Kind en Vitaliteit | Na- en bijscholing | Sonnevelt Opleidingen

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Er is een groeiende bewustwording van het belang van vitaliteit voor kinderen en baby’s. Naast voeding en beweging, dragen o.a. rustmomenten (slaapritme en structuur) en ondersteunende relaties (rol van ouders) ook bij aan vitaliteit.

Letterlijk betekent vitaliteit levenskracht ofwel bruisen van energie en zin hebben in het leven. Al met al zit een vitaal kind gewoon lekker in z’n vel en geniet volop. Wie gunt een kind dat niet?!

Voeding als onderdeel van vitaliteit

Er zijn meerdere factoren van invloed op de vitaliteit van een kind, waarbij voeding een belangrijk onderdeel vormt. Tijdens Kind en vitaliteit wordt voeding dan ook uitgebreid besproken, van borstvoeding, smaakontwikkeling en (eerste) hapjes tot allergieën en eetproblemen. Daarnaast is er ook aandacht voor o.a. ook slaap- en waakritme, temperamenten en ouder-kind relatie.

De na- en bijscholing is samengesteld uit 2 blokken van 3 dagen, elk met hun eigen focus. Zo kun je precies leren over wat jou aanspreekt. Het is mogelijk om één van de twee blokken te kiezen of om ze allebei te volgen, in willekeurige volgorde.

Voor wie

Kind en vitaliteit is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met kinderen werkt én voor ouders en verzorgers. Denk aan (aankomend) ouders /verzorgers, opa’s en oma’s, oppas “ouders” maar ook kindercoaches, gewichtsconsulenten*, massagetherapeuten, verpleegkundigen, natuurvoedingsadviseurs, kraamverzorgers, energetisch therapeuten, leerkrachten aan een lagere school, medewerkers kinderdagverblijven en consultatiebureaus etc. Ook wanneer je een zwangerschapswens hebt is dit een mooie start.

*Gewichtsconsulenten zijn na het behalen van het diploma Kind en vitaliteit (ook) gespecialiseerd in het werken met kinderen.

Blok 1: Start, zoals je verder wilt gaan

‘Start, zoals je verder wilt gaan’ staat centraal in het eerste blok van Kind en vitaliteit. Je krijgt kennis aangereikt om op een eenvoudige manier volwaardige voeding te (her)kennen en toe te passen. De kernbegrippen van volwaardige (kinder)voeding worden gecombineerd met een praktisch model om tot een vitaal voedingspatroon te komen. Het uitgangspunt hierbij is vooral wat er wel “mag”.

Wat leer je

 • De basis kenmerken van volwaardige voeding
 • Voedingsmodel om tot een volwaardig voedingspatroon te komen
 • Etiketten lezen en een kritische visie t.a.v. claims en keurmerken ontwikkelen
 • Aandachtspunten voeding tijdens preconceptie en zwangerschap
 • Lactatie en voeding, zin en onzin van opvolg zuigelingen voeding
 • Ontwikkeling van darmflora
 • Mogelijkheden voedselintroductie, smaak en smaakontwikkeling
 • Slaap – waak ritme en mentale ontwikkeling
 • Productkennis, proeven en opdrachten

Wat kun je
Je weet de weg te vinden naar voeding welke bijdraagt aan vitaliteit en groeikracht. Er wordt een basis neergezet van waaruit er gestart kan worden. Dit kan voor jezelf zijn, voor de kinderen waarvan de zorg aan je toevertrouwd is of als onderdeel van je adviespraktijk.

Data:
 

Blok 2: Vitaal opgroeien

‘Vitaal opgroeien” staat centraal in het tweede blok van Kind en vitaliteit. Je krijgt kennis aangereikt om te kunnen bijsturen als vitaliteit geen natuurlijk proces meer is. Daarnaast leer je groeicurves interpreteren en krijg je mogelijkheden tot bijsturen aangereikt. Voeding kan een rol spelen bij het temperament van een kind en je krijgt inzicht hoe je hier op subtiele wijze mee kunt “spelen”. Ook bij dit blok staan volwaardige voeding en dat wat wel “mag en kan” centraal.

Wat leer je

 • Energiebehoefte bepalen
 • Groeicurves interpreteren
 • Alternatieve voedingssystemen inpassen zoals paleolitisch, vegetarisch en veganistisch
 • Bewegen
 • Voedselovergevoeligheden
 • Temperament en voeding
 • Eetproblematiek
 • Ouder-kindrelatieonderwerpen
 • Productkennis, proeven en opdrachten

Wat kun je
Je weet welke mogelijkheden er zijn bij vitaliteitsvraagstukken. Je kunt groei- en energiecurves interpreteren en bijsturen vanuit een keuze voor volwaardige voeding. Je maakt een start om kinderen te kunnen “zien” vanuit hun natuurkwaliteit. Dit kan voor jezelf zijn, voor de kinderen waarvan de zorg aan je toevertrouwd is of als onderdeel van je adviespraktijk.

Data
 

Docenten

Carola Mater, Kimberly van Pul, Maartje van de Laar

Examen/afronding

Je ontvangt per blok een certificaat wanneer je alle cursusdagen hebt gevolgd en de thuisopdrachten zijn gemaakt.

Het is mogelijk om na Blok 1 en Blok 2 examen te doen, om zo in aanmerking te komen voor een diploma met aantekening van de BGN. De onderstaande onderwerpen komen dan extra aan bod:

 • Opstellen behandelplan
 • Begeleiden van een proefpersoon (leeftijd  tussen 4 en 18 jaar)

Zo breid je kennis en kunde uit om in je praktijk kinderen en ouders te mogen begeleiden met voedings- en beweegvragen.

Accreditatie

Deze na- en bijscholing is geaccrediteerd door de SNRO en na behalen van het examen (over Blok 1 en 2) ook door de BGN (15 accreditatiepunten). De kosten van de examendag bedragen € 200,-.

Literatuur

De Voedingspiramide –Louise Witteman en Mirjam Bakker – van Dam.

Data

Data Blok 1:  

Data Blok 2:   

Datum examen:  14 december 2019

Het is mogelijk om één van de twee blokken te kiezen of ze allebei te volgen, in willekeurige volgorde.

Praktische Informatie

Datum:
wordt binnenkort weer ingepland
Aantal lesdagen: 3
Accreditatie:

SNRO, BGN 15 punten (na behalen van het examen (Blok 1 + 2)

Totaalprijs: €665,-
Betaling:

De betaling van deze na- en bijscholing gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.