Wat zijn levensvragen

Wat zijn levensvragen

Levensvragen hebben alles te maken met de zin van het leven. Dus wat maakt je leven zinvol? Wat is de betekenis van je bestaan en wat maakt het de moeite waard? Het kan daarbij gaan om kleine dingen, maar ook over grote existentiële zaken. Wat zijn levensvragen en een aantal voorbeelden.

Wat zijn levensvragen?

Levensvragen worden ook wel omschreven als zinvragen, ‘trage vragen’ of bestaansvragen. Het zijn meestal persoonlijke vragen waar je niet een pasklaar antwoord op hebt. Soms worden dergelijke zinvragen ook gevoed door geloofsovertuiging, maar dat hoeft niet per se.

Zinvragen kunnen betrekking hebben op kleine en alledaagse dingen in je leven. Bijvoorbeeld wat je dag de moeite waard maakt. Van je verjaardag vieren, zelf je dag mogen indelen, leuke ontmoetingen in het verschiet hebben tot die warme knuffel van je kinderen. Anderzijds kunnen de bestaansvragen ook gaan over existentiële zaken als: wat maakt je leven de moeite waard? Hoe wil je terugkijken op je leven? Hoe wil je herinnerd worden?

Waarom zijn levensvragen van belang?

Gaat je leven z’n gangetje? Van kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, huishouden, beetje sporten en zo nu en dan afspreken met vrienden? Dan kan je het gevoel bekruipen dat je wordt geleefd. Dat je niet doet wat je daadwerkelijk graag wilt doen of belangrijk vindt. Dat je zaken uitstelt of misschien niet durft, maar waar je mogelijk wel van droomt.

Herken je dat? De kans bestaat dan dat je niet doet wat je leven zin geeft en je zelfvertrouwen boost, je blij maakt, energie geeft, positief stemt enzovoort. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten als je depressief voelen en opgebrand zijn. Daarom is het belangrijk stil te staan bij wat je zinvol vindt. Levensvragen stellen helpt je daarbij.

Levensvragen vertellen je iets over je behoeften en verlangens, nu en in de toekomst. Wat je belangrijk vindt in je leven en welke koers je wilt varen. Ze kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in keuzes en mogelijkheden die er zijn. Ze kunnen ook bijdragen aan je doelen helder krijgen en je helpen beslissingen te nemen over je studie, werk, relaties en dromen die je nog wilt nastreven in je leven. Kortom, de vragen geven richting aan je leven. Daarbij zorgt je leven zin geven ervoor dat je beter in je vel gaat zitten, positiever in het leven staat, energieker bent, je blijer voelt en dus meer levenslust ervaart.

Voorbeelden van levensvragen

Jezelf levensvragen stellen helpt je leven richting geven, keuzes te maken en doelen te stellen. Bepalen wat goed voelt, je belangrijk vindt, waar je aan bij wilt dragen en wat je leven dus verrijkt. Op het gebied van je gezondheid, opleiding, werk, geld, relaties, geluk en ook dromen die je koestert. Hieronder een aantal voorbeelden van levensvragen, zowel kleine als grote.

 • Als je nu terugkijkt op je leven, waarop ben je dan trots? En waar wringt het nog?
 • Wat wil je nog graag doen in je leven, maar heb je nog niet gedaan? Dus welke wensen heb je nog? Welke dromen zijn nog niet vervuld?
 • Welk levensmotto wil je meegeven aan je naasten?
 • Wat geeft je leven kleur? Is de slagroom op de taart? En wat zou je kunnen doen om je bestaan meer fleur en franje te geven?
 • Van wie houd je? Wie zijn belangrijk voor je? Ben je daar open en eerlijk over geweest? En zijn er gevoelens, verlangens en/of wensen die je meer zou willen delen?
 • Hoe ziet je perfecte dag eruit?
 • Wat maakt jou uniek? Bijzonder? Of: waar ben je een kei is? Laat je sprankelen? En doe je daar iets me? Besteed je er tijd en aandacht aan? 
 • Leid je een betekenisvol leven? Kun je jezelf zijn? Beteken je iets voor een ander? Voeg je waarde toe? Ofwel: draag je bij aan de wereld om je heen? 

Een Levenscoach kan je ook verder helpen. Welke rode draden lopen door jouw leven? Welke dilemma’s komen telkens opnieuw op het levenspad? Een Levenscoach helpt je bij het maken van keuzes en het verwerken van gebeurtenissen in het leven zoals liefde, afscheid, rouw en vernieuwing. Het is een bijzondere mogelijkheid om met de diepere vragen van het leven bezig te zijn.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
 • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
 • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
 • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.