Rouwbegeleiding en seniorencoaching

Miranda Buckens

Waarom Stervensbegeleider en Seniorencoach elkaar mooi aanvullen

Miranda Buckens (43 jaar) heeft zowel de opleiding Stervensbegeleider als de opleiding Seniorencoach gevolgd. In onderstaand interview vertelt ze waarom de combinatie van deze twee opleidingen zo waardevol is.

Wat was voor jou de reden om voor de opleiding Stervensbegeleider te kiezen?

In 2018 heb ik de opleiding Stervensbegeleider gevolgd. Ik ben zelf al heel veel dierbare verloren. Veel van mijn dierbare onverwachts maar toen mijn stiefvader ziek werd en wij deze mochten begeleiden bij het stervensproces merkte ik hoe waardevol dit was. Ik wilde iets gaan betekenen voor anderen die hier ook mee te maken krijgen en dit is waarom ik gekozen heb voor deze opleiding. Ik heb dit als een hele mooie maar ook pittige opleiding ervaren. Je komt echt meer over jezelf te weten en gaat soms ook heel diep. Als je aan deze opleiding begint moet je je dus wel beseffen dat je je open moet kunnen stellen en dat je echt diep geraakt kunt worden wat eigenlijk ook weer heel mooi is want hierdoor groei je ook weer en leer je jezelf nog beter kennen. De docenten in deze opleiding waren ook echt geweldig! Wat een mooie, warme, lieve mensen. Je leest in de opleiding veel interessante boeken en ook het huiswerk is leuk om te maken.

Je bent na de opleiding Stervensbegeleider de opleiding Seniorencoach gaan volgen, vanwaar deze keuze?

De ouderenzorg heeft mij van jongs af aan al getrokken. In de opleiding Stervensbegeleider heb ik een ouder echtpaar mogen interviewen en dit wakkerde nog iets bij mij aan. Zodoende ben ik na de opleiding Stervensbegeleiding de opleiding Seniorencoach gaan volgen. Nog zo’n geweldige opleiding met geweldige medestudenten en docenten. Ook in deze opleiding heb ik enorm veel van de anderen geleerd, maar nog meer over mijzelf. De lessen waren interessant en de oefeningen ook. Het was wel weer pittig met het huiswerk en het lezen van de boeken, maar omdat de boeken zo interessant waren was het ook heel leerzaam en fijn om te lezen.

Wat hebben de opleidingen jou gebracht?

Zoals gezegd heeft de ouderenzorg mij van jongs af aan al getrokken maar door omstandigheden kon ik er niet mijn beroep van maken. Door het afronden van de opleiding Seniorencoach kan ik wel gaan werken met de senior. Ik vind het een mooie combinatie deze twee opleidingen mede omdat je de senior kan begeleiden op zijn pad van verandering, maar ook omdat je, als het zover is, deze senior kan begeleiden bij het levenseinde. Wat deze opleidingen mij hebben gebracht, is dat ik er enorm door gegroeid ben en er vele mooie lessen door heb mogen leren. Door alles wat er op mijn levenspad is gekomen en de opleidingen ben ik nu zover dat ik mijn eigen praktijk heb opgezet in Rouwbegeleiding en Senioren coaching.

Wil je nog iets delen met toekomstige studenten?

Als je interesse hierin ligt, je verder wilt groeien, goed kunt luisteren en je echt iets wilt betekenen voor de Stervende en zijn omgeving en de Senior dan zou ik zeker kiezen voor deze twee geweldige opleidingen! Je kunt je ook aansluiten bij Het Landelijk Netwerk Seniorencoaches, een samenwerkingsverband van een dynamische en energieke groep mensen die door de opleiding Seniorencoach van Sonnevelt op elkaars pad zijn gekomen. Wil je alvast meer inzicht krijgen in het werk van een stervensbegeleider, download dan het e-book Stervensbegeleider.