Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Sommige deuren kunnen alleen van binnen worden geopend, adem is een manier om deze deur te openen.

Meer en meer laat de wetenschap van zich horen wanneer het gaat over het belang van een gezond adempatroon. Ademhaling vormt nog veelal de ‘missing link’ in de zoektocht naar lichamelijk en emotioneel welbevinden. Werken met de ademhaling geeft direct toegang tot het lichaam, je hoofd en je hart.

Verstoringen in het natuurlijke ademen komen frequent voor en blijven meestal lang onopgemerkt. Veel chronische aandoeningen en onbegrepen klachten zijn te herleiden tot een onbewust verkeerd adempatroon. Je ademt zoals je leeft en je leeft zoals je ademt. Meer kennis van- en aandacht voor een natuurlijke en gezonde ademhaling zal gegarandeerd bijdragen aan het optimaliseren van de vitaliteit.

In deze 2-daagse nascholing Ademhaling en Vitaliteit ga je aan de slag met een praktische aanpak die kan worden ingezet om verstoorde adempatronen te verbeteren. Veel mensen ademen bijvoorbeeld hoog in de borst. Hun ademfrequentie is te hoog en daardoor ervaren ze onrust in het lichaam en drukte in hun hoofd. Op langer termijn kan dit leiden tot uitputting en burn-out.

Voor wie

De nascholing is onmisbaar voor iedereen die werkt met mensen en de ademhaling als ‘instrument’ wil inzetten voor meer vitaliteit en levensgeluk. Denk hierbij aan coaches, (fysio)therapeuten en/of (yoga) docenten. De ademhaling is een zeer belangrijke tool om je klanten vitaler te maken. Wanneer je je meer bewust bent van je ademhaling kan je á la minuut iets doen omdat je deze tool altijd bij je hebt en direct ik kan zetten. Mensen merken vaak naar een paar minuten al resultaat.

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk.

Wat leer je

Tijdens de 2-daagse nascholing maak je kennis met een gefundeerde visie op ademhalen. Naast de behandeling van de nodige theorie is het vooral een praktijkgerichte training. Het programma bestaat uit vier onderdelen, te weten:

 1. Adembewustwording
 2. Technieken voor ademtraining
 3. Analyseren adempatronen
 4. Ademcoaching

Tijdens deze na- en bijscholing leer je eerst, aan de hand van gedegen achtergrondinformatie, zelf je adempatroon te herkennen en te verfijnen. Vanuit deze adembewustwording en inzichten vorm je je een visie op het in balans brengen van de ademhaling. Vervolgens leer je hoe je via de ademhaling kunt werken aan vitaliteitsbevordering. In het derde en vierde deel wordt de praktische kant van het coachen en trainen van ademhaling bij cliënten behandeld. We analyseren elkaars adempatronen en we oefenen met technieken en handvatten om mensen te begeleiden naar een optimale ademhaling en verbeterde vitaliteit.

De theorie en praktijk vormen een logisch integraal geheel. De oefeningen worden individueel en in tweetallen uitgevoerd. De beschouwingen zijn plenair. Er is veel ruimte voor persoonlijke vragen. Tussen de dagdelen is voldoende tijd om aan de hand van opdrachten ervaringen op te doen.

Wat kun je

Het doel van de 2-daagse is het leren toepassen van ademhaling als gericht instrument om vitaliteit bij klanten te bevorderen en direct te werken aan het in balans brengen van hoofd, hart en lichaam. Je ontwikkelt vanuit de theoretische achtergrondinformatie en de praktische oefeningen een gefundeerde visie op ademhalen. 

Aan het einde van de 2-daagse nascholing kun je:

 • De inzichten en technieken die je leert tijdens de opleiding zowel preventief als curatief toepassen.
 • Verstoringen in een adempatroon herkennen en klanten begeleiden in het verbeteren en harmoniseren van de ademhaling.
 • Advies en begeleiding geven bij diverse vormen van klachten die gerelateerd zijn aan ademhaling.
 • Klanten coachen in het optimaliseren van hun vitaliteit middels adembewustwording en ademtraining.

Afronding

Tussen de twee lesdagen in krijg je een huiswerkopdracht om het geleerde in praktijk toe te passen. De nascholing wordt afgerond met een wrap-up en het schrijven van korte individuele reflectie. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.

Accreditatie

De nascholing is SNRO geaccrediteerd. 0,7 EC punten.

Sonnevelt is lid van het CGO (Collectief Geaccrediteerde Opleidingen) en is daardoor door verzekeraars geschikt bevonden voor het organiseren van deze specifieke bij- en nascholing voor de Medische en Psychosociale basiskennis.

CGO-SON-307-1

Aanbevolen literatuur

 • Mr. Breath, Ontdek de kracht van ademen
 • Bram Bakker en Koen de Jong, Verademing
 • Max Strom, A life worth Breathing
 • J.J van Dixhoorn, Ontspanningsinstructie
 • Yvonne Esser, Ruimer ademen, vrijer leven

Praktische informatie

Datum:
woensdag 02 juni 2021, woensdag 16 juni 2021
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO. 0,7 EC punten.

Prijs: €495,- lunch inbegrepen
Betaling:

De betaling van deze cursus gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.