Zelfmassage als hulpmiddel | Sonnevelt Opleidingen

Zelfmassage als hulpmiddel

Wanneer je niet direct een masseur bij de hand hebt is het ook een idee om jezelf eens onder handen te nemen. Wie kent je beter dan jij jezelf kent? Dit zal niet voor iedereen gelden maar wel kun je wat meer leren focussen op je lijf en leden door bewuster te voelen welk effect een zelfmassage geeft. Het is makkelijk om snel even een paracetamol te nemen bij hoofdpijn om de klacht snel weg te werken. Beter is het ‘stil te staan’wat je lijf je te melden heeft en er zelf mee aan de slag te gaan, zodat je je zelfherstellend vermogen aanspreekt en kleine ongemakken kunt oplossen.

Hoe doe je dat dan? Voorwaarden voor zelfmassage

In de eerste plaats is het van belang ‘stil te staan’ bij wat je voelt en jezelf hierin serieus nemen. Hiervoor heb je tijd en ruimte nodig. Vaak roept een pijntje of ongemak irritatie bij je op en wil je dat dit onmiddellijk verdwijnt. Wanneer dit dan niet zo snel lukt is er weer een nieuwe oorzaak voor stress ontstaan en beland je in een vicieuze cirkel.

Mild zijn voor jezelf klinkt wat zweverig en afgezaagd, maar is zeker een voorwaarde voor een succesvolle zelfmassage. In ons dagelijks leven zijn we in meer of mindere mate voortdurend met ons lijf bezig. Onze lichaamstaal laat zien hoe we in ons vel zitten: iemand die nerveus is friemelt, iemand met hoofdpijn wrijft over zijn voorhoofd. Ongeduld kan men laten zien door met het been te wiebelen of onophoudelijk met een ballpoint te knippen.
Aan je uiterlijk aandacht besteden is heel gewoon en vanzelfsprekend, maar aan je uiterlijke innerlijk of je innerlijke uiterlijk is minder ‘voor de hand liggend’(wel aardige woordspeling gezien dit onderwerp!).

Sport is geen vorm van zelfmassage maar is een goede aanvulling waarbij je je lijf als instrument gebruikt. Het doel is je fysieke kracht te vergroten of behouden en je lichaam in conditie te houden om zodoende je algehele welbevinden, zowel geestelijk als lichamelijk, te vergroten. Bovendien werkt het stressontladend.
Zelfmassage bereikt dit doel ook maar dan met iets minder moeite! Het zou zinvol zijn dit op scholen en kantoren te introduceren! Ik ben ervan overtuigd dat dit ziekteverzuim tegenhoudt.!

Voordelen van zelfmassage

  • Goedkoop                        
  • Betrouwbaar
  • Kan op ieder tijdstip
  • Kan ook op het werk
  • Je leert je eigen lichaam kennen
  • Je bevordert QI-stroom

Nadelen van zelfmassage

  • Observatie en palpatie is nooit objectief
  • Het is inspannender dan door een ander gemasseerd te worden
  • Het is raadzaam er wel iets vanaf te weten, geen contra-indicaties masseren.
  • Niet alle spiergroepen kunnen gemasseerd worden

Wat en hoe masseer je jezelf?

Het is duidelijk dat je zelf niet bij alle delen van je lichaam kunt.
Je hoofd, nek, schouders, benen en je onderrug zijn goed zelf te behandelen.
Het is ook prettig als masseur regelmatig je handen en vingers te masseren om de spieren
en gewrichten soepel te houden. Ik masseer zelf  zowel voor als na een massage mijn handen en vingers zodat ik energie krijg en af kan voeren.

Zelfmassage kan zowel liggend als zittend gedaan worden. Ik denk dat dit erg persoonlijk is.
Meestal gebruik ik zelfmassage in liggende positie tegen slapeloosheid. Ik bemerk dat ik minder snel naar een paracetamol grijp sinds ik me bewust ben gaan richten op zelfmassage. Het is voor mij ook een goede remedie tegen hoofdpijn en een ‘vol hoofd’. Daarnaast vind ik het troostrijk ,vertrouwd en heel dichtbij. Tijdens de zelfmassage probeer ik in gedachten mijn handen ‘los te koppelen’van mijn lijf om zodoende het effect te verhogen! Helaas lukt dit niet altijd, maar ik blijf het een ontdekking vinden !

2 voorbeelden van zelfmassage

Het punt HE GU, leg duim en wijsvinger dicht tegen elkaar en je vindt aan het einde van de plooi duim/wijsvinger het HE GU punt. Masseer krachtig 36 x richting de wijzers van de klok. Dan de rechterhand. Het masseren van dit punt helpt goed tegen pijn maar mag niet gemasseerd worden tijdens de zwangerschap omdat het weeën opwekkend kan werken!

Het tweede voorbeeldplaatje waarop de hand de voet aanraakt(lever 3) is vooral goed ter bevordering van de totale ontspanning,de doorstroom van Lever Qi en verdrijft spasmen.

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.