Wat doet een kindercoach?

Een kindercoach is er om te helpen als kinderen problemen hebben. Zij helpen bij rouwverwerking, maar ook bij problemen zoals faalangst, drift, onzekerheid en pesterijen. Dat doen zij door niet alleen de kinderen met problemen te helpen, maar ook de volwassenen in hun omgeving te leren met hun kinderen om te gaan.

Een kindercoach kent zijn/haar plaats

De eerste les die een kindercoach in veel gevallen aan de ouders én het kind moet leren, lijkt eenvoudig: neem de plaats in het gezin in die je hoort te hebben. Wees de ouder die je moet zijn, wees het kind dat je mag zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk soms moeilijk. Vaak ervaren kinderen problemen doordat ze de rol van partner op zich nemen. Ze helpen moeder bij alles, bespreken alle volwassen problemen, zorgen als moeder ziek is en worden gedwongen tot beslissingen waar een kind nog niet over na moet denken. Dat kan vooral tot problemen leiden als het kind er weinig dank en erkenning voor terugkrijgt. Als de ouders van de kindercoach leren hun kind te benaderen vanuit de gezagspositie die ze als ouder moeten hebben, krijgt het kind veel meer de kans om kind te zijn. Dat kan de spanning bij een kind in grote mate wegnemen.

De kindercoach leert ouders en kinderen: eerst denken, dan doen

Een kindercoach kan ouders ook op andere manieren leren dat hun gedrag oorzaak kan zijn van de problemen van hun kind. De reactie van ouders naar hun kinderen toe kan soms anders uitvallen dan ze bedoelen. Een geïrriteerde reactie, een snauw of een duw is zomaar uitgedeeld, onbedoeld en vaak ook onbewust. Bij een toch al onzeker kind kan één snauw al de overtuiging geven dat het niets waard is, alles fout doet en alleen maar in de weg loopt, vooral als er weinig positieve aandacht tegenover staat. Dit heeft tot gevolg dat het kind altijd op de tenen loopt en krampachtig gaat leven.

Een kindercoach spoort dit soort negatieve reacties op en helpt het gedrag om te buigen, bijvoorbeeld door de ouder te leren positiever op het kind te reageren en irritaties bij zichzelf te houden. Tegelijkertijd kan de kindercoach het kind leren dat een snauw niet altijd betekent dat je alles verkeerd doet. De kindercoach leert het kind meer zelfvertrouwen te hebben en de onbedoeld negatieve reacties van anderen beter verwerken.
 

Als kindercoach begeleid je ouders/opvoeders in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Kindercoach is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van kinderen en tieners te zien groeien, om jonge mensen te zien die voor hun talenten en passies durven te gaan, om kinderen vol levenslust te zien leven. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Wil je meer lezen over pedagogiek en pedagogisch werk? Bekijk dan deze pagina met tips en meer informatieve artikelen.

Proefles Kindercoach

Gratis proefles opleiding Kindercoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over prikkelverwerking.
  • Ontdek de taal van het kind.