Wat zijn drijfveren?

Weet jij wat je beweegt en motiveert om dingen te doen en keuzes te maken in je leven? Wil je graag zorgen voor een ander? Financieel onafhankelijk zijn? Of ben je het liefst creatief bezig? Meer over wat drijfveren zijn en hoe je ontdekt wat je werkelijk drijft in het leven. 

Proefles opleiding Basis Coach

Gratis proefles opleiding Basis Coach

 • Inkijkje in de lesmap.
 • Principes van de Basis Coach.
 • Inleiding op gedragspatronen.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren hebben alles te maken met wat je drijft. Wat je enthousiasmeert en aanzet om uit jezelf in actie te komen en dingen te doen in je leven. Die drijfveren geven richting aan je bestaan en keuzes maken wordt makkelijker. Of het nu gaat om werken, sporten of sociale contacten. Je doet dingen omdat je ze leuk, interessant, belangrijk en waardevol vindt.

Weet je wat je drijfveren zijn? Dan voel je je op je gemak, bent ontspannen en hebt plezier in wat je doet. Uiteraard geeft dat energie en draagt het bij aan betere resultaten. Dat voelt goed en maakt je leven een stuk leuker en fijner.  
Maar, hoe weet je nu wat de drijfveren in je leven zijn?  

Voorbeelden van drijfveren

Vraag je je af wat je motiveert? Om een beeld te krijgen van welke drijfveren er zoal zijn een overzicht met voorbeelden.  

 • Altruïsme: iets doen voor ‘de mens’ of ‘de wereld’ maakt je gelukkig.
 • Creativiteit: nieuwe dingen creëren, producten maken en/of strategieën ontwikkelen motiveert je.
 • Structuur: je wordt blij van vaste routines en activiteiten.  
 • Afwisseling: juist heel veel verschillende dingen doen is wat je drijft. 
 • Onafhankelijkheid: je voelt je op en top als je alle vrijheid krijgt om dingen te doen en buiten de lijntjes mag kleuren. 
 • Balans: je voelt je goed als je werk- en privéleven in evenwicht zijn en op elkaar aansluiten.  
 • Sociale contacten: interactie met anderen op je werk en ook privé geeft je enorm veel voldoening. In je uppie thuiswerken ambieer je totaal niet.  
 • Materiële beloning: je hecht veel waarde aan een hoog inkomen en/of het kopen van spullen. 
 • Invloed en macht: je vindt macht hebben en invloed uitoefenen op beslissingen en anderen aansturen belangrijk.  
 • Status: aanzien hebben en indruk maken vanwege geld, een titel of specialisatie motiveert je enorm. 
 • Zekerheid: weten waar je aan toe bent, vind je belangrijk. Denk aan een vaste baan, pensioenopbouw, eigen huis kunnen kopen. 
 • Zelfontwikkeling: je bent leergierig en jezelf blijven ontwikkelen is je drijfveer. 

Vragen om je drijfveren te ontdekken

Wil je weten wat je beweegt in je leven? Privé en in je werk? Beantwoord dan onderstaande vragen. Het helpt je om te ontdekken wat je motieven zijn en wie je bent. Aarzel niet en schrijf alles op wat in je opkomt.

Waar krijg je veel energie?

Wat motiveert je om aan de slag te gaan? Wat geeft je plezier en voldoening en zorgt ervoor dat je opgeladen thuiskomt? Kom je er niet uit? Schrijf dan op wat je niet leuk vindt en je energie kost.

Wie inspireert je en waarom?  

Er zijn vast mensen die een heuse inspiratiebron voor je zijn. Die je keer op keer boeien. Waar je graag over leest, podcasts van beluistert en die je op social media volgt. En… probeer ook te ontdekken waarom je die mensen zo interessant vindt.

Wat zou je doen als er geen restricties zijn?

Dus als geld, tijdgebrek, angst en andere belemmeringen er niet zijn: wat zou je dan het allerliefst elke dag doen? Wat zet je in beweging, geeft plezier en zorgt voor een voldaan gevoel?

Wanneer ervaar je flow?

Ofwel wat zijn activiteiten waar je helemaal in opgaat? Die je zonder moeite doet en ertoe bijdragen dat je alles om je heen vergeet? De kans is groot dat het je veel vertelt over wat je drijft. 

Welke complimenten krijg je van anderen?

Oprechte complimenten zijn fijn, maken je blij en laten je als het ware groeien. Wat zijn complimenten die anderen je geven? Goede organisator? Lief voor de medemens? Bijzonder creatief gedaan? Ook die pluimen kunnen je helpen bij het achterhalen van je drijfveren.

Wil je leren om te werken met je kwaliteiten en je talenten ten volle te benutten? In de opleiding Basis Coach van Sonnevelt staat de vraag centraal wie jij in de basis bent. Lijkt het je leuk om mensen te helpen hun innerlijke motivatie te vinden? Dan is de opleiding Mental Coach iets voor jou.