Wat is een vitaliteitscoach?

Lichaam en geest zijn bij veel mensen in onbalans. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat ruim 75% van alle welvaartziekten worden veroorzaakt door levensstijl. Daarmee hebben mensen grote invloed op het voorkomen van welvaartsziekten en het behoud van gezondheid. Meer dan ooit is er vraag naar vitaliteitscoaches die mensen kunnen begeleiden naar een optimale balans tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam.

Vitaliteitscoaching, wat houdt dat in?

Vitaliteitscoaching is het vakgebied van een vitaliteitscoach. Deze vorm van coaching richt zich niet alleen op je fysieke gesteldheid. Het houdt zich eveneens bezig met je mentale, emotionele en maatschappelijke welbevinden. Niet alleen lichamelijk gezond zijn is relevant. Ook een doel hebben in je leven, fijne vrienden en een positieve kijk op de wereld zijn evenzo belangrijk. Zoals vaak wordt gezegd: een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. Om dat te bevorderen, biedt vitaliteitscoaching door een gespecialiseerde coach uitkomst.

Wat is een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach is een professional die expertise uit gebieden van persoonlijke begeleiding, coaching, voeding, beweging en preventieve gezondheidszorg kan combineren en inzetten om vitaliteit en een gezonde leefstijl te herstellen, te behouden en te bevorderen met behulp van leefstijladviezen, lichaamsgerichte oefeningen, coaching en begeleiding, beweging, natuurlijke middelen en voeding.

Een vitaliteitscoach stimuleert, enthousiasmeert en overtuigt cliënten om vitaler te leven. Een vitaliteitscoach geeft inzicht in alle aan levensstijl gerelateerde klachten en ondersteunt cliënten om daarin structurele veranderingen aan te brengen.

Wat doet een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach motiveert, begeleidt en enthousiasmeert je dus niet alleen om je lichamelijk op en top te voelen, maar bevordert eveneens je mentale en emotionele gezondheid.  Daarom is de aanpak van een vitaliteitscoach integraal. Er is dus niet alleen aandacht voor fysieke zaken als wat je eet, hoeveel je beweegt en of je zorgt voor genoeg herstel. Ook wat relevant is voor je mentale gesteldheid komt aan bod. Wat zin geeft aan je bestaan, je sociale contacten en positieve gedachten zijn eveneens aspecten die je energie geven en ertoe bijdragen dat je lekker in je vel zit. 

Waar werkt een vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach werkt vanuit een eigen visie die gebaseerd is op ervaring, kennis en bewustwording. Hij/zij kan vanuit een eigen praktijk persoonlijk advies en begeleiding aanbieden. Anderzijds nemen ook bedrijven en organisaties steeds vaker vitaliteitscoaches in de arm om medewerkers bij te staan in het bevorderen van hun vitaliteit. Vitale medewerkers hebben energie, zijn fit en zitten goed in hun vel. Dat werkt natuurlijk positief voor individuen persoonlijk, maar ook voor organisaties en bedrijven. 

Daarnaast kan een vitaliteitscoach zich zowel curatief als preventief inzetten binnen de gezondheidszorg, de psychosociale hulpverlening en maatschappelijk relevante sectoren.

Wanneer naar een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach is er voor mensen die bewuster willen omgaan met hun leefstijl, met patronen, gedrag, voeding en beweging. Een vitaliteitscoach kun je preventief om ondersteuning vragen, maar ook wanneer je bepaalde lichamelijke en/of mentale klachten ervaart. Zo kan het zijn dat je gewichtsproblemen hebt, kampt met een gebrek aan energie, op zoek bent naar meer balans in je leven of je afvraagt wat je levensmissie is. Afhankelijk van wat je wenst, kan een vitaliteitscoach je stap voor stap helpen bij het realiseren van een leefstijl die bij je past en goed voelt.

Wil je je vitaler voelen? Anderen begeleiden naar meer vitaliteit? Bekijk dan de opleiding tot Vitaliteitscoach.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?