Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Coach Emma heeft een goedlopende praktijk, waarin ze mensen helpt om lekkerder in hun vel te komen. Regelmatig komt ze cliënten tegen met darmklachten zoals verstopping, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Ook stress en overgewicht ziet ze veel terugkomen. Ze wil ze graag verder helpen, maar hoe pakt ze dit goed aan? Hoe zit het met de relatie tussen darmen en andere klachten? En welke adviezen kan ze geven?

De darmen hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid: niet alleen op de spijsvertering, maar ook op de energie, het gewicht en zelfs op de emoties en mindset van je cliënt! Darmklachten kunnen daarom veel meer invloed hebben dan alleen in de buik. En blijft iemand rondlopen met een opgeblazen gevoel, verstopping of dunne ontlasting... dan is de kans des te groter dat het ze niet lukt om vitaler te worden of om de zon weer te zien schijnen.

Er zijn nu meer mensen met darmklachten dan ooit - en jij kunt daar iets in betekenen. Of je nu mental coach bent of diëtist: de darmen en darmflora zijn een essentieel onderdeel van onze gezondheid. Het verbeteren van de darmflora ligt aan de basis van een vitaler leven, zowel geestelijk als lichamelijk.

Tijdens de 2-daagse (nascholings)cursus Darmvitaal leer je mensen met darmklachten op de juiste manier te helpen. Je leert de oorzaken van de meest voorkomende darmproblemen en natuurlijk hoe je die met voeding, leefstijl en (waar nodig) supplementen kunt verhelpen. 

Voor wie

Deze (nascholings)cursus is voor iedereen die meer wil weten over veelvoorkomende darmklachten, waar ze vandaan kunnen komen en wat je eraan kunt doen.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

De (nascholings)cursus Darmvitaal zit barstensvol informatie. Bovendien wordt er ruim de tijd genomen om in te gaan op vragen. Zo maak je in feite je eigen lesprogramma en leer je precies wat jij interessant vindt!

Tijdens deze 2 dagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Van Mond tot Kont: we lopen door het spijsverteringsstelsel en staan onderweg stil bij de klachten die kunnen ontstaan. Je leert hoe je klachten herkent, wat de oorzaak is en wat je kunt doen.
 • Maag & Darm in de praktijk: waar loop jij tegenaan? Welke klachten kom je tegen bij mensen?
 • Voedingsinterventies bij maag - en darmklachten: welke adviezen geef je?
 • Eten voor je darmflora: wat kan je cliënt eten om de darmen en darmflora zo optimaal mogelijk te voeden?
 • Als voeding niet genoeg is: hoe zet je verantwoord probiotica en supplementen in bij maag- en darmklachten?
 • Ontlastingonderzoeken: wat zijn het en wanneer verwijs je door naar een professional?
 • De darmen als 'tweede brein': wat is de relatie tussen darmen en hersenen?
 • Neurotransmitters: de invloed van de darmflora op de vorming van neurotransmitters en daarmee op ons gedrag, functioneren en onze emoties.

Eerste hulp bij darmklachten
Het is belangrijk om te weten dat deze (nascholings)cursus je opleidt tot Darmvitaal-coach, maar niet tot darm(flora)therapeut: 2 dagen is nu eenmaal te kort om alle kennis en kneepjes van het vak te leren. Daarom bespreken we tijdens de cursus niet:

 • De behandeling van zeer ernstige maagdarmproblemen (zoals colitis ulcerosa, ziekte van Crohn)
 • De behandeling van parasieten en andere pathogenen
 • Het aanvragen, uitvoeren en interpreteren van ontlastingonderzoeken
 • Het opstellen van een volledig persoonlijk behandelschema bij ernstige klachten

Het gaat tijdens de (nascholings)cursus dus echt om 'Eerste Hulp Bij Darmproblemen'. Je leert veel voorkomende darmklachten (verstopping, dunne ontlasting, buikpijn etc.) beter begrijpen. Ook leer je hoe je bij je cliënt alle 'stoplichten op groen' kunt zetten voor een gezonde darmwerking, waardoor veel klachten zullen verdwijnen. Je hebt de mogelijkheid om eigen casuïstiek in te brengen. Tot slot besteden we aandacht aan hoe je verantwoord kunt doorverwijzen naar de huisarts, darmfloratherapeut of andere specialist.

Wat kun je

Na het volgen van de (nascholings)cursus:

 • Kun je met je cliënt ingaan op de oorzaken van hun darmklachten
 • Kun je mensen veilig, gericht en effectief adviseren over voeding bij spijsverteringsproblemen 
 • Begrijp je veel voorkomende darmklachten (verstopping, dunne ontlasting, buikpijn etc.) beter.
 • Heb je kennis van welke supplementen en probiotica en hoe je die inzet
 • Weet je wanneer je moet doorverwijzen naar een gespecialiseerd darmfloratherapeut (of naar de reguliere zorg)

Zo kun je een flink deel van je cliënten-met-darmklachten goed ondersteunen en weet je ook wanneer het tijd is om ze door te verwijzen.

Huiswerk

 • Vooraf vragen we je om hoofdstuk 1 t/m 4 van het boek De Poepdokter. Gezond van mond tot kont te lezen. Auteur: Nienke Gottenbos. ISBN: 9789082417715. (nieuwe druk verschijnt in september 2021, beide edities zijn goed)
 • Tussen les 1 en 2 lees je hoofdstuk 5 t/m 8 van het boek De Poepdokter. Gezond van mond tot kont en houd je een week lang iedere dag een voedingsdagboek bij.

Docent

Nienke Gottenbos is werkzaam als darmfloratherapeut en voedingskundige. Ze is beter bekend als De Groene Vrouw en als auteur van De Poepdokter. Haar kennis deelt ze via haar blog, in e-books en online cursussen. Nienke houdt van gezond, natuurlijk en logisch; daar kiest ze ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkelt ze ook de verzorgingsproducten (100% natuurlijk & handgemaakt). Nienke schreef De Poepdokter - Gezond van Mond tot Kont (2016), De Poepdokter Junior (2018) en (in samenwerking met o.a. Ralph Moorman en Juglen Zwaan) Gezond van Kop tot Teen (2020).

Afronding

Je rondt de (nascholings)cursus Darmvitaal af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na het bijwonen van beide lesdagen ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 • "Door de cursus heb ik meer inzicht in de werking van het spijsverteringsstelsel en kan ik cliënten betere adviezen geven."
 • "Ik ben weer eens enorm geïnspireerd om met mijn eigen gezondheid aan de slag te gaan en dit over te dragen op mensen die om mijn hulp vragen."
 • "Ik heb superinzicht in alle stappen van het spijsverteringskanaal gekregen. Ook heb ik een praktische aanpak voor allerlei problemen die hierbij kunnen optreden. Super fijne cursus!"
 • "Door deze cursus ben ik nog meer geboeid over darmvitaliteit en weet ik meer over bepaalde klachten, oorzaken en oplossingen."

Praktische informatie

Datum:
dinsdag 11 oktober 2022, dinsdag 01 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO (1,4 EC-punten), BGN (40 SBU) en KABIZ (12 PE-punten).

Prijs: €549,-
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze na- en bijscholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing. De prijs is exclusief verplichte literatuur.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden. 

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.