Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

** Let op: de groep van oktober zit vol, in december zijn er nog enkele plaatsen vrij. **

Ademcoach Sophie heeft een afspraak met nieuwe cliënt, een veertiger met een drukke baan. Hij voelt zich gestrest en gejaagd en heeft moeite zich te concentreren op zijn werk, omdat vele gedachten hem afleiden. Hij heeft het gevoel dat hij altijd 'aan' staat en zijn hoofd maakt overuren. Hierdoor valt hij 's avonds moeilijk in slaap met als gevolg een slaaptekort. Normaal gesproken zit zijn ademhaling in zijn borst. Sophie laat hem via verschillende ademhalingsoefeningen ontdekken hoe hij zijn lichaam weer kan leren voelen. Ook ervaart hij dat hij bij verschillende ademhalingstechnieken snel ontspanning voelt. Zijn hoofd wordt rustiger en hij kan weer richting zijn buik ademen. Zij laat hem ervaren dat een juiste ademhaling zorgt voor meer ontspanning: hoofd, hart en lichaam zijn weer in balans.

Je adem (her)ontdekken - iets voor jou?

Meer en meer laat de wetenschap van zich horen wanneer het gaat over het belang van een gezond adempatroon. Ademhaling vormt nog veelal de ‘missing link’ in de zoektocht naar lichamelijk en emotioneel welbevinden. De ademhaling geeft direct toegang tot het lichaam, je hoofd en je hart. Het werken met de adem neemt steeds meer in populariteit en bekendheid toe. Steeds meer mensen en bedrijven ontdekken de adem als tool voor:

 • een meer ontspannen, gezonder en bewuster leven
 • voor heling en transformatie
 • voor persoonlijke ontwikkeling
 • bewuster ademen voor meer vitaliteit

Voor wie

De (nascholings)cursus is onmisbaar voor iedereen die werkt met mensen en de ademhaling als ‘instrument’ wil inzetten voor meer vitaliteit en levensgeluk. Denk hierbij aan coaches, (fysio)therapeuten en/of (yoga) docenten. De ademhaling is een zeer belangrijke tool om je klanten vitaler te maken. Wanneer je je meer bewust bent van je ademhaling kun je á la minuut iets doen omdat je deze tool altijd bij je hebt en direct ik kan zetten. Mensen merken vaak na een paar minuten al resultaat.

Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk. We raden deze cursus af voor zwangere vrouwen.

Vooropleiding: minimaal een afgeronde MBO-4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

In de (nascholings)cursus vormen theorie en de praktijk een logisch en integraal geheel. We behandelen de volgende onderwerpen:

 • Theorie over de adem; fysiek, mentaal, emotioneel
 • Vitaliteit: de balans tussen hoofd, hart en lichaam.
 • Inzicht in ademverstoringen.
 • Aandachtsgebieden in je lichaam.
 • Ademtechnieken/ aanraking en het effect.
 • Ademcoaching

Op dag één leer je je eigen adempatroon herkennen aan de hand van gedegen theoretische achtergrondinformatie. Je gaat verschillende ademtechnieken ervaren, waardoor je meer lichaamsbewustzijn ontwikkelt. Vanuit deze adembewustwording en inzichten kom je erachter hoe je je ademhaling in balans kunt brengen. Vervolgens leer je hoe je via de ademhaling kunt werken aan je vitaliteit. Tussen de eerste en tweede dag van de nascholing krijg je opdrachten mee naar huis, zodat je kunt oefenen.

Op de tweede dag gaan we oefenen met het analyseren van elkaars adempatronen en met technieken en handvatten om mensen te begeleiden naar een optimale ademhaling en verbeterde vitaliteit. We oefenen in tweetallen en tussendoor is er veel ruimte voor persoonlijke vragen.

Wat kun je?

Met deze (nascholings)cursus kan je ademhaling als gericht instrument inzetten om vitaliteit bij klanten te bevorderen en werken aan balans tussen hoofd, hart en lichaam. Je ontwikkelt vanuit de theoretische achtergrondinformatie en de praktische oefeningen jouw manier om met de adem te werken. Aan het einde van de (nascholings)cursus kun je:

 • Theoretische kennis en technieken over ademhaling zowel preventief als curatief toepassen
 • Verstoringen in een adempatroon herkennen en klanten begeleiden in het verbeteren van hun ademhalingspatroon
 • Adviseren bij het aanpakken van een verstoord ademhalingspatroon
 • Klanten coachen in het verbeteren van hun vitaliteit via adem- en lichaamsbewustwording

Huiswerk

We vragen je van tevoren het volgende boek te lezen: Ontdek de kracht van ademen van Mr. Breath, Rob Koning. ISBN: 9789021571263
Tussen de twee lesdagen in krijg je een huiswerkopdracht om het geleerde in praktijk toe te passen.

Docent

Wies van Beek is ademcoach en heeft als missie om mensen gelukkiger en vitaler te maken. Tijdens haar zoektocht in het leven kwam ze in contact met de kracht van ademen. De adem bleek een ongelooflijke krachtige tool te zijn om je te verbinden met jezelf. Na de 2-jarige opleiding 'Energetisch lichaamswerk en ademcoaching' blijft ze zichzelf uitdagen met nieuwe kennis en ervaringen door trainingen te volgen bij o.a Wim Hof, Max Strom en Buteyko.

Afronding

 De (nascholings)cursus Ademhaling en vitaliteit wordt afgerond met een wrap-up en het schrijven van een korte individuele reflectie. Na het bijwonen van beide lesdagen ontvang je een certificaat.

Accreditatie

Sonnevelt is lid van het CGO (Collectief Geaccrediteerde Opleidingen) en is daardoor door verzekeraars geschikt bevonden voor het organiseren van deze specifieke bij- en nascholing voor de Medische en Psychosociale basiskennis.

CGO-SON-307-1

 

Reacties van deelnemers

 • "Door deze cursus heb ik meer inzicht én interesse gekregen in ademhaling en wat het ons allemaal kan brengen. Als coach wil ik hier zeker verder mee."
 • "Ik ben mij nóg bewuster van mijn ademhaling en door deze cursus is mijn nieuwsgierigheid gewekt naar meer"
 • "Ik heb meer bewustwording gekregen in mijn vastzittende emoties, meer kunnen leren over ademhaling en kritisch naar mijn eigen ademhaling kunnen kijken."
 • "Door deze cursus heb ik meer kennis gekregen over ademhaling en daarnaast door de praktijkoefeningen ook meer ervaring opgedaan om mensen te begeleiden via ademsessies."

Praktische informatie

Datum:
maandag 10 oktober 2022, maandag 31 oktober 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO (1,4 EC-punten) en KABIZ (12 PE-punten).

Prijs: €549,-
Betaling:

De betaling van deze cursus gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

Datum:
donderdag 01 december 2022, donderdag 15 december 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Hedel (omgeving Den Bosch), De Sterregaard
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO (1,4 EC-punten) en KABIZ (12 PE-punten).

Prijs: €549,-
Betaling:

De betaling van deze cursus gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

** Let op: de groep van oktober zit vol, in december zijn er nog enkele plaatsen vrij. **

In het kader van de onderwijsvrijstelling is geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Let op: voor de startdatum van 1 december kun je alleen nog in tijdvak 5 (start: 1 november) subsidie aanvragen. Voor de startdatum van 10 oktober kun je helaas geen subsidie meer aanvragen (het potje van tijdvak 4 is al op). Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer