Zo word je minder streng voor jezelf: 6 tips voor meer zelfcompassie

Ben jij ook zo streng voor jezelf? Spreekt je innerlijke criticus je telkens weer toe? Jammer. Want dat innerlijke stemmetje demotiveert, ondermijnt je zelfvertrouwen, kost veel energie en verpest je levensplezier. Wat je wel moet doen? Minder streng zijn en compassie hebben.

Proefles opleiding Mental Coach

Gratis proefles opleiding Mental Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het Mental Coach Model/lemniscaat.
  • Inleiding bewegen en tegenbewegen.

Streng zijn voor je zelf, waarom zou je?

Je herkent het vast wel dat stemmetje in je hoofd dat je bekritiseert. Als je bijvoorbeeld niet optimaal presteert, je zelfopgelegde doelen niet haalt, iets vergeet, onhandig reageert, wat raars zegt? En wat levert het je op? Niets. Die innerlijke criticus geeft je alleen maar een waardeloos gevoel, zet je niet aan tot actie en werkt zelfs tegen je. Door meer zelfcompassie te hebben en dus milder en vriendelijker voor jezelf te zijn, voel je je fijner. Je piekert minder, ervaart minder stress, zit beter in je vel, staat optimistischer in het leven en ervaart meer geluk.

Zo word je minder streng voor je zelf: tips voor zelfcompassie

Minder streng zijn voor jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je kunt verschillende stappen zetten om te stoppen met jezelf te veroordelen en te bekritiseren ofwel zelfcompassie te hebben. Enkele tips.

1. Wat zou je tegen je beste vriend(in) zeggen?

Stel je eens voor wat je een goede vriend(in) zou adviseren als die in eenzelfde situatie als jij terechtkwam. Bijvoorbeeld het missen van een deadline, een plotselinge eetbui, skippen training, enzovoort. De kans is groot dat je steun biedt en troostende woorden spreekt. En…, wat zei je tegen jezelf. Je bent boos en geeft jezelf straf. Denk hier een volgende keer eens aan als de innerlijke criticus weer de kop opsteekt en wees dan ook milder voor jezelf.

2. Herken je innerlijke criticus

Dat nare kritische stemmetje in je hoofd heeft veel weg van een duiveltje. Je ziet het niet, maar hoort het wel. Wil je minder streng zijn voor jezelf? Het helpt dan om dat negatieve stemmetje te herkennen. Noteer bijvoorbeeld eens de negatieve oordelen evenals de hoge eisen en strenge regels die je aan jezelf stelt. Bedenk ook welke positieve en realistische draai je eraan kunt geven. Ofwel: hoe kun je vriendelijk, mild en zorgzaam zijn voor jezelf? Ga ermee aan de slag. Steekt het duiveltje z’n kop op? Haal een paar keer diep adem. Praat positief en realistisch tegen jezelf. Dat stemt je vrolijker, optimistischer, voelt stukken fijner en helpt om minder streng te zijn voor jezelf.

3. Haal je schouders op

Oké, je hebt je verslapen, te weinig werk gedaan, bent een afspraak vergeten, hebt verkeerd gereageerd…. Helaas. Jammer. Dat kan iedereen overkomen. Haal je schouders op. Schud het van je af en denk: volgende keer beter. Maar laat dat stemmetje vol zelfkritiek niet met je gevoelens aan de haal gaan en je onderuithalen. Realiseer je dat iedereen wel eens een minder goede dag heeft. Juist vriendelijk en mild zijn voor jezelf helpt om een moeilijk moment het hoofd te bieden.

4. Je mag fouten maken

Denk ook: fouten maken mag. Of je nu volwassen bent of een kind. Niemand is perfect. Bovendien leer je van het maken van fouten en het draagt dus bij aan je ontwikkeling. Bedenk hoe je het een eventuele volgende keer anders kunt doen.

5. Dankbaar zijn

Dagelijks opschrijven waar je dankbaar voor bent is ook een goede manier om minder streng voor jezelf te zijn. Laat aan het einde van je dag alle strubbelingen bewust los en focus je op wat je goed hebt gedaan, waar je blij en tevreden mee bent. Wat voelde goed en fijn?

6. Doe aan mindfulness 

Mindfulness helpt je om in het hier en nu te zijn. Je gedachten en gevoelens te nemen zoals ze zijn zonder te (ver)oordelen. Dus je observeert je gedachten en emoties. Je negeert en onderdrukt ze niet, maar je laat je er ook niet door meeslepen. Ze mogen er gewoon zijn. Je bekijkt ze en blijft in het heden. Dat helpt je te focussen op het nu - dit moment – ervan te genieten en je niet druk te maken over wat is gebeurd en/of nog gaat komen.

Wil jij het beste uit jezelf halen? Dan is de opleiding Mental Coach wellicht iets voor jou.