Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

18 juni is de online informatieavond. Ben jij erbij?

Bel ons gerust: 0418 51 57 82
Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen
LinkedINInstagramFacebookTwitterYouTube

Wat hebben liefde en angst met elkaar te maken?

Valentijnsdag komt er weer aan. Een wake-up call om met liefde aan je medemensen te denken. Eigenlijk bijzonder dat daar een speciale dag voor is. Natuurlijk is het leuk om te verrassen of om extra aandacht te krijgen. Maar sta je wel werkelijk stil bij wat liefde voor jezelf en anderen kan betekenen? En wat is de relatie tussen liefde en angst?
 

Liefde betekent voor iedereen wat anders

Wanneer je honderd mensen op straat interviewt en vraagt wat liefde voor hen betekent, krijg je waarschijnlijk honderd verschillende antwoorden. Voor de één is liefde het ervaren van warmte en genegenheid, de ander zal intimiteit noemen of onvoorwaardelijk delen. Er zijn de mooiste boeken, gedichten en muziekstukken geschreven over het thema liefde, maar al die woorden lijken niet toereikend om de essentie te bevatten. Toch wil ik in dit blog een poging doen, want wanneer je tot in je vezels kunt voelen wat liefde is, dan is het makkelijker om dat te vertalen naar gedrag.

Het is een kwestie van licht en donker

Licht kan wel de duisternis verdrijven, maar de duisternis niet het licht. Wanneer je daar goed over nadenkt, is dat heel bemoedigend. Voor mij staat licht symbool voor liefde en duisternis voor angst. De mystici en leermeesters zeggen dat er maar één energie in het universum is: liefde. Misschien is het moeilijk om je voor te stellen, wanneer je naar alle ellende in de wereld kijkt. Toch is angst een uiting van liefde. Wanneer je niet van jezelf zou houden, zou je niet bang zijn om jezelf te verliezen… Ga maar na, we zijn eigenlijk maar voor twee zaken bang: de angst om de controle kwijt te raken en de angst om niet geliefd te zijn. Alle andere angsten zijn daar van afgeleid.

Driemaal daags een beetje liefde

In het dagelijks leven ben je geneigd om de aandacht te richten op wat je dreigt kwijt te raken, je jeugd, je gezondheid, je zekerheid, je partner, je baan enzovoort. Daarmee staar je in het duister. Begin met er drie maal daags een beetje licht aan toe te voegen. Zodra je merkt dat je de neiging krijgt om de focus op verlies te leggen, maak dan een glimlach aan de binnenkant van je mond. Herken je verkramping en vul jezelf met liefde. Geef jezelf iets waar je blij van wordt, een wandeling in de natuur, een zachte aanraking of onverdeelde aandacht. Het is zo eenvoudig. Zo wordt het iedere dag Valentijnsdag.