Werken als vitaliteitscoach

Vitaal leven reikt verder dan gezond eten, voldoende bewegen en bijtijds je rust pakken. Ook een doel hebben in je leven, een fijne vriendenkring en positief in het leven staan zijn even zo relevant. Als vitaliteitscoach draag je daaraan bij. Over wat vitaliteit inhoudt en belangrijke ins en outs over werken als vitaliteitscoach.

Wat is vitaliteit? 

Vitaliteit ervaren betekent levenskracht hebben. Oftewel: mentaal en fysiek gezond en in balans zijn. Volop energie hebben om dingen te doen, sterk en fit zijn, beschikken over mentale veerkracht, levensvreugde ervaren, positief in het leven staan en door te zetten als het eens tegenzit.

Ga je werken als vitaliteitscoach? Dan draag je bij aan vitaler leven en meer energie hebben. Je begeleidt mensen gezonder te leven, fitter te worden, meer plezier te hebben in het leven en voldoening te halen uit hun bestaan. Dat geldt zowel voor hun privé- als werkleven.

Wat is een vitaliteitscoach?

Als vitaliteitscoach ben je een gezondheidsprofessional die streeft naar vitaliteitsbevordering. Hierbij baseer je je op de zes bouwstenen van de vitaliteitspiramide, namelijk: optimale voeding, voldoende bewegen, regelmatige herstelmomenten, positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.

Vitaal leven draait immers niet alleen om een gezonde leefstijl, maar heeft ook alles te maken met mentale en emotionele welzijn ervaren. Zijn al die aspecten in balans? Dat geeft fijne energie en zorgt voor flow die er vervolgens toe bijdraagt dat mensen floreren in hun werk én ook daarbuiten.

Wat doet een vitaliteitscoach?

Afhankelijk van de hulpvraag, stel je als coach een integraal vitaliteitsplan op. Hierin staan doelen en acties geformuleerd die de rode draad vormen voor het coachingtraject. Vervolgens coach je mensen stap voor stap bij het bevorderen en/of herstellen van hun vitaliteit.

Dat doe je als vitaliteitscoach bijvoorbeeld door voedings- en leefstijladviezen te geven, maar ook door te werken aan het vergroten van de wilskracht, leren omgaan met belemmerende gedachten, valkuilen herkennen, hoe positiever denken en zinvol leven.

Wanneer naar een vitaliteitscoach?

Iedereen die werk wil maken van vitaliteit kan bij een vitaliteitsprofessional aankloppen. Werk je als vitaliteitscoach? Dan kun je je opgedane kennis, inzichten, technieken en vaardigheden preventief inzetten. Zo kun je onder andere vroegtijdig met werk-, carrière- of levensloopstress aan de slag gaan, zodat het niet ten koste gaat van de vitaliteit.

Maar, vitaliteitscoaching werkt ook curatief. Bijvoorbeeld bij mentale en/of lichamelijke klachten. Van zich uitgeput voelen, eetbuien hebben en negatief denken tot mentale onrust ervaren en zingeving missen. Ga je werken als vitaliteitscoach dan coach je mensen naar een vitaler leven. Je geeft mensen weer de regie over hun eigen vitaliteit.

Waar werken als vitaliteitscoach?

Besluit je vitaliteitscoach te worden? Dan kun je een eigen praktijk beginnen als vitaliteitsprofessional en mensen individueel informeren, adviseren en begeleiden. Maar, je kunt ook samenwerking zoeken met andere gezondheidsspecialisten of binnen het bedrijfsleven aan slag gaan om de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers, leidinggevenden en managers te bevorderen. Ook als je al therapeut of coach bent kun je jouw kennis en vaardigheden verbreden op het gebied van vitaliteit. 

Een door Sonnevelt opgeleide vitaliteitscoach stimuleert, enthousiasmeert en overtuigt cliënten om vitaler te leven. Je geeft inzicht in alle aan levensstijl gerelateerde klachten en wil cliënten helpen daarin structurele veranderingen aan te brengen. Bekijk dan onze opleiding tot vitaliteitscoach.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?