Zo word je mentaal sterk en succesvol: 8 tips

Ben je mentaal sterk? Dan sta je in je kracht. Je blaakt van de energie, hebt veel minder stress en streeft je dromen na. Je bent dankzij je mentale kracht beter in staat je gevoelens, gedrag en gedachten te managen. Het gevolg daarvan is dat je in staat bent je dromen waar te maken en dus succesvoller te worden. In dit artikel 8 manieren om aan je mentale conditie te werken en meer succes te ervaren.

Proefles opleiding Mental Coach

Gratis proefles opleiding Mental Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het Mental Coach Model/lemniscaat.
  • Inleiding bewegen en tegenbewegen.

1. Laat los en ga door

Wil je mentaal sterk worden? Verspil dan geen tijd aan zelfmedelijden en gedane zaken waar je geen grip op hebt. Dat heeft immers geen zin. Dat levert alleen maar negatieve energie op en maakt je gefrustreerd. Neem gewoon je verantwoordelijkheid voor je daden en laat je niet meesleuren door emoties. Geef gebeurtenissen een plek, laat los en ga door.

2. Accepteer en pas je aan

Er zijn zaken in je leven waar je geen controle over hebt. Probeer dat dan ook niet door er tijd en energie in te steken. Beter is: te accepteren en je aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Door dat te doen draag je eveneens bij aan je mentale gezondheid en je uiteindelijke succes.

3. Wees niet bang fouten te maken

Het is een gegeven dat iedereen fouten maakt. Ja, zelfs de meest succesvolle mensen. Schaam je er dan ook niet voor door erover te gaan piekeren. Dat ondermijnt juist je mentale kracht. Denk: wat kan ik van mijn fouten (ervaringen) leren. Want, het maakt je rijker en een volgende keer doe je er je voordeel mee. En ontbeer je bepaalde vaardigheden? Neem les en oefen tot je de gewenste skills onder de knie hebt.

4. Durf risico’s te nemen

Werken aan je mentale conditie betekent ook bepaalde risico’s te durven nemen om succesvol te zijn. Dit betekent een stap in het onbekende zetten, zekerheden loslaten en je hart volgen. Ofwel: je niet laten leiden door belemmerende factoren, maar juist door bekrachtigende overtuigingen. Gewoon doen!

5. Verbeter je emotionele intelligentie

Van emotionele intelligentie wordt gezegd dat het je succes in het leven en werk bepaalt. Wil je je mentale gesteldheid verbeteren? Succesvol worden? Dan is het goed je te gevoelens dan wel emoties te kennen, te begrijpen en tevens oog te hebben voor die van anderen. Ben je je bewust van die gevoelens? Dan weet je hoe emoties je denken, je gedrag en je handelen beïnvloeden en eveneens hoe je ermee om moet gaan om je doelen te behalen. 

6. Ben niet bang om alleen te zijn

Mentaal sterker worden en succes hebben betekent ook niet bang zijn voor eenzaamheid. Want, tijd in je uppie doorbrengen zonder gezelschap en vermaak, kan je goed doen. Je krijgt de tijd om in stilte te genieten en kunt de tijd nemen om te reflecteren en/of te mediteren. Eens terug te kijken op behaalde successen of mislukkingen. Wat ging er goed? Wat ging er fout? Zo verbeter je jezelf. Ook helpt het om tot nieuwe inzichten te komen, leuke ideeën op te doen en nieuwe plannen te maken.

7. Heb een lange adem

Een goede mentale conditie en je doelen bereiken, realiseer je niet van de ene op de andere dag. Het vergt een lange adem en kost dus tijd, energie en toewijding. Ongeacht wat je streven is. Met je doel voor ogen zet je telkens een stapje en wordt je gaandeweg beter. Vier onderweg je mijlpalen en zie beetje bij beetje je doel dichterbij komen; groeien én bloeien.

8. Kijk de kunst af

Wees niet jaloers of afgunstig op het succes van anderen. Motiveer jezelf en voed je mentaal door de kunst af te kijken. Wat maakt die anderen zo succesvol en wat kan je ervan leren qua houding, gedrag, daden enzovoort. Bedenk ook: ieders pad naar succes is uniek. Dus volg je eigen route conform je eigen waarden.

Mentaal Vitaal bij Sonnevelt omvat alle opleidingen waarin kennis van psychologie met praktische vaardigheden wordt gecombineerd. Je leert in deze opleidingen veel over jezelf, over psychologie, maar vooral ook hoe je je kennis kunt toepassen bij cliënten.