Ademhaling en Vitaliteit | Sonnevelt

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Sommige deuren kunnen alleen van binnen worden geopend, adem is een manier om deze deur te openen.

Ademhaling vormt nog veelal de ‘missing link’ in de zoektocht naar lichamelijk en emotioneel welbevinden. Werken met de ademhaling geeft direct toegang tot het lichaam en het emotionele brein.

Verstoringen in het natuurlijke ademen komen frequent voor en blijven meestal lang onopgemerkt. Veel chronische aandoeningen en onbegrepen klachten zijn te herleiden tot een onbewust verkeerd adempatroon. Meer kennis van- en aandacht voor een natuurlijke ademhaling zal gegarandeerd bijdragen aan het optimaliseren van de vitaliteit.

In deze 2-daagse na- en bijscholing Ademhaling en Vitaliteit wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de praktische aanpak die kan worden ingezet om verstoorde adempatronen en de daaraan gerelateerde klachten en probleemgebieden te herstellen.

Voor wie

De na- en bijscholing is onmisbaar voor iedereen die privé of beroepsmatig geïnteresseerd is in de ademhaling als ‘instrument’ zoals coaches, (fysio)therapeuten en anderen. Ademhaling en vitaliteit is ook relevant en toepasbaar voor yogadocenten. Enerzijds onderbouwt het de theoretische kennis van de ademhaling bij yoga, anderzijds biedt de cursus ook andere handvatten dan die bij yoga gebruikelijk zijn.

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk.

Wat leer je

Tijdens de 2-daagse maak je kennis met een gefundeerde visie op ademhalen. Naast de behandeling van de nodige theorie is het vooral een praktijkgerichte training.  Het programma bestaat uit vier onderdelen, te weten:

 1. Adembewustwording
 2. Technieken voor ademtraining
 3. Analyseren adempatronen
 4. Ademcoaching

Tijdens deze na- en bijscholing leer je eerst, aan de hand van gedegen achtergrondinformatie, zelf je adempatroon te herkennen en te verfijnen. Vanuit deze adembewustwording en inzichten wordt een visie op het harmoniseren van de ademhaling gevormd. Vervolgens wordt de stap gezet naar vitaliteitsbevordering via ademen.

In het derde en vierde deel worden de praktische kanten van het coachen en trainen van ademhaling bij cliënten behandeld. Er wordt geoefend met elkaar om adempatronen te analyseren. Daarnaast worden technieken en handvatten aangereikt om mee aan de slag te gaan en mensen te begeleiden naar een optimale ademhaling en verbeterde vitaliteit.

De theorie en praktijk vormen een logisch integraal geheel. De oefeningen worden individueel en in tweetallen uitgevoerd. De beschouwingen zijn plenair. Er is veel ruimte voor persoonlijke vragen en -aandacht. Tussen de dagdelen is voldoende ruimte om aan de hand van opdrachten ervaringen op te doen.

Wat kun je

Het doel van de 2-daagse is het leren toepassen van ademhaling als gericht instrument om vitaliteit bij cliënten te bevorderen en direct te werken aan lichamelijke en emotionele klachten. Je ontwikkelt vanuit de theoretische achtergrondinformatie en de praktische oefeningen een gefundeerde visie op ademhalen. Aan het einde van de training kun je:

 • De inzichten en technieken die je leert tijdens de opleiding zowel preventief als curatief toepassen.
 • Je kunt verstoringen in een adempatroon herkennen en cliënten begeleiden in het verbeteren en harmoniseren van de ademhaling.
 • Advies en begeleiding geven bij diverse vormen van klachten die gerelateerd zijn aan ademhaling.
 • Cliënten coachen in het optimaliseren van hun vitaliteit middels adembewustwording en ademtraining.

Afronding

De na- en bijscholing wordt afgerond door het schrijven van een reflectieverslag. Deelnemers ontvangen een certificaat.

Accreditatie

De na- en bijscholingscursus is SNRO geaccrediteerd. 0,7 EC punten.

Sonnevelt is lid van het CGO (Collectief Geaccrediteerde Opleidingen) en is daardoor door verzekeraars geschikt bevonden voor het organiseren van deze specifieke bij- en nascholing voor de Medische en Psychosociale basiskennis.

CGO-SON-307-1

Aanbevolen literatuur

 • Yvonne Esser, Ruimer ademen, vrijer leven
 • Rita Beintema, Adembeweging
 • Max Strom, A Life worth breathing
 • J.J. van Dixhoorn, Ontspannings-instructie
 • Patrick Mc. Keown, The Oxygen Advantage 

Praktische Informatie

Datum:
wordt binnenkort weer ingepland
Aantal lesdagen: 2
Accreditatie:

SNRO. 0,7 EC punten.

Totaalprijs: €495,- lunch inbegrepen
Betaling:

De betaling van deze cursus gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.