Start in maart of april en ontvang 500 euro cadeau. Lees meer >

Wat is intuïtie?

Wat is intuïtie? Sta je daar wel eens bij stil? Zeg maar dat onderbuikgevoel dat tot je spreekt. Die je ingeeft hoe gevaar in te schatten, te reageren in complexe situaties, beslissingen te nemen enzovoort. Het gevoel lijkt zo ongrijpbaar en mysterieus, maar eigenlijk is het je onderbewustzijn dat met je communiceert. Meer over wat intuïtie inhoudt, hoe je het herkent en enkele tips om naar dat buikgevoel te leren luisteren.

Proefles opleiding Energetisch Coach

Gratis proefles opleiding Energetisch Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over intuïtie.
  • Ontdek de 7 hoofdchakra's.

Wat is intuïtie nou precies?

Het woord intuïtie is afgeleid van het Latijnse woord ‘intuer’ en wordt letterlijk omschreven als: blik, iets aandachtig bekijken, beschouwen. Synoniemen ervoor zijn onder andere (onder)buikgevoel, ingeving, voorgevoel, instinct of zesde zintuig.

Handel je intuïtief? Dat wil zeggen dat je iets à la minute waarneemt zonder erover na te denken, het te analyseren of te rationaliseren. Het is iets gevoelsmatigs en ontbeert logica. Je voelt spontaan en in een split second of iets goed is óf juist niet.

Toch komt volgens wetenschappers zo’n intuïtief gevoel niet uit de lucht vallen. Zij menen dat het is gebaseerd op ervaring, kennis, gebeurtenissen, aangeleerde vaardigheden enzovoort die je in je onbewuste hebt opgeslagen. Kom je in een bepaalde situatie waarin je snel moet beslissen? Dan vergelijkt je onbewuste vliegensvlug automatisch gebeurtenissen, situaties, kennis en dergelijke en daarna krijg je een ‘advies’ wat het beste voelt zonder je ratio te gebruiken.

Hoe herken je je intuïtie?

Tegenwoordig draait het meestal om vertrouwen op je verstand en met je hoofd beslissen. Je maakt lijstjes met voors en tegens. Vervolgens neem je op basis daarvan een besluit.

Ga je echter op je gevoel af? Volg je zeg maar wat je hart je ingeeft? Hoe weet je dan of het je intuïtie is die je helpt?

Intuïtieve ingevingen kun je op verschillende manieren herkennen. Zo kun je een droom hebben die je meer inzicht geeft, maar ook beelden in je hoofd zien, lichamelijke sensaties ervaren of dingen sterker zien, horen, ruiken en dergelijke. En kies je op basis van die ingeving? Dan geeft dat uiteindelijk een enorm fijn en goed gevoel. Je bent ontspannen, voelt je blij en ervaart geen stress of angst. Nee, het motiveert, enthousiasmeert en zorgt voor flow.

Tips om je intuïtie te trainen

Wat kun je doen om je intuïtie te versterken?

1- Start een zogenaamd intuïtiedagboek

Schrijf dagelijks een intuïtieve ingeving op en noteer ook de uitkomst. Gaandeweg ontdek je dat je steeds beter wordt in het volgen van je gevoel.

2- Luister naar je hart

Sta je voor een beslissing? Negeer dat ja-maar stemmetje of dat lijstje met pro’s en contra’s. Doe gewoon wat goed voelt.

3- Slaap er een nachtje over

Schrijf je vraag op een papiertje of spreekt het hardop uit voor je gaat slapen. Lig je eenmaal in bed? Laat het dan los. De kans is groot dat je ’s ochtend bij het opstaan, tijdens het douchen of later op de dag opeens spontaan weet wat te doen. 

4- Bevorder je zelfkennis

Weet je beter wie je bent, hoe je handelt en hoe je reageert? Dat helpt om je buikgevoel te leren onderscheiden van angsten, fantasieën, impulsieve ingevingen en instinctieve gedragingen.

5- Ontspan voldoende

Ga tuinieren, sporten, mediteren, muziek luisteren…. Want, ben je ontspannen en zit je niet langer ‘in je hoofd’? De kans is dan groot dat je intuïtie een antwoord geeft. Op zo’n moment krijgt namelijk je onderbewuste de ruimte… et voilà!

Je gedrag wordt voor 95% aangestuurd door je onderbewuste. Je ‘onderbuik gevoel’ is goed. Maar hoe kan je daar je belangrijke keuzes op baseren? En hoe kun je intuïtie inzetten voor meer vitaliteit? Leer met de opleiding Energetisch Coach te vertrouwen op je intuïtie in een rationele wereld. Download alvast een gratis proefles.