuwe indrukken. Toch zijn deze stressfactoren noodzakelijk om uw kind weerbaar te maken. Alleen door weerstand kan het immers groeien.

Zorgeloos terug naar school

Ieder mens heeft twee basisbehoeften; het gevoel alles onder controle te hebben en het gevoel geliefd te zijn. Ook je kind kan daarmee geholpen worden. Hier volgen enkele tips om de overstap naar school zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen:

 1. Breng vooraf een bezoek aan school
  Doe aan ‘perceptie-management’ Met andere woorden; zorg dat het kind vooraf al een inschatting kan maken van de nieuwe situatie. Dit kan door de route naar school nog eens door te nemen. Of thuis een ‘school-start-feestje’ te organiseren waarbij toekomstige klasgenootjes worden uitgenodigd. Of kijk samen met je kind op internet naar de website van school.

 2.  Praat over de veranderingen
  Helaas brengt de moderne ouder nog maar weinig echte tijd door met zijn kinderen. Volgens onderzoeken niet meer dan 20 minuten onverdeelde aandacht per dag (!). Toch is dit de basis om vertrouwen te krijgen en te houden met je kind. Iedere verandering is spannend. Ook voor jou als ouder. Deel dat met elkaar.
   
 3. Let op de signalen
  Vooral in de eerste weken van het nieuwe schooljaar gebeurt er altijd veel. Wees daarom extra alert op de signalen die je kind vooral non-verbaal afgeeft. Wanneer het stil wordt, zich gaat terugtrekken of juist overdreven druk is, dan is er nog meer liefdevolle aandacht nodig.
  Gebruik dan niet teveel woorden om het contact te versterken. Een zachte aanraking, een voetmassage of juist lekker stoeien zijn prachtige manieren om de onderlinge band te versterken.

Wil je ook leren hoe je kinderen optimaal kunt begeleiden richting volwassenheid? Neem dan een kijkje bij de Opleiding Kindercoach.

Gratis proefles Opleiding Kindercoach

Proefles Kindercoach | Sonnevelt
 • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
 • Leer meer over thema's als prikkelverwerking en kinderen spiegelen
 • Lees over een praktijkvoorbeeld
 • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
 • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.