Wat doet een voedingsdeskundige?

Zijn E-nummers schadelijk voor de gezondheid? Wat zijn nu écht gezonde en verantwoorde voedingsmiddelen? Zijn superfoods heilzaam? Hoe val ik op een gezonde en verantwoorde manier af? Een greep uit de vragen waar je als professioneel voedingsdeskundige wel raad mee weet. In dit artikel onder andere meer over: wat doet een voedingsdeskundige en de opleidingsmogelijkheden.

Waarom voedingsdeskundige worden?

De vraag naar voedingsdeskundigen neemt de afgelopen jaren flink toe. Onder andere doordat steeds meer mensen interesse hebben in gezonde voeding. Niet alleen om op een gezonde manier af te vallen, wat kilo’s aan te komen of vanwege het ervaren van onverklaarbare lichamelijke klachten.

Mensen beseffen zich meer en meer dat gezonde voeding en een uitgebalanceerd eetpatroon bijdraagt aan het terugdringen van veelvoorkomende welvaartsaandoeningen. Tot slot is er behoefte aan juiste informatie om het kaf van het koren te scheiden in de overload aan tegenstrijdige voedingsinformatie in de media.

Als geschoolde voedingsdeskundige met een erkende opleiding kun je daarin wezenlijk verschil maken en mensen bijstaan en begeleiden. 

Wat doet een voedingsdeskundige?

Een professionele voedingsdeskundige is, zoals de naam al zegt, een deskundige op het gebied van voeding. Maar dat niet alleen. Je weet eveneens wat de invloed van voeding is op iemands gezondheid.

Dankzij je opleiding ben je in staat om mensen te adviseren en te begeleiden die te dik of te dun zijn, maar ook diverse voedingsvraagstukken weet je te beantwoorden. Van hoe je gezonder en verantwoorder eet in de avonddienst, wat voedingsetiketten je vertellen, of koolhydraten nu wel of niet goed zijn, welke voeding je energiepeil en weerstand verhoogt, hoe je dealt met emotie-eten, enzovoort.

Zodoende houd je je als voedingsdeskundige onder andere bezig met: eetpatronen analyseren, gezondheidsklachten in kaart brengen, voedingsadviezen geven evenals persoonlijke begeleidingstrajecten opstellen en mensen motiveren en stimuleren gestelde doelen te realiseren. Uiteraard is wat je doet maatwerk, past bij de leeftijd en leefwijze van degene die je helpt. Ook voorlichting geven over wat gezonde voeding is en hoe het bijdraagt aan een goede gezondheid maakt onderdeel uit van wat je doet als voedingsadviseur.

Hoe word je een deskundig voedingsspecialist?

Spreekt wat een voedingsdeskundige doet je aan? En wil je graag mensen adviseren over voeding en begeleiden bij het bereiken van hun gezondheidsdoelstellingen?

Er zijn verschillende voedingsopleidingen waarmee je als voedingsspecialist aan de slag kunt. Wil je er zeker van zijn dat de kwaliteit en het niveau goed zijn? Volg dan een erkende opleiding. Je weet dan dat wat je leert voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en voorwaarden van een beroepsvereniging of brancheorganisatie. Daarbij biedt een erkende opleiding je een goede en stevige basis om op een verantwoorde manier mensen te begeleiden en adviseren.

Kortom, wil je voedingsdeskundige worden? Bijdragen aan een goede gezondheid van mensen, zodat zij beter in hun vel zitten en zich vitaler voelen? Inventariseer dan welke erkende studie het beste bij jou persoonlijk en je opleidingsniveau aansluit. Zeker is, dat je in een mooi en boeiend vakgebied stapt. Die je veel voldoening zal geven met volop toekomstkansen.

Wil je graag aan de slag met je voeding en je gezondheid? Gezonder en bewuster eten? Of wil je graag anderen adviseren en begeleiden over gezonde voeding? Bekijk dan ons opleidingenaanbod en download een gratis proefles.

Proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Gratis proefles opleiding Natuurvoedingsadviseur

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding.
  • Ontdek de soorten en functie van koolhydraten.