Ramon Blenderman | Sonnevelt Opleidingen

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Ramon Blenderman

Waarom ben je docent geworden?

Misschien wel vanuit de kinderlijk naïeve gedachte dat ik de wereld een beetje mooier kan maken door een bijdrage te leveren aan bewustwording. We leven in een digitaal geobsedeerde ontsnappings-samenleving maar we zijn collectief niet zo gelukkig. We brengen meer en meer tijd online door maar veel mensen missen het werkelijke contact. Als docent ben ik in contact met studenten en kan ik mijn kennis en inzichten delen. Zo wil ik meehelpen de vitaliteit, en daarmee het geluk, in de wereld te vergroten.

De terugkerende rode draad door mijn privéleven en carrière is steeds weer het begeleiden van mensen op het vlak van vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling. De wereld om mij heen laat ook zien dat daar mijn kracht zit. Zelf ervaar ik dat een goede mix van ademen, voelen, bewegen en ontspannen daarbij een centrale rol inneemt. Naarmate ik ouder word ben ik steeds beter in staat om mijn kennis en inzichten op het vlak van vitaliteit over te dragen. Ik vind het ook steeds leuker om dit te delen. Daarmee te inspireren en te helpen groeien ervaar ik als een voorrecht.

Wat inspireert jou om les te geven

Primair de wederkerigheid in de ontmoeting met de enthousiaste studenten en cursisten. Zoals men in het Duits zegt: ‘Man lernt, indem man lehrt.’ De studenten toetsen doorlopend mijn kennis en vaardigheden waardoor we aan elkaar kunnen groeien. Daarnaast vraagt lesgeven ook veel van mijn creativiteit en het is fijn steeds weer nieuwe wegen te vinden om aan te sluiten bij de behoefte van de deelnemer. Verder vind ik inspiratie in grote voorbeelden, bekende en minder bekende mensen die mij weten te raken. Ik lees en studeer graag en probeer de inzichten te integreren in mijn leven en vervolgens in mijn lesgeven.

Wat betekent vitaal leven voor jou?

Vitaal leven betekent voor mij zoveel mogelijk ‘wel-zijn’. Een aandachtige en begrijpende vriend voor mijzelf en voor anderen zijn. Betekenisvol leven, met plezier, liefde en in harmonie met mijn omgeving. Gepassioneerd bezig kunnen zijn met de dingen die er werkelijk toe doen. Met hart en ziel. De balans vinden tussen enerzijds ‘in het hier en nu zijn’ en anderzijds het nastreven van doelen die verder weg liggen. De keuzes die je maakt bepalen in belangrijke mate hoe vitaal je leven verloopt.

Waarom past Sonnevelt bij jou?

De praktijkgerichte visie, oog voor de mens achter de student en docent en het continu streven naar hoge kwaliteit binnen Sonnevelt spreken mij erg aan. Mogen bijdragen aan een opleiding voor een vitaler leven is bevredigend en voedend. De filosofie raakt en beweegt. Daarnaast ‘voelt Sonnevelt goed aan.’

Mijn achtergrond

Tijdens mijn studie fysiotherapie kwam ik in aanraking met de haptonomie en volgde ik lessen bij onder anderen Ted Troost. Tijdens een stage in een revalidatiekliniek in Duitsland werd mijn interesse in ademtherapie gewekt. Aansluitend kwam ik in Nederland in contact met Jan van Dixhoorn, de belangrijke grondlegger van de wetenschappelijke benadering van de ademtherapie. Ik benutte steeds mijn nieuwe inzichten in de behandelingen in de eerstelijns praktijk, in de longrevalidatie, sportfysiotherapie en in de danswereld.

Onvrede met de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen de fysiotherapie deed mij besluiten het roer om te gooien en een studie aan de kunstacademie te volgen. Uiteindelijk heeft deze opleiding vooral mijn waarneming en creativiteit helpen ontwikkelen maar na voltooiing bleek het beeldend kunstenaarschap als professie niet mijn pad te zijn. 

Na een aantal jaren als adviseur binnen de GGD, gemeenteland en Achmea begon ik in 2002 mijn eigen coachings- en adviesbureau. In 2008 startte ik met een vennoot een bedrijf dat zich richt op training, coaching en advies, zowel in de profit- als non-profit sector.

Mijn vakgebied

Vanuit mijn bedrijfsmatige werkzaamheden adviseer, coach en train ik professionals in het omgaan met stress, emoties en het vinden van een goede werk-privé balans. Daarnaast begeleid ik individueel mensen met burn-out en vitaliteitsklachten.