Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Het lukt Mieke maar net om alle ballen in de lucht te houden: ze heeft een leuke baan, eet gezond, sport regelmatig, heeft aandacht voor haar gezin en als het lukt, doet ze ook nog iets voor haarzelf. Ze staat de hele dag ‘aan’ en denkt (te) veel na. Hierdoor heeft ze eigenlijk geen tijd om het verdriet om het verlies van haar vader een plekje te geven. Door alle stress en vastgehouden emoties slaapt ze slecht en krijgt ze lichamelijke klachten. Door zich te laten masseren volgens de 5 elementen, gaat de energie stromen en zit Mieke weer beter in haar vel.

Tijdens deze (nascholings)cursus leer je in één dag emoties te verwerken en te transformeren met behulp van shiatsu. Je leert 6 eenvoudige, zeer doeltreffende aanrakingen, één voor elk van de vijf elementen uit de Shiatsu (het element Vuur heeft twee aanrakingen, vandaar 6 aanrakingen). De aanraking werkt in op de emoties die bij het element horen en helpt deze te transformeren tot de bijhorende kwaliteit:

 • Piekeren transformeert in Aanwezigheid
 • Verdriet transformeert in Mystieke stilte
 • Angst transformeert in Zelfverzekerdheid
 • Woede transformeert in Assertiviteit
 • Schrik en hysterie transformeren in Openheid

Deze dag vergroot je inzicht in emotionele processen en verbreedt je mogelijkheden om mensen te begeleiden. De 6 aanrakingen is een techniek die heel eenvoudig te leren is en daarna tot grote dieptes kan worden uitgewerkt. De behandeling die je leert kun je geven als een algemene, heerlijke behandeling of je kunt de technieken ervan gebruiken binnen andere behandelingen.

De 6 aanrakingen zijn geïnspireerd op de ‘’Six forms of touch’’ van de Engelse shiatsutherapeut Bill Palmer. Elk aanraking staat voor 1 element van de 5 elementen van Traditionele Chinese Geneeswijze. Elk element staat weer voor een bepaalde emotie. Emoties zijn 'onafgemaakte bewegingen' en in het lichaam voelbaar als energetische blokkades. Door de aanraking aan te passen aan dat wat er in het lichaam voelbaar is, wordt ruimte gemaakt voor energie om te stromen. Bijvoorbeeld het waterelement vraagt om ondersteunende aanraking en 'handoplegging', zoals in reiki. Het houtelement vraagt om een stevige, bewegende aanraking; dat lijkt weer op sportmassage. Het vuurelement vraagt om zachte, liefdevolle aanraking, om intuïtieve massage.

Voor wie

Deze (nascholings)cursus is voor iedereen die een heerlijke dag met veel massages en nieuwe inzichten mee wil maken; zowel voor professionele masseurs en coaches als voor mensen die gewoon uit interesse voor de 5 elementen en/of shiatsu meedoen. Wat je leert, kun je meteen in de praktijk toepassen. 

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

Je leert een methode waar je direct mee aan de slag kunt. Op een vernieuwende manier krijg je inzicht in de 5-elementenleer. En de dag zelf is heerlijk voor je eigen lijf, ziel en geest.

 • Je leert de 5 elementen van de Chinese geneeswijze kennen
 • Je leert welke emoties en innerlijke kwaliteiten er bij elk element horen
 • Je leert hoe je via lichaamsoefeningen, meditaties en shiatsuhandgrepen emoties kunt transformeren in innerlijke kwaliteiten

De massageoefeningen vinden plaats in tweetallen, op dikke matten op de grond.

Wat kun je

Na afloop van deze dag:

 • kun je een heerlijke shiatsubehandeling geven die je als begeleiding bij emotionele klachten kunt gebruiken
 • ken je een serie lichaamsoefeningen die je voor jezelf of voor anderen als begeleiding bij emotionele klachten kunt gebruiken
 • heb je inzicht in de 5 elementen van de Chinese geneeswijze en het proces van transformeren van emoties

Docent

Ajna Vermei is 5 elementen Shiatsu docent en een gepassioneerd mindfulness ambassadeur. Ze gelooft dat aandacht de ware kracht in zich heeft om de wereld te veranderen. Stap voor stap, mens voor mens. Bewustwording en aanraking hebben haar wereld enorm veranderd. Ze wil de lessen, kennis en de vele praktische oefeningen delen die haar leven zoveel rijker hebben gemaakt. 

Afronding

Je rondt de (nascholings)cursus De 6 aanrakingen af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 • "Door de workshop ​kan ik nog beter afstemmen op wat mensen nodig hebben/kunnen gebruiken als ze in een bepaalde emotie vastzitten. De aanrakingen zijn een mooi aanvulling daarop."
 • "Door deze workshop heb ik een goed inzicht gekregen in shiatsu."
 • "Ik heb een basis om iets te kunnen met massage/aanraking bij mensen met psychische (spannings)klachten."
 • "Ik heb voor mezelf met iets heel nieuws kennis gemaakt. Het was een positieve kennismaking."
 • "Door deze workshop heb ik mijn blik kunnen verruimen. vooral het ervarend leren was voor mij een meerwaarde."

De workshop De 6 aanrakingen wordt meerdere keren per jaar aangeboden. Blijf op de hoogte van nieuwe startdata via onze nieuwsbrief.

Praktische informatie

Datum:
maandag 14 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO: 0,3 EC-punten en KABIZ: 6 PE-punten.

Prijs: €269,-
Betaling:

De betaling van deze workshop gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze workshop word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.
NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.