Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Lia is 50 en krijgt heeft flink last van overgangsklachten. Er verandert zoveel in haar lichaam! Ze is het afgelopen jaar een paar kilo zwaarder geworden en wordt regelmatig bezweet wakker. Daarnaast heeft ze ook last van stemmingswisselingen en vergeetachtigheid. Nu leest ze overal dat als ze eerder op haar voeding had gelet, ze misschien nu minder klachten had gehad. Maar 10 jaar geleden leek de overgang nog zo ver weg!

Vaak beginnen we pas na ons 40ste levensjaar na te denken over de overgang. Maar als het om voeding gaat, kunnen we ons lichaam al veel eerder voorbereiden op deze fase. Wat kun je preventief met voeding doen om bepaalde overgangsklachten te voorkomen? 

In een leven zijn er diverse momenten van drastische veranderingen. Gewild of ongewild maken we die allemaal mee. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus en de daarmee samenhangende vruchtbaarheid zo'n periode van verandering. Over het algemeen wordt de eerste menstruatie makkelijker ontvangen dan het loslaten van dit proces. De overgang kenmerkt zich dan ook vaak als een periode van inzicht, maar ook als een periode van lichamelijke ongemakken.

Voor wie

De (nascholings)cursus is bedoeld voor iedereen die privé of beroepsmatig geïnteresseerd is in dit onderwerp. 

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je

Tijdens deze dag 'wandelen' we door een vrouwenleven en kijken we naar bovengenoemde aspecten. Je krijgt inzicht in de hormonen die een rol spelen bij de overgang. Ook komt de relatie van stress en de invloed hiervan op het ontstaan van overgangsklachten aan bod en staan we stil bij het fysieke én het emotionele proces voorafgaand aan en tijdens de overgang. Bovendien krijg je inzicht in de betekenis van de overgang en de fysiologische aspecten van de overgang. Vragen als: ”Wanneer is iets een overgangsverschijnsel en wanneer wordt het een klacht” en “Wat is de relatie tussen de overgang en voeding” en “Wat kun je preventief met voeding doen” komen uitgebreid aan de orde.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Betekenis menopauze
 • Hormooncyclus
 • Overgangsverschijnselen
 • Voedingsadviezen
 • Stress en voeding
 • Overgewicht

Wat kun je

Na deze dag:

 • Weet je wat er gebeurt tijdens de overgang (hormooncyclus) en wat dit kan betekenen voor deze levensfase van de vrouw
 • Ken je het belang van goede voeding en de bijbehorende invloed op overgangsverschijnselen
 • Ben je je bewust van de invloed van stress op de overgangsverschijnselen.
 • Ken je de klachten die horen bij oestrogeentekort en -dominantie.
 • Heb je geleerd over de relatie tussen osteoporose en hormonen.

Afronding

Je rondt de (nascholings)cursus Overgang en voeding af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

Docent

Bianca van den Heuvel werkt als orthomoleculair diëtist en PNI therapeut in haar eigen praktijk Gezondxtra. Hier geeft ze gezondheidsadviezen aan mensen die op zoek zijn naar de oorzaak van een klacht. Dit kunnen lifestyle adviezen zijn op het gebied van beweging, voeding en suppletie. Altijd gebaseerd op uitleg over de fysiologie van het lichaam ter motivering van de cliënt. Darmklachten/hormonale/burn-out klachten zijn haar specialisaties. 

Reacties van deelnemers

 • "Door deze cursus heb ik heel veel praktische kennis opgedaan mbt vrouwelijke hormonen."
 • "Ik ben bevestigd in mijn idee hoe belangrijk voeding is bij het verkrijgen en behouden van een goede gezondheid."
 • "Ik heb mijn kennis verbreed en zeker veel bruikbare informatie/tips gekregen die ik ook op mezelf ga toepassen."
 • "Ik heb extra handvatten gekregen wat betreft klachten bij de overgang en welke gezonde voeding
  kan bedragen aan het beperken van de klachten.​"
 • "Door de cursus ben ik mij bewuster geworden van de wisselwerking viering en hormonen en ga ik daarmee in mijn eigen leven meer
  aandacht aan geven."

De (nascholings)cursus Overgang en Voeding wordt tweemaal per jaar aangeboden.

Praktische informatie

Datum:
maandag 21 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Accreditatie:

SNRO: 0,3 EC-punten, BGN: 8,5 SBU en KABIZ: 6 PE-punten.

Prijs: €269,-
Betaling:

Betaling verloopt via iDEAL of Mistercash (voor België)

Na je inschrijving word je direct doorgeleid naar de website van jouw bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid om volgens het consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.