Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Alles lijkt Anne voor de wind te gaan. Ze geniet van haar werk, heeft een lieve partner en drie gezonde, blije kinderen. En toch voelt Anne dat er ergens iets niet klopt. Diep van binnen is er een zacht knagend gevoel van onrust, verwarring, twijfel en ook angst. Een gevoel dat haar ervan weerhoudt om daadwerkelijk met volle teugen van het leven te kunnen genieten en de dingen te doen die ze zo graag zou willen doen. Er mist iets, maar wat? De wereld lacht Anne toe en toch voelt ze diep vanbinnen maar weinig vertrouwen.

Hoe kun jij Anne helpen haar gevoel van (zelf)vertrouwen te herwinnen? Welke kennis en vaardigheden kun jij haar leren waarmee zij een voortdurend gevoel van (zelf)vertrouwen kan gaan ervaren? Dat zijn de vragen waar we tijdens deze 2-daagse (nascholings)cursus Coachen op zelfvertrouwen op ingaan. Dit doen we door (zelf)vertrouwen vanuit een natuurlijk, psychologisch perspectief te benaderen. We richten ons daarbij op het natuurlijke, innerlijke vermogen van de mens om (zelf)vertrouwen te hebben. Dit type (zelf)vertrouwen is niet iets dat je kan ontwikkelen want diep van binnen is het al aanwezig. Je hoeft het alleen maar te ontdekken.

Het ontdekken van dit natuurlijke (zelf)vertrouwen is heel belangrijk. We kunnen niet leven zonder vertrouwen. Het is de energie – de brandstof – waarmee we de dingen doen. Net zoals ons lichaam voldoende voedsel en bescherming nodig heeft om te kunnen functioneren, heeft ons brein of bewustzijn voldoende vertrouwen nodig. We kunnen alleen goed functioneren als we ons beschermd en veilig voelen. (Zelf)vertrouwen maakt alles in het leven eenvoudiger.

In deze (nascholings)cursus leer je hoe je dit kunt ontdekken en hoe je anderen in dit proces kunt begeleiden. Hiervoor heb je kennis nodig van je natuurlijke, psychologische geaardheid en van je zogeheten natuurlijke, psychologische functies – je natural skills. Door meer vertrouwd te raken met deze skills leer je hoe een natuurlijk en stabiel gevoel van (zelf)vertrouwen kan worden ontdekt en kan worden gewaarborgd.

Voor wie

De (nascholings)cursus Coachen op (zelf)vertrouwen is onmisbaar voor coaches, psychologen en hulpverleners die willen inzetten op het verstevigen van het (zelf)vertrouwen van hun cliënten. Die willen werken aan vitaliteit door cliënten te helpen met het vinden van verdieping en stabiliteit op het gebied van natuurlijk (zelf)vertrouwen.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

In deze (nascholings)cursus leer je vertrouwd te raken met het vinden van de weg naar een natuurlijk (zelf)vertrouwen en hoe je anderen hierin het beste kunt begeleiden. De (nascholing)cursus bestaat uit 2 lesdagen. Iedere lesdag is opgebouwd uit een afwisseling van theorie, oefening en interactie waarbij steeds de nadruk ligt op begrijpen en ervaren. Iets begrijpen zonder te ervaren heeft geen waarde en iets ervaren dat je niet begrijpt ondermijnt vertrouwen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Misverstanden over (zelf)vertrouwen
 • Betekenis van natuurlijk (zelf)vertrouwen
 • Ontdekken van natuurlijk (zelf)vertrouwen
 • De diepe, natuurlijke psychologische geaardheid van de mens
 • Natural skills – onze psychologische bouwstenen
 • De rol van aandacht, het niet weten, waarneming en conditionering
 • Relatie tussen kwetsbaarheid en vertrouwen
 • Relatie tot het verleden, heden en toekomst

Wat kun je

Aan het einde van de (nascholings)cursus kun je:

 • Je natuurlijk gevoel van(zelf)vertrouwen bereiken en anderen daarbij begeleiden.
 • Bewust gebruik maken van je natural skills en anderen daarbij begeleiden.
 • Anderen leren gevoelens te gebruiken en in te zetten als motiverende kracht voor (zelf)vertrouwen: kracht maakt vertrouwen sterker.
 • Anderen leren gedachten te gebruiken en in te zetten als wijsheid voor (zelf)vertrouwen: wijsheid maakt vertrouwen stabieler.
 • Anderen begeleiden in het scheppen van meer ruimte voor henzelf en voor anderen.

Conclusie: je hebt kennis van en ervaring met de vanzelfsprekende aanwezigheid van natuurlijk (zelf)vertrouwen en je weet hoe je anderen daarbij kunt helpen.

Docent

De expertise van docent Janine Schimmelpenninck ligt op het gebied van de natuurlijke psychologie. Ze is de grondlegger van de Natural Skills psychologie en verzorgt hierover talloze trainingen, seminars en workshops. ​De Natural Skills psychologie is gebaseerd op duizend jaar oude inzichten uit onder andere de Boeddhistische psychologie. Het boek "Natural Skills" van Janine Schimmelpenninck werd uitgeroepen tot Beste psychologieboek 2022. Dit boek vormt de basis van deze cursus.

Huiswerk

Tussen de twee lesdagen in krijg je een aantal thuiswerkopdrachten om het geleerde in praktijk toe te passen. Daarnaast wordt je gevraagd de syllabus, die je op lesdag 1 krijgt uitgereikt, te lezen.

Afronding

De (nascholings)cursus Coachen op (zelf)vertouwen wordt afgerond met een wrap-up en het schrijven van een korte individuele reflectie. Na het bijwonen van beide lesdagen ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 • "Door de cursus ben ik geïnspireerd geraakt om met mijn eigen (zelf)vertrouwen aan de slag te gaan en om de opgedane kennis over te dragen aan coachees."
 • "Ik ben (weer) in verbinding met mezelf en anderen, ervaar ik vrijheid en ruimte wat meer levensgeluk brengt."
 • "Door de cursus heb ik meer kennis over vertrouwen gezien vanuit boeddhistische psychologie."
 • "Ik ben mij nu veel meer bewust over dat zelfvertrouwen van nature al in je zit en hoe je daar op psychologische zin naar kan kijken."
 • "Heel interessant, had veel diepgang, is praktisch goed te gebruiken en er was ruimte voor gezelligheid."

Praktische informatie

Datum:
maandag 31 oktober 2022, maandag 14 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Accreditatie:

SNRO: 0,7 EC-punten en KABIZ: 12 PE-punten.

Prijs: €549,-
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze na- en bijscholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.