Wat is een levenscoach?

Wat is een levenscoach?

Doe jij wat je echt wilt? Wat je leven zin geeft? Waardevol maakt, plezier geeft en je gelukkig stemt? Of vraag je je af: ‘Is dit alles’? Twijfel je over je carrière of relatie? Weet je niet wat je passie is? Heb je last van een dertigersdilemma? Allemaal vragen waarmee een levenscoach je verder kan helpen. Maar wat is een levenscoach nu precies?  

Levenscoaching onderdeel van begeleidingskunde

Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw heeft persoonlijke coaching, waaronder levenscoaching, een plaats gekregen in het veld van de complementaire gezondheidszorg. Het aantal cliënten dat ambulante hulpverlening zoekt in de reguliere geestelijke gezondheidszorg groeit. Daarbij nemen ook behandelwijzen in aantal toe. Nederland is één van de landen die het meeste geld uitgeeft aan geestelijke gezondheidszorg. 

Levenscoaching kan worden gezien als een onderdeel van begeleidingskunde; een spectrum van coachende/begeleidende functies waaronder ook vormen als counseling, supervisie en psychotherapie vallen. Levenscoaching valt tussen executive coaching (preventief) en psychosociale hulpverlening (curatief) in.

Wat is een levenscoach? 

Een Levenscoach is een zowel theoretisch als praktisch goed opgeleide en toegeruste professional, op wie een beroep kan worden gedaan door volwassen individuen (cliënten) om psychosociale begeleiding te krijgen bij zijn of haar persoonlijke groei.

Eigenlijk is een levenscoach een persoonlijke begeleider die je helpt persoonlijke, professionele en/of maatschappelijke doelen te bereiken. Iemand die je in de arm neemt om antwoorden te vinden op levensvragen die – nogal eens onbewust – je geluk verstoren. Je leven uit balans brengen en je belemmeren voluit te leven.

Misschien denk je nu dat een levenscoach een kant-en-klaar antwoord heeft voor de levensvragen waarmee je worstelt. Dat is niet zo. Ook leert een levenscoach je geen trucs of vaardigheden om tot een passende oplossing te komen.

Een levenscoach coacht zodat je stap voor stap zelf het antwoord of de oplossing voor je levensdilemma achterhaalt. De gedachte achter levenscoaching is namelijk dat de oplossing in jezelf zit. Dus alleen jij bent degene die de antwoorden heeft en jij kunt iets veranderen in je leven. De levenscoach is degene die je daarin ondersteunt en je in feite een duwtje in de rug geeft.

Wat doet een levenscoach?

Een levenscoach begeleidt individuele cliënten bij bewustwording en persoonlijke groei. De levenscoach voert samen met de cliënt gesprekken waarin de persoonlijkheid, het zelfbeeld, de mogelijkheden en beperkingen, de huidige situatie en de persoonlijke levensgeschiedenis van de cliënt worden onderzocht. Na een intakegesprek bepalen levenscoach en cliënt samen hoeveel sessies er nodig zijn. Ook communiceert de levenscoach aan het begin van het traject duidelijk over welke werkwijze of methodieken hij denkt in te gaan zetten en wanneer er geëvalueerd zal worden. De levenscoach is verantwoordelijk voor het monitoren van de voortgang van het coachtraject en dient hier helder over te communiceren met de cliënt.

Tijdens het begeleidingstraject gebruikt de levenscoach verschillende coachingstechnieken en -methoden en kennis van toegepaste psychologie om de cliënt inzicht te geven in zijn/haar gedragspatronen en hoe deze patronen eventueel kunnen worden veranderd. De levenscoach handelt uitsluitend in het belang van de cliënt. De hulpvraag van de cliënt, en wat de cliënt mentaal en fysiek aankan, zijn voor de levenscoach dan ook leidend. De levenscoach heeft een empathische en professioneel betrokken basishouding en is zich bewust van zijn/haar goede zorgplicht. Dit betekent dat de levenscoach de eigen beperkingen en de grenzen van het vakgebied kent en als nodig doorverwijst naar een collega of specialist in de reguliere zorg.

Beroep levenscoach

Het beroep van Levenscoach kan worden uitgeoefend:

Als zelfstandige

De levenscoach voert een zelfstandige bedrijfsvoering en ontvangt cliënten in een eigen praktijk, of werkt als zelfstandige op locatie, bijvoorbeeld bij mensen thuis. De levenscoach maakt een afweging of de cliënt geholpen is bij zijn/haar begeleiding, maakt vervolgens samen met de cliënt een begeleidingsplan en begeleidt de cliënt persoonlijk.

In dienst bij een bedrijf of instelling

De levenscoach is in dienst van een bedrijf of instelling of de zelfstandige levenscoach wordt door een bedrijf of instelling ingehuurd om medewerkers of cliënten te coachen. In samenspraak wordt afgestemd welke taken de levenscoach zal vervullen, binnen welk tijdsbestek begeleiding plaatsvindt en met welk budget er zal worden gewerkt.

Als aanvulling op het eigen beroep.

Mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en vele andere bedrijfstakken kiezen het vak van levenscoach als aanvulling op het eigen beroep. De coachvaardigheden worden gebruikt om het team of de mensen waarmee zij werken te begeleiden/coachen.  

Wanneer een levenscoach inschakelen?

Wellicht weet je uit ervaring dat gelukkig zijn niet altijd vanzelfsprekend en makkelijk is. Het leven is gevuld met ups en downs. Zo kunnen er zowel grote als kleine zaken op je levenspad komen die je uit balans brengen en je geluksgevoel verstoren.

Voorbeelden van hulpvragen aan een levenscoach zijn:

  • Je wilt (nog) meer van jouw potentieel aanspreken en zoekt daarbij een klankbord.
  • Je wilt een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en wil jouw unieke kwaliteiten en talenten exploreren samen met een levenscoach.
  • Je herhaalt steeds een bepaald patroon in (werk en/of privé) relaties.
  • Je hebt faalangst, bent onzeker en kan daardoor niet goed functioneren op werkgebied.
  • Je merkt dat een periode van rouw in het verleden niet is afgerond en dat dit jouw functioneren in het dagelijks leven hindert.
  • Je bent in een nieuwe levensfase terechtgekomen en mist handvatten/zekerheid om daar voluit in te functioneren en van te genieten.

Kortom, een levenscoach kan je bijstaan op allerlei levensgebieden: persoonlijk, zakelijk en maatschappelijk. Je helpen met een frisse blik naar zaken te kijken en begeleiden de regie over je leven terug te krijgen waardoor je weer balans ervaart en gelukkiger wordt.

Wil je leren hoe je omgaat met de grote levensvragen? Welke rode draden er door jouw leven en dat van jouw cliënten lopen? Bekijk de Opleiding Levenscoach.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.